Bilsemleri araştırırken 2018 için bir çok yeni öğretmen atanacağını bu linkte [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] gördüm...Bazı bilsemlerin kadrosuna baktığımız zaman öğretmen sayısının yetersiz olduğu görülüyor..Bilsemli hocalarımıza sorum okullarda kadro sıkıntısı var mı? Bu listede olan atamaların hepsi gerçekleşiyor mu? Öğretmen arkadaşlar bilsemi tercih ediyor mu?
Bilsem öğretmeni olabilmek için, öncelikle kadroda boşluk olması gerekir, bu boş kadro ilan edilir. Bilsem öğretmeni olmak isteyenler başvuru yapar. Ek-2 formuna göre başvuran öğretmenler arasında puanı yüksek olandan düşük olana göre sıralama yapılır. Boş kadronun üç katı kadar aday mülakata çağırılır. Mülakat sonucunda ek-2 değerlendirme formunun %60'ı, mülakatın %40'ı alınarak atama puanı belirlenir. Atamaya esas puanı 40 ve üzeri olan adaylar yerleştirme için başvuru yapar. Aynı bilsemi isteyen adaylar arasından puanı en yüksek olan o kadroya atanır. (Hizmet puanı değil, atamaya esas puan önemlidir.)
Okullarda kadro sıkıntısı oluyor çünkü 40 puanı geçmek çok zor. Yine de bilsem öğretmeni olmayıp diğer okullarda çalışan öğretmenler arasından görevlendirme yapılıyor, dersler boş geçmiyor. Görevlendirilen öğretmenler ya bir sene sonunda bana göre değilmiş deyip görevlendirme istemiyor, ya da şartları beğenip bilsem öğretmeni olmak için başvuruda bulunuyor.
Listedeki atamaların hepsi gerçekleşmiyor.
Öğretmen arkadaşlardan Bilsem'de çalışmaya istekli olanlar tercih ediyor. Bunun nedeni sistemin farklı olması. Bilsem'de eğitim öğrencinin okulunun olmadığı saatte yapılmak zorunda. O nedenle hele tam gün eğitim yapan bir yerdeyseniz akşam ve hafta sonu çalışmak zorundasınız. Ayrıca etkinliklerinizin bir kısmını mutlaka kendiniz hazırlamalısınız. Öğrenci okulda yaptığını Bilsem'de de yaparsa gelmek istemez. Dersler ilgi çekici olmalı, öğrenciler mutlaka kazanımları gerçekleştirmeli. Üst sınıf kazanımlarını alarak bireyselleştirilmiş eğitim planı hazırlamalısınız. Kaynaştırmanın farklı bir versiyonunu düşünün. Bunun yanı sıra proje hazırlamalı, eğitimle ilgili mutlaka kendinizi geliştirmelisiniz. Bunu da idare istiyor. Her derse hazırlıklı gitmek zorundasınız, ders öncesi hazırlığı normal okula göre çok fazla, hazırlıksız giderseniz öğrenci affetmiyor. Boşa zaman geçirmek istemiyorlar. Ayrıca yaz tatillerinde aslında fiilen çalışmıyor olsak da birkaç arkadaş sürekli okula gidip proje çalışıyoruz. Kimse gelin çalışın demiyor üstelik. Bunun için bakanlığın ya da idarenin bir baskısı yok ama diğer bilsemlerin yaptıklarını görünce; bilsemimizin adını duyurmak, fark yaratmak, öğrencilere farklı eğitimler ve deneyimler sunmak istiyoruz. Bir koltukta çok karpuz taşımak istiyoruz. Aynı anda hem Tübitak 1003, 4006,4007,4005 yapmak isteyince ekipler kurup, ona göre tüm çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Edebiyat, müzik, tasarım, resim öğretmenleri yıl sonu sergi ve gösterilerini hazırlarken bir yandan da kurulan ekiplerin içinde yer alıyor. Rehberlik öğretmenimiz velilere desteği sağlayıp öğrencilerin sıkıntılarını çözüyor, bir yandan da stem ile ilgili çalışıyor mesela. Bizim Bilsem'de durum bu. Diğer Bilsemler çok faal, biz yeni yeni aktifleşiyoruz üstelik. Bu az çalışan, kendini ispatlamak için uğraşan bir bilsem. Durumu görenler tercih etmeyebiliyor. Birçok öğretmen arkadaş akşamları evde olurum, hafta sonum bana kalır, ekstra işle uğraşmam diye düşünerek tercih etmiyor. Bir kısım öğretmene ise bu şartlar daha cazip geliyor, tercih ediyorlar, tamamen kişisel görüşe bağlı.