Bilsem ilkokulda yapılan zaten bir nevi üniversiteye giriş ön lisanstır...ya o öyle olursa ya bu böyle olursa gibi afaki yorumlarla bu iş olmaz...ben diyorum ki bilsemli ve liseye kadar gelmiş bir cocuk projesi de varsa ki var bunun önceligi olmali o zaman kapat bilsemleri hic bir işe yaramaz...
Sadece veliler gece gunduz kostursunlar ekstra okul haricinde o cocuk zekiyse zaten bilsem olsa da olmasa da kazanir..
Ancak bu bilsemin bana ve cocuga bi katkisi olmayacaksa ki altyapilar sifir okullar malum dokuluyor....siz dediniz tuvalet kagidi utanmak veli.... ben ve cocuk bir sury atolye varken secip onlari dahi uygulayamazken...hepsi ayri gun zaman ve emek o zaman bu cocuklarin suçu ne hiçbir faydası olmayacaksa gelecekleri icin...neden kendilerini ekstra yorsun veli ve ogrenciler
Üniversiteye girişte önlisans?
Siz olayı tamamen yanlış anlamışsınız o zaman. Elimizde sihirli değnek yok. Bu öğrenci kesin üniversitede harikalar yaratacak diyemeyiz. Velilerin beklentisi çok yüksek. Genelde iki grup veli var, bir grup benim çocuğuma ekstra görevler verilsin ve kendini geliştirsin diyor. Onlar için zaten elimizden geleni yapıyoruz. Hangi alanda ilerlemesi uygunsa o alanda yoğunlaşıyoruz. Diğer grup veliler ise çocuğum çok yoruluyor, Bilsem'de eğlensin diyenler. Etkinlikler eğlenceli olmalı, eğlenirken öğrenmeli çocuklar, merak etmeli. Bu da malzemesiz çok zor. Şimdi malzeme olmayacak, velilerden de istemeyeceğiz ama harika etkinlikler çıkacak. Burada öğretmen niteliği devreye giriyor, bir noktaya kadar halledilebiliyor. Diyelim ki çocuk için bir set alınması lazım, robotik kodlamada 500 lira gibi bir meblağ en az 20 öğrenci, kurum bunu kaldıramıyorsa ne olacak? Bu kısmı düşünmeli. Çocuk o iş için proje yazacak, para gelecek ve istediği malzemeyi alarak çalışmayı yapacak. Bunda hemfikiriz sanıyorum.
Bu arada kusura bakmayin okul birincisi olup da kazanamaya veya şişirilmiş okul notlariyla uni sinavina giren ve baskasinin yerini aliyorsa burda adalet ve baska seyden bahsedemeyiz...bu arada eskiden tıp bu kadar ragbet gormuyordu su an populer olmasi tercihten ve tr nin iş imkanindan cocugun onu gercekten istemesi degil. ...o yuzden toplumda meslegini sevmeyen onbinlerce kişi var...neden acaba düşünün bakalım?
Akademik başari hersey degildir..o yuzden de kalkinamiyoruz...
Evet, bu da doğru, şöyle ki çocuğun harika çizimleri var fakat ailesi illa ki tıp okusun diyor. Çocuğun içinde küçük bir İlber Ortaylı var, ailesi illa ki tıp okusun diyor. Yani tamamen parasal kaygılarla istemedikleri alanlara yöneliyor ve çocuklarımız mutsuz oluyorlar. Nedeni bu, vaktiyle çok düşündüm.
Bilsemin esas amaci cocugun yetenekli oldugu alana yogunlastirmak...cocukta bunu seviyorsa izin verin de onlerini acalim...herkes bulus yapacak da oyle ek puan alacak diye sacma bisey olamaz. Einsteinlar kolay yetismiyor..
Buluş yapmayan, suya sabuna dokunmayan Einsteinlar ilgi alanımızda değil. Madem Allah vergisi bir yetenek var, geliştirilip kullanılmalı. İnsanlığa faydalı olmak için kullanılmalı. Yoksa bu yetenekli insanlar iyi bir eğitimden geçmezse ilerde yasal olmayan işlere bulaşma ihtimalleri çok yüksek. Hapishanelerde özel yetenekli bireyler de var. Bunu da araştırmışsınızdır. Elimizde elmas var, biz onu ne güzel yanıyor deyip kömür olarak kullanamayız.
Bu arada yaptigim araştirmalar zaten bilsemlilerin uniye sinavsiz alinmasi ile ilgili calismalarin oldugunu gosteriyor....devlet mutlaka bu cocuklardan daha cok istifade edecektir..
Evet, böyle çalışmalar var ama sadece çalışanları ayırmak lazım. Tek başına zeka hiçbirşey ifade etmez. Düzenli ve disiplinli bir çalışma olmadan tüm bilsemliler üniversiteye alınsın kısmı bana acayip geliyor. Zaten bunu daire başkanına da söylemiştim. Devletin bu çocuklardan yararlanması için ilgi alanları titizlikle belirlenerek o alanda başarılara imza atacağı bölümlere yönlendirilmesi son derece yerinde olacaktır. Bir de tanılanamayan öğrenciler var ki bu da kanayan bir yaramız. Maalesef hepsine ulaşamıyoruz. Yapılan bu değerlendirmeler hepsine ulaşmamızı sağlamıyor. Şimdi bakanlık tüm özel yetenekli çocuklara ulaşıp onların yeteneklerini geliştirebileceği bir formül üzerinde çalışıyor. İki üç yıl içinde de uygulamaya geçmesi planlanıyor. Arka sırada haylazlık ettiğini zannettiğimiz Einsteinlarımızı da bulup uygun eğitimi verebilirsek devlet gerçekten bu çocuklardan istifade edecek.