Okul; toplum için, geleceğimiz için, yeni yetişecek nesillerimiz için stratejik öneme sahiptir. Gelecek nesillerimiz için önemli olan okulun kendisi kadar, işlevi kadar, yönetim biçimi ve yöneticileri de önemlidir. Bugün dünyada gelişmiş toplumlar, eğitimi ve toplumu kalkındıracak olan okulu geliştirmenin çabası içerisindedir. Bu geliştirme çabası içerisinde yöneticilerin donanımı ve yetişmesi de vardır. Okullarımızın sorunsuz olarak faaliyetlerine devam etmesini istiyorsak, yönetim anlayışını ve yöneticilerini iyi yetiştirmemiz gerekir. Okul yöneticilerinin tutum ve davranışları, okulun eğitim niteliğini önemli derecede etkilemektedir. Bütün dünyada okul yöneticileri önemli eğitimlerden geçerek bu göreve gelmektedir. Çünkü günümüz toplumlarındaki okul yöneticilerinin öğretim liderliği niteliğine ve becerisine sahip olması gerekmektedir.
Eğitim sistemimizdeki kurumların yöneticileri, sıradan yapılan atama ve uygulamalarla seçilmekte ve akademik kriterler eğitim yöneticisi seçiminde etken olarak kullanılmamaktadır. Ülkemizde yaklaşık 70 bin okul bulunmasına rağmen bu kurumların yöneticilerinin seçiminde öğretim liderliği aranmamaktadır. Oysa bazı gelişmiş ülkelerde okul yöneticileri seçiminde akademik kriterler göz önünde bulundurulmaktadır. ABD’nin bazı eyaletlerinde doktora ve yüksek lisans yapmayanlar okul müdürü yapılmamaktadır. Bazı ülkelerde ise sadece yöneticilik eğitiminden geçen kişiler okul yöneticisi olarak atanmaktadır.
Ülkemizde okulu, okul müdürü yardımcıları ile birlikte yönetmektedir. Bu durum geçmişten günümüze devam edegelmiştir. Ancak günümüz eğitim yönetimi anlayışında artık bu yöntemden vazgeçilmeli, okullarda demokratik yönetim anlayışına geçilmelidir. Okulu, okul müdürü kurullarla yönetmelidir. Gelişmiş ülkelerin bir kısmında adem-i merkeziyetçi anlayış çerçevesinde okulları kurullar yönetmektedir. Artık okullarla ilgili birtakım kurullar oluşturulmuş ve bu kurullar okulun ihtiyaçlarını karşılayarak, okul yönetimine katkıda bulunmaktadır. Danimarka’da okulu; okul kurulu, öğretmenler kurulu ve öğrenciler kurulu, okul müdürü ile birlikte yönetmektedir. Eğitim sistemimizde de demokratik anlayışa dayalı okul yönetim anlayışı geliştirilmeli, okullar, okul kurulları ile yönetilmelidir. Birtakım altyapı hizmetleri, bu kurullar eliyle yürütülmeli, okul müdürü ve yardımcıları ise öğretim liderliği görevlerini yerine getirmelidirler. Yüksek lisans ve doktora yapmış olanların yönetici olarak atanmalarına öncelik verilmelidir. Lisansüstü öğrenim görmüş öğretmen sayısını artırmak için de yöneticilerin, üniversitelerle MEB’in işbirliği yaparak, lisansüstü eğitim almaları sağlanmalıdır. Okul yöneticileri inşaat ve altyapı işleri yapmaktan kurtarılmalıdır.
Okulu kurullar yönetirse, okuldaki harcamaların ve ihtiyaçların karşılanma şekli de değişecektir. Dolayısıyla öğretmen, okul müdürü ve müdür yardımcıları öğrenciden para toplama gibi angarya ve eğitimde pedagojik yaklaşıma ters bir uygulamanın içine de girmeyecektir. Okul yönetim kurulları, okulun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çözümler üretecek, yerel yönetimlerle işbirliği yaparak, giderlerini onlardan karşılayacaktır.
Okul müdürünün asıl görevi, okulun temel işlevleri ile ilgili olmalıdır. Burada sorulması gereken soru, “Okulun temel işlevinin ne olduğudur?” Okulun temel işlevini, ‘öğrenmeyi gerçekleştirme’ olarak ifade edebiliriz. Buna bağlı olarak okul müdürünün de görevi; öğrenme ortamları düzenlemek, öğrenmeyi kolaylaştırmak ve okulda bulunan tüm paydaşlara öğrenme konusunda liderlik etmek olmalıdır. Okulda okul müdürü öğretmenin öğretmeni olmak durumundadır. Ancak her okulun bulunduğu toplum, çevre, öğrenci ve öğretmen profilinin özelliklerine göre okul müdürlerinin göstereceği liderlik davranışları da farklılık gösterebilir.
Okullarda eğitim uzmanlarının ve programcıların yer almaması, okul müdürlerinin bir bakıma eğitim ve öğretimle ilgili konularda uzmanlık rolu üstlenmelerini de zorunlu kılmaktadır. Okul müdürlerinin yapması gerekenlere baktığımızda, onların öğretim lideri olarak iş görmeleri gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle okul müdürü, eğitim vizyonuna sahip, öğrenme ortamlarını oluşturmada uzman, lider özellikleri taşıyan, en az yüksek lisans eğitimi almış, programlardan haberdar, demokratik yönetim anlayışına sahip kişilerden seçilmelidir. Sonuç olarak okullar, okul yönetim kurulları ile yönetilmeli ve okul müdürü de öğretim lideri olmalıdır.