Domuz Gribi Hakkında Merak Ettikleriniz Ve Yanıtları

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
10 Eki 2009 13:14:55
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribinde yayılmayı önlemek için okulların kapatılabileceğini, yarıyıl tatilinin erkene alınabileceğini belirtti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi aşısında ruhsat aşamasının zamanında tamamlanamaması halinde hacıları Suudi Arabistan’da aşılayacaklarını açıkladı. Akdağ, ekim ayında ilk partisi alınması planlanan aşıda ciddi yan etki tespit edildiği takdirde aşılamadan vazgeçilebileceğini ifade etti. Akdağ, gerekli görülürse okulların kapatılabileceğini de söyledi.

Dün basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Akdağ, domuz gribine karşı alınan önlemlerle ilgili bilgi verdi. Salgınla ilgili sunumda, dünyada hastalığa bağlı teyitli vaka sayısının 340 binin üzerinde, ölüm sayısının da en az 4 bin 100 olduğu bildirildi. Türkiye’de görülen 472 vakanın 157’sinin virüsü yurtiçinde, 315’inin virüsü yurtdışında aldığı açıklandı.

5 bin kişi hayatını kaybedebilir

Hastalığın şu anki seyrine göre, hiç aşı yapılmaz ve tedbir alınmazsa Türkiye’de 21 milyon kişinin hastalanacağı, 5300 kişinin hayatını kaybedebileceği, dolaylı kayıplar hariç salgının toplam maliyetinin 1.1 milyar TL olacağı öngörüsünde bulunuldu. Risk gruplarına aşı yapılır ve gerekli tedbirler alınırsa 1.8 milyon kişinin hastalanacağı, 400 kişinin hayatını kaybedebileceği, salgının maliyetinin 640 milyon TL olacağı belirtildi. 2.5 milyon kutu antiviral ilaç ve 400 bin adet sağlık personeli koruyucu kiti stoklandığı ifade edildi. Aşılar üç ayrı firmadan temin edilecek. Ocak başına kadar 48 milyon aşı siparişinin yüzde 35’i teslim edilecek ve aşılar ücretsiz yapılacak.

Akdağ, yayılmayı önlemek için okulların kapatılabileceğini, yarıyıl tatilinin uzatılabileceğini, TV ile devam ettirilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 10 Eki 2009 13:15:34
Sağlık Bakanlığı, aralık ayında Türkiye'de de etkili olması beklenen domuz gribi salgınına karşı teyakkuza geçti. Bakan Recep Akdağ, önlem alınmazsa Türkiye'de 5 bin 300 kişinin hastalıktan ölebileceği uyarısını yaptı. Aşılama yapılsa bile 400 kişinin ölebileceği düşünülüyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 'Domuz gribi' olarak adlandırılan H1N1 virüsü salgını uyarısı üzerine teyakkuza geçen Sağlık Bakanlığı tüm Türkiye'de bir aşılama ve bilinçlendirme kampanyası başlatıyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ankara'da bürokratlarıyla düzenlediği basın toplantısında aralık ayında Türkiye'ye sıçraması öngörülen salgına yönelik senaryoları ve aldıkları tedbirleri şöyle açıkladı:

ARALIKTA KAPIDA ŞUBATTA ZİRVEDE

H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribinin aralık ayında Türkiye'de yayılmaya başlayıp şubat-mart aylarında zirve yapması bekleniyor. Kuzey yarımkürede milyarları bulan sayıda insan bu kış hastalığa yakalanacak.

43 MİLYON DOZ AŞI İÇİN İMZALAR ATILDI

Salgına karşı önlem olarak bakanlık 43 milyon aşı alımı için sözleşme imzaladı. Bunun için Maliye Bakanlığı'ndan 500 milyar YTL ödenek istendi. Aşının yüzde 95 oranında başarı sağlaması bekleniyor. Üç ayrı firma ile 25 milyon, 15 milyon ve 3 milyon doz olmak üzere sözleşmeler imzalandı. Aşılar ücretsiz uygulanacak.

KABİNE DE AŞILANACAK

Sağlık, güvenlik, belediyecilik gibi temel hizmetlerde çalışan kamu görevlileri de öncelikli olarak aşılanacak. Bakan Akdağ sağlık personeli olduğu için aşılanacak. Akdağ bir soru üzerine aşılamanın Bakanlar Kurulu üyeleri için de geçerli olduğunu söyledi.

HASTANE VE OKULDA TOPLU AŞILAMA

İlaç şirketleri yoğun talep nedeniyle eczanelere aşı veremiyor. Aşılama, okullar ve işyerlerinde toplu olarak yapılırken, sağlık kurumlarında da yapılabilecek.

SİNEMA, TİYATRO, SPOR KARŞILAŞMASINA İPTAL

Salgının yoğun olduğu dönemlerde sinema, tiyatro ve spor gibi toplu izlenen etkinlikler de iptal edilebilecek.

TÜRKİYE'DE ŞU ANA KADAR ÖLEN YOK

Meksika'da ortaya çıkan ve Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da ölümlere yol açan domuz gribinin bulaşıp hasta ettiği insanlar arasındaki ölüm oranı binde 1. Türkiye'de bugüne dek 472 vaka tespit edildi. Bunların 315'inin ülkeye dışarıdan girdiği 157'sinin de yurt içinde enfekte olduğu tespit edildi. Türkiye'deki vakalarda ölen kişi yok.

ÇOĞU HASTA SÜRECİ AYAKTA GEÇİRECEK

Hastaların çoğu grip sürecini evde izole olarak geçirebilecek. Hastaneye başvurmak için solunum sorunları önemli bir belirti sayılacak. Hafif seyredenlere evde izole olup atlatma öneriliyor. Ancak kendisini ya da çocuğunu iyi görmeyenlere de 'hastaneye gidin' önerisi yapılıyor.

MÜCADELE İÇİN DAİRE BAŞKANLIĞI

Sağlık Bakanlığı, salgın ile mücadele için H1N1 Pandemi Daire Başkanlığı kurdu. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Bilgi Merkezi '184 SABİM' hattı 24 saat esasına göre çalışmaya başladı. Bütün çalışmaları Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan'ın yönlendirmesi kararlaştırıldı. SAKOM internet sitesinde irtibat kurulabilecek bütün yetkililerin telefon numaraları yayınlandı.

ÖPÜŞME OUT, UZAKTAN SELAMLAŞMA IN

Şu anda değil ama salgın riski olan aralık ayından itibaren tokalaşma, sarılma, öpüşme gibi selamlaşma yöntemlerine son verilmesi gerekecek. Bunun yerine uzaktan selamlaşma yöntemleri kullanılabilecek. ANKARA

ÖNCE HAMİLELER VE ÇOCUKLAR

AŞIlar Türkiye'ye gelir gelmez, hastalığa yakalanma risk grupları olan hamileler ve çocuklara yapılacak. 6 aya kadar aşı yapılmayacak. Ancak 6 aydan küçük bebeklere bakanlar, aşılanacak. 6 aydan 24 yaşa kadar olan kesim aşılanacak. 10 yaş altındakilere iki doz halinde, üstündekilere ise tek doz olarak aşılama yapılacak. İlköğretim ve liselerde toplu aşılama yapılacak. Ayrıca 65 yaş üstü de aşılanacak. 24-65 yaş arasında ise aşılama planlanmıyor. Ekim ayında ilk gelen aşılardan hacı adayları da yararlanacak.

TÜRKİYE ERKEN ALARMA GEÇTİ

Bakan Akdağ'a göre Türkiye, önlem alma kapasitesi bakımından ABD'nin de ilerisinde. O nedenle aşıların temininden itibaren zamanla yarışılarak salgının zirve yapması beklenen şubat ayı öncesinde risk gruplarının tamamına yakınının aşılanması sağlanacak. Bu dönemde 24 milyon aşının yapılması hedefleniyor.

BİRİNCİ ÖNLEM ELLERİ YIKAYIN

Vİrüsten korunmanın en temel yolu elleri bol sabunla ve bol suyla sık sık yıkamak. Hapşırırken ya da öksürürken de ağzı ve burnu kapatacak şekilde mendil kullanılması da öneriliyor.

OKULLARA ARA VERİLEBİLİR

SALGIN başladığına kanaat getirilen yerlerde okullar 4 ile 12 hafta arasında ara verilmesi gündeme gelecek. Salgının yoğunlaşma dönemine göre sömestr tatili erkene çekilebilecek ya da ileriye atılabilecek.

GRİP AŞISI YETMEZ

DOMUZ gribi mevsimsel gripten farklı olduğu için grip aşısı olanların da yeni domuz gribi aşısını yaptırması gerekiyor. İki aşının aynı anda yapılması mümkün. Hastalığa yakalandıktan sonra ise aşıya gerek yok.

5 BİN 300 KİŞİ ÖLECEK

- Türkiye'de aşılama ve diğer önlemler alınmazsa bu kış 21 milyon kişi domuz gribine yakalanabilecek.

- Bunun 8.8 milyonun hastanelere başvurması

ve 15 bin 500'ünün yoğun bakım hizmeti alması öngörülüyor.

- Bu kötümser senaryoya göre Türkiye'de domuz gribinden ölüm vakası sayısı 5 bin 300'lere ulaşabilecek.

400 KİŞİ ÖLECEK

- Aşılama ve yayılmaya karşı diğer önlemler alınırsa enfeksiyon sayısı

1.8 milyon hasta ile sınırlı tutulabilecek.

- Bunun 750 bininin hastanelere başvurması bekleniyor. Tahmin edilen

yoğun bakım hasta sayısı bin 200.

- Sağlık Bakanlığı'na göre bu vakalardan 400'ünün de ölümle sonuçlanabileceği tahmin ediliyor. Bakanlık süreci hızlandırıyor.

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 10 Eki 2009 13:17:30
  DOMUZ GRİBİ VE BELİRTİLERİ.


Domuz gribinin en önemli belirtilerinin üşüme ve titremeyle nükseden 38 derecenin üzerine çıkan yüksek ateş, göz çukurlarında da hissedilen şiddetli baş ağrısı, ileri derecede kas ve eklem ağrıları, bitkinlik şeklinde sıralanırken, soğuk algınlığından farklı olarak belirtilerin yavaş yavaş değil, birdenbire ortaya çıktığı ve daha fazla ateşlenmeye yol açtığı bildirildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Büke, hastalığın nasıl bulaştığını, belirtilerini ve korunma yollarını anlattı.

Prof. Dr. Büke, domuzların en önemli özelliğinin, kendi virüslerinin yanında insan ve kuş gribi virüslerini de barındırabilmesi olduğunu, bu rekombinasyonla yeni bir virüs oluştuğunu, insanların daha önce benzer bir virüsle karşılaşıp direnç kazanmadıkları için bu virüsün dünyada büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade etti.

-HASTALIĞIN BELİRTİLERİ-

Prof. Dr. Büke, virüsün 2 ile 4 gün arasında kuluçka döneminin olduğunu, bu sürede herhangi bir belirtisinin gözlenmeyeceğini ifade ederek, ''mesela hava alanlarında hastalığa yönelik kontroller yapılıyor. Güzel bir uygulama, ama ilk 4 gün hiçbir belirti göstermediği unutulmamalı. Şüpheli kişileri en azından 3-4 gün gözlem altında tutmakta yarar var'' diye konuştu.

Hastalığın 4 temel belirtisinin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Büke, bu belirtileri şöyle sıraladı:

''En önemli özelliği, üşüme ve titremeyle nükseden 38 derecenin üzerine çıkan yüksek ateş. Diğer belirtileri göz çukurlarında da hissedilen şiddetli baş ağrısı, ileri derecede kas ve eklem ağrıları, son olarak da bitkinlik. Bu arada öksürük ve burun tıkanıklığı da görülebilir. Bu belirtiler kuluçka döneminden hemen sonra yavaş yavaş değil, birdenbire başlar.

Soğuk algınlığıyla karıştırmamak gerekiyor. Soğuk algınlığı yavaş yavaş gelişir, ateş çok yüksek değildir, burun akıntısı ön plandadır. Kas ve eklem ağrıları olsa bile ileri derecede bitkinlik görülmez.''

-NASIL BULAŞIYOR?-

Prof. Dr. Münir Büke, hastalığın en yaygın olarak solunum yollarıyla bulaştığına dikkati çekti.

Hasta insanların öksürük ve aksırığıyla havaya birçok damlacık saçıldığını, konuşurken 200-300, öksürürken 4 bin damlacığın havaya karıştığını kaydeden Prof. Dr. Büke, ''virüsü taşıyan kişi öksürüp hapşırırsa, 4 metreye kadar hiç temas etmeseniz bile size bulaşabiliyor. Havaya saçılan partiküller havada uzunca bir süre kalabiliyor ve bunların solunmasıyla solunum yoluyla kişiye geçiyor'' şeklinde konuştu.

Bunun dışında öksürük ve hapşırık sırasında mikrobun göz mukozasına yerleşerek de hastalığın bulaştığını belirten Prof. Dr. Büke, ''yine eller, yakın temas çok önemli. Bu nedenle hasta kişilerin mutlaka izole edilmesi, toplu bulunulan yerlerden uzak durması, maske takması lazım. Mutlaka sık sık ellerin yıkanması gerekiyor'' dedi.

Okullar, sinemalar, ulaşım araçları gibi topluca bulunulan yerlerde riskin daha fazla olduğuna işaret eden Prof. Dr. Büke, ''bütün vatandaşlarımız sık sık el ve yüz yıkamayı bu dönemde daha fazla önemsemeli. Öpüşmeye, tokalaşmaya biraz ara vermeliyiz. Hastalık bulaştırma bilinciyle, hastaların, öksüren kişilerin maske takması, öksürüp aksırırken mendil kullanmanın alışkanlık haline getirilmesi lazım'' diye konuştu.

Prof. Dr. Büke, Türkiye'de gerekli önlemlerin olabildiğince alındığını, Sağlık Bakanlığının bu konuda ''uyanık'' davrandığını söyledi.

-HASTALIĞIN TEDAVİSİ MÜMKÜN-

Domuz gribine yakalanan kişilerin tedavisinin mümkün olup olmadığının sorulması üzerine, Münir Büke şunları anlattı:

''Bereket; kuş gribi virüsleri dışında tedavisi var. Virüsü almış kişilerde ilk 36 saat içinde tamiflu veya muadili ilaç 5 gün süreyle sabah akşam kullanılabilir, ya da hastalığın görüldüğü yerlerde bulunulduğunda, koruyucu ilaçlar alınabilir. Ama bunlar ithal olduğu için pahalı ilaçlar, herkesin kullanmasına imkan yok. 65 yaş üzerindekilere, kalp akciğer rahatsızlığı, astımı olanlara, romatizmal hastalıklar nedeniyle kortizon kullananlara, kanser tedavisi görenlere, küçük çocuklara öncelik tanımalıyız.''

Gribe yol açan virüslerin sürekli değişkenlik gösterdiğini, domuz gribindeki gibi genetik değişkenlikler gösterdiğinde ortaya yepyeni bir virüsün çıktığını dile getiren Prof. Dr. Büke, bu yüzden koruyucu antikorların bulunmadığını, yani şu an için aşısının geliştirilemediğini ifade etti.

-''YÜKSEK ATEŞ, VİRÜSLERİN ÖLÜMÜNE YOL AÇIYOR''-

Prof. Dr. Büke, hastalıkla birlikte ortaya çıkan yüksek ateşi düşürmeye çalışmamak gerektiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''65 yaş üzerindeki kalp akciğer rahatsızlığı olan kişilerde, küçük çocuklarda, hamile kadınlarda ateşi düşürelim. Ama sağlıklı olup grip olanlarda ateşi düşürmememiz lazım. Ateş insana rahatsızlık veriyor, metabolizmayı hızlandırıyor, kalp atışlarını artırıyor, ama bunun yanında virüslerin ölümüne yol açıyor ve vücudun direncinde önemli işlev görüyor, bir çeşit savunma mekanizması gibi işliyor. Vücut 41 dereceye kadar dayanır, 4 saat kadar 42 dereceye dayanır. Mesela ben grip olduğumda ateşimi daha da yükseltirim ve 5-6 saat içinde bu iş biter. Eskilerin hastayı ''terletme'' metodunun mantığı da budur zaten.

Bu nedenle parasetamol dediğimiz ateş düşürücüleri kullanmamak gerekiyor, ateş düşürülecekse fiziki yöntemleri kullanmak daha iyi. Çünkü parasetamol içeren ilaçlar virüslere karşı antikor oluşumunu engelliyor ve virüslerin çoğalmasını sağlayarak hastalığın tedavi sürecinin uzamasına yol açıyor.''

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 10 Eki 2009 13:19:09
PROF. DR. MEHMET ÖZ’ün DOMUZ GRİBİNE KARŞI KORUNMA önerileri

Prof Öz’den domuz gribi tüyoları

Domuz gribine yakalanmamak için yapılacak şeyler gayet basit! Elinizi yıkayın, bağışıklık sisteminizi güçlü tutun ve öksürenlerden uzak durun!

PROF. DR. MEHMET ÖZ’ün önerileri

Domuz gribine bağlı ölüm sayısı giderek artıyor. Ancak bu konudaki endişeler ölüm sayısından daha da fazla artıyor. Şu sıralar televizyon, radyo ve basın organlarının çoğunda domuz gribi konuşuluyor. Çoğu kimse bu griple ilgili detayları bilmiyor ama en azından sadece endişe etmenin dışında da bu hastalıktan korunmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

DÜZENLİ UYUYUN, İÇKİ İÇMEYİN
Bu gribi kontrol edemeyeceğinizi kabul edin.
Ne sıklıkta ve nasıl yayıldığını kontrol edemezsiniz. Stres bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve bu da grip gibi birçok hastalığa davetiye çıkartır.

Ellerinizi yıkayın!
Biriyle tokalaştığınız zaman ellerinizi yıkayın. Her hangi bir şeye temas ettiğiniz zaman ellerinizi yıkayın. Özellikle yemekten önce ve sonra ellerinizi sabunla yıkayın.

Öksüren insanlardan uzak durun.
Eğer bir hastanede veya sürekli öksüren insanların bulunduğu bir ortamda çalışıyorsanız, doktorunuzla görüşüp soğuk algınlığı ve gribe karşı bir ilaç yazmasını isteyin.

Kalabalıklarda ve uçaklarda dikkatli olun.
Toplu taşıma araçlarında dikkatli olun. Bu tür mekanlar yüksek grip riski taşır.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
Her gün en az yedi buçuk veya sekiz saat uyuyun. Her gün bir kadehten fazla alkollü içki içmeyin. Her gün multivitamin ve D-3 vitamini alın. Tuzlu olmamak kaydıyla tavuk suyu çorba için.

Çantanızda her zaman alkollü ıslak mendil taşıyın.
Sadece elleriniz mikrop taşımaz. Hanımlar, çantalarınızın da temiz olmasına özen gösterin.

Çevrimdışı enbesh

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 227
  • 565
  • 227
  • 565
# 10 Eki 2009 13:37:19
haberleri takip edemiyordum. bilgilendirmeniz iyi oldu. umarım risk bu seviyelere ulaşmaz.

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 10 Eki 2009 13:48:30
bu durumda biz öğretmenlerde risk altındayız.Dikkatli olmak gerekir.Daha hassas davranmak bizim yararımıza gibi görünüyor.

Çevrimdışı mt0212

  • Üyeliği İptal Edildi
  • 1.310
  • 10.550
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 1.310
  • 10.550
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 10 Eki 2009 13:53:55
Sağlık bakanlığı gerekli çalışmaları yapıyor. Eşim hemşire şu an risk gruplarının tespiti yapılmaya başlandı. Aşılar gelince okullarda yapılacak.

Çevrimdışı nevin74

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 822
  • 5.013
  • 822
  • 5.013
# 10 Eki 2009 14:22:58
Tamam önlemler güzel ama denenmemiş, yan etkileri henüz bilinmeyen bir aşıyı da vücuduma enjekte etmek istemiyorum.

Çevrimdışı NİL35

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 10.866
  • 94.608
  • 10.866
  • 94.608
# 10 Eki 2009 16:30:38
ögrencilerde biz ögretmenlerde risk altındaki grubuz bence.ögrencilere ellerin sık sık sabunla yıkanması ve  öksürürken hapşururken agzın kapanması vb. bilgileri hatırlatmalıyız. domuz gribi ile ilgili yapılan en  ciddi  açıklama ,bugün yapılandı bence.

Çevrimdışı delimit35

  • Bilge Üye
  • *****
  • 7.471
  • 4.980
  • Müdür Yardımcısı
  • 7.471
  • 4.980
  • Müdür Yardımcısı
# 10 Eki 2009 16:49:09
sağlık çok önemli bir an önce önlemler alınmalı özellikle okullarda ...

Çevrimdışı NİL35

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 10.866
  • 94.608
  • 10.866
  • 94.608
# 12 Eki 2009 13:14:19
biraz önce çocuklarla bu konu hakkında konuştuk,yanımızda ıslak mendil ve küçük bir kolonya bulundurmaya çalışalım kararı alındı, konuşmanın ciddiyeti nedeniyle aşı mı olucaz diye aglıyanlar da oldu tabii :)

Çevrimdışı SEMSUR

  • Uzman Üye
  • *****
  • 813
  • 723
  • Müdür Yardımcısı
  • 813
  • 723
  • Müdür Yardımcısı
# 12 Eki 2009 13:23:28
Herhalde Köylerde Çalışmanın Yararını Domuz Gribi Olayında Anlayacağız.köy Öğretmenleri Bu Konuda Daha Az Riskli Bence...

Çevrimdışı gokselece

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 180
  • 285
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 180
  • 285
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 16 Eki 2009 10:52:10
Sevgili arkadaşlar, domuz gribi ile ilgili Sağlık Bakanlığı'ndan bir derleme yaptım. 1 sayfalık bu derlememi çıktı alıp velilerinizi bu konuda bilgilendirirseniz fena olmaz diye düşünüyorum.

Bu konuda bilinçlenmemiz gerekli.

Dosyayı ekten indirebilirsiniz. (Üye olmayanlar ekteki belgeleri göremezler)

Hepinize iyi günler.

Çevrimdışı N.HÜLYA

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.167
  • 5.003
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 2.167
  • 5.003
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 16 Eki 2009 10:56:12
Gerçekten çok ciddiye alınması gereken bir konu. Okulların bir süreliğine kapatılması bile sözkonusu olabilecekmiş. Gönderdiğiniz sayfayı ben de bugün çoğaltıp vereyim, ellerinize sağlık...

Çevrimdışı fikri17

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 210
  • 1.269
  • 210
  • 1.269
# 16 Eki 2009 11:02:26
Emeğinize sağlık. Teşekkürler öğretmenim.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK