Bence konservatuara alır gibi öğrenci alınsın eğitim fakültelerine..
öğretmenlik de özel yetenek isteyen bir branş...
Bu konuyu da düşünüp taşınmışlar öğretmenim:))
Öğretmen Yetiştirmede Model Arayışı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) ortaklaşa yürüttüğü yeni öğretmen yetiştirme sisteminin ayrıntıları netleşiyor.
Uzmanlar üç yeni model üzerinde çalışıyor. Buna göre, birinci formülde sadece eğitim fakülteleri, ikinci yöntemde eğitim fakültelerinin yanı sıra fen edebiyatlar, üçüncüde ise bütün fakülteler öğretmen yetiştirebilecek.
Özellikle mezun sayısının her geçen gün artması ve kimi bölümlerin ihtiyacın çok üzerinde mezun vermesi, yeni arayışları hızlandırdı. Birinci alternatife göre öğretmen yetiştirmede tek kaynak eğitim fakülteleri olacak. Fen edebiyatlara artık formasyon verilmeyecek. Ancak bu formüle fen edebiyat fakülteleri şiddetle itiraz ediyor. Bu durumun fen edebiyatları bitireceği öne sürülüyor. Ara formül olarak mevcut fen edebiyat öğrencilerinin formasyon alabilmesi, yeni girecek öğrencilere ise formasyon verilmemesi kararlaştırıldı. Ancak nihai karar, öğretmen yetiştirilmesi konusundaki kararla birlikte şekillenecek.
İkinci alternatife göre eğitim fakülteleri ilk ve ortaokula öğretmen yetiştirecek. Bu konuda ilk icraat olarak eğitim fakültelerinin ikinci öğretimleri ve uzaktan eğitim veren bölümleri kapatıldı. Bu formüle göre fen edebiyatlar sadece liseler için öğretmen yetiştirecek. Bu formülle hem fen edebiyat hem de eğitim fakültelerinin hayatiyetlerini devam ettirmesi amaçlanıyor. Ancak eğitim fakülteleri, liselerin fen edebiyatlara bırakılmasına itiraz ediyor.
En tartışmalı öneri ise üçüncü formül. Buna göre
öğretmenlik sistemi bütün fakültelere açılacak. Buna göre her üniversite mezunu öğretmenlik için başvurabilecek. Yapılacak alan sınavlarında başarı gösterenler öğretmen olarak atanacak. Ancak bir süre formasyon eğitimine tabi tutulacaklar. Örneğin en iyi matematik puanı alan adaylar, daha sonra bir iki yıllık formasyon eğitimi alarak öğretmen olabilecek.
YÖK ile MEB, bu formüller üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Milli Eğitim, nihai kararı YÖK'ün önerisini dikkate alarak verecek. Fen edebiyatları yeni tercih edecek adayların durumu da bu kararın ardından kesinlik kazanacak.
274 bin öğretmen adayı var
Halen KPSS'ye girmiş ve atama bekleyen 247 bin öğretmen adayı var. Bu yıl ise eğitim fakülteleri ile fen edebiyatlardan yaklaşık 70 bin kişi mezun olacak. Ancak 12 yıllık eğitim sistemine geçilmesinin ardından Türkiye'nin yıllık öğretmen ihtiyacı yaklaşık 15 bin kişi olacak. Ayrıca MEB, Türkiye nüfusunun 2020'den sonra azalışa geçeceği ve 2030'lu yıllarda mevcut öğretmenlerin de fazla kalacağı yönünde hazırladığı raporu YÖK'e sundu.
27 Haziran 2012 Çarşamba *internet*