Akciğer kuruması Nedir?Bilen var mı?
Akciğer kuruması teşhisi
Akciğer enfeksiyonu denilince ilk akla gelen “pnömoni veya zatürre” ile eş anlamlı “alt solunum yolu enfeksiyonu“dur. Akciğer enfeksiyonları akut ve kronik olarak 2 ana gruba ayrılır ve en sık görülen enfeksiyonlar zatürre ve bronşittir. Bakteriyel, viral, candida gibi nedenlerle oluşabilir ve enfeksiyonun türüne göre belirtileri değişebilir. Akciğerlerde meydana gelen enfeksiyonların ortak belirtileri ise nefes darlığı, nefes alıp vermede güçlük, nefes alıp verirken hırıltı, kuru veya balgamlı öksürük ve göğüste dolgunluktur.
Nedeni ne olursa olsun akciğer enfeksiyonu ciddiye alınmalıdır ve belirtiler varsa hemen doktora giderek teşhis konulması sağlanmalı ve doğru tedavi süreci başlatılmalıdır. Aşağıda mikrobik akciğer enfeksiyonu belirtileri hakkında bazı bilgiler bulabilirsiniz.
Bakteriyel Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri: En sık rastlanan akciğer enfeksiyonudur ve iltihaplanmaya neden olur. Enfeksiyon nedeniyle mukus üretimi artar ve vücutta şişlik meydana gelebilir. Bakteriyel ciğer enfeksiyonu cildin bazı bölgelerinde tahrişe yol açabilir. Bazı türleri antibiyotiğe direnç gösterebilir. Genellikle hastanede yatan hastalarda görülen “stafilokok bakteri” nedeniyle oluşan enfeksiyonlarda cilt üzerinde irinli sivilceler, cildin aşırı kuruması, kızarması ve kabarması belirtiler arasında yer alır. Nefes darlığı, yorgunluk, vücudun çeşitli bölgelerinde nedeni bilinmeyen ağrılar MRSA’ya (Metisiline Dirençli Staphylococcus Aureus) işaret ediyor olabilir. İleri aşamalarda hastada idrar yolu enfeksiyonları oluşabilir.
Viral Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri: Sık görülen belirtileri hafif veya şiddetli öksürük, burun akıntısı, boğazda ağrı, hafif ateş ve bazı durumlarda kulak enfeksiyonlarıdır. İlerlemiş enfeksiyonlarda bunlara ek olarak nefes alıp verirken hırıltı oluşabilir, nefes darlığı yaşanabilir. Ciddi viral enfeksiyonlarda dudaklar ve tırnakların rengi mavi-mor olabilir.
Candida Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri: Candida nedeniyle oluşan enfeksiyonlarda hasta grip veya zatürreye benzer belirtiler gösterebilir. Öksürük ve sürekli yorgunluk genel belirtileridir. Öksürme sırasında balgam çıkartılabilir. Bazı hastalarda candida enfeksiyonu kaslarda ağrılara yol açabilir. Nefes darlığı, burun akıntısı, baş ağrısı diğer belirtileridir.
Genel Olarak Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri
Ateş
Nefes darlığı
Kuru öksürük
Balgamlı öksürük
Göğüste dolgunluk hissi
Düzenli olarak derin nefes alma ihtiyacı
Göğüste basınç ve/veya ağrı
Akciğer Enfeksiyonu Yüksek Risk Grupları
Her yaştan insan akciğer enfeksiyonu yaşayabilir. Ancak aşağıdaki grupların enfeksiyon kapma ihtimali daha yüksektir.
Sigara kullananlar
Yakın zamanda larenjit, grip geçirenler
KOAH hastalığı, bronşektazi veya kistik fibrozis gibi kronik akciğer rahatsızlıkları olanlar
Kalp hastalığı, karaciğer sirozu veya diyabet hastalığı bulunanlar
Hastanede çalışanlar
Yakın zamanda cerrahi operasyon geçirenler
Bağışıklık sistemi zayıf olanlar
Yukarıdaki belirtilerin tümü veya birkaçı akciğer enfeksiyonu belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin sizde olduğundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bir doktora görünerek enfeksiyonun türüne göre uygulanacak tedavi sürecini başlatmalısınız. İhmal edilen akciğer enfeksiyonları sadece solunum yollarını değil tüm sağlığı ciddi olarak tehdit edebilir.