Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.
Otuzuncu kural : Hakiki sufi öyle biridir ki başkaları tarafından kınansa, ayıplansa, dedikodusu yapılsa, hatta iftiraya uğrasa bile, o ağzını açıp da kimse hakkında tek kelime kötü laf etmez. Sufi
kusur görmez kusur örter.Gazete haberi :
- Hükumet yolsuzlukların üstünü örtüyor.
Hükumetin sufi olmaya çalıştığının delili
Kusuru örtersek nasıl düzelecek? Kişi hatasını nasıl düzeltecek?
Kusur konusunda yapılan hata kusurun söylenme şeklidir.
Kusur söylenirken izlenilecek yöntem, kusurun, kusurlu kişinin kim olduğunun anlaşılmayacak şekilde söylenmesidir.Örnek :
Hz. Hasan ve Hz. Hüseyinin Yanlış Abdesti Düzeltmeleri
Mevlana (kuddise sırruhu), irşadında o kadar hassastır ki hiç kimsenin incinmesini, kırılmasını ve rencide olmasını istemez.
Bu nedenle Hz. Peygamberin (sallallahu aleyhi vesellem) sevgili torunları Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin (radiyallahu anhüm) hakkında nakledilen, yanlış abdest alan bir kimseye abdest almayı öğretişleri hem şekil hem de metot açısından onun hayran kaldığı bir davranıştır.
Hikaye ederler; Allah (celle celaluhu) ikisinden de razı olsun..
Hasanla Hüseyin çocukken, birinin yanlış abdest aldığını gördüler; adamın abdesti şeriata sığmıyordu. Ona en güzel şekilde abdest almayı öğretmek istediler.
Adamın yanına gittiler. Biri, Bu, bana yanlış abdest alıyorsun diyor dedi, İkimiz de huzurunda abdest alalım; bak, bakalım; ikimizden hangimizin abdesti şeriata uygun.
İkisi de adamın yanında abdest aldılar.
Adam da; çocuklar dedi, sizin abdestiniz şeriata tam uygun, doğru, güzel; bu yoksulun abdesti yanlışmış diyerek kendi yanlışının farkına varır ve düzeltme imkanı bulur..
Mevlana / Fihi ma Fih, S,135
Prof.Dr. Abdulaziz Hatip / Aşıkların Namazı