TÜRKİYE VE DÜNYADA KİTAP OKUMA ORANLARI ARAŞTIRMA
Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre;
Kitap Türkiyede ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235 nci sırada yer alıyor.
Japonyada toplumun yüzde 14ü, ABDde yüzde 12si, İngiltere ve Fransada yüzde 21i düzenli kitap okurken, bizim ülkemizde sadece on binde bir kişi kitap okuyor.
Türkiyede günde ortalama beş saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece altı saat ayrılıyor.
Türkiyede okunan kitaplar genellikle siyaset, aşk, cinsellik konularını işliyor.
8 milyon Azerbaycanda kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 75 milyona yakın Türkiyede bu rakam ortalama 2 bin - 4 bin dolayında. Çünkü Türkiyede okuma alışkanlığına sahip kişilerin sayısı 70 bin dolayında.
Japon yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken, Türkiyede bir kişi on yılda bir kitap okuyor.
Birleşmiş Milletler araştırmasına göre kitap için Norveçli 137, Alman 122, Belçikalı ve Avustralyalı 100, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor yılda. Dünya ortalaması da 1,3 dolar. Ülkemizde ise bir kişi kitaba yılda ancak 0,45 dolar yani 45 sent ayırabiliyor.
Türkiyede dergi okuma oranı yüzde 4, gazete okuma oranı yüzde 22, radyo dinleme oranı yüzde 24, televizyon izleme oranı yüzde 95.
Biz Türklerin kitap okumaya ayırdığı zamanı, Norveçli 300e, ABDli 210a, İngiliz 87ye, Japon 97ye katlıyor.
Birleşmiş Milletlerin insani gelişim raporunda ülkeler kitap okuma oranına göre sıraya dizilmiş. Türkiye 86 ncı sırada.
"Kitapçılar da, dağıtımda rol oynayamaması nedeniyle kapanmak durumunda kalıyor. Tam da bu nedenle şu ana kadar Anadoluda 10 binin üzerinde kitapçı kapandı, son 5 yılda.
Kitap okuma alışkanlığında birinci sırayı yüzde 70le İstanbulun aldığını, sonra da sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa ve Adananın geldiği, kitap satışlarında belirleyici faktörün nüfus olduğu, bir kentte üniversite bulunmasının ise satış rakamlarını sanıldığı kadar etkilemediği, örnek olarak da sıralamada yüzde 1 oranla yer alan Eskişehiri gösteriliyor.
Kaynak :
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]