Fatih Projesi

Çevrimdışı knsz48

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 89
  • 92
  • 89
  • 92
# 26 Kas 2010 00:05:22
umutsuz olmamak gerekir.olayları hep olumlu tatfından bakmalıyız.

Çevrimdışı untouchable

  • Üye
  • *
  • 17
  • 7
  • 17
  • 7
# 26 Kas 2010 00:23:00
gecekondu eve jakuzi takmak gibi birşey...

Çevrimdışı parames_syum

  • Bilge Üye
  • *****
  • 1.381
  • 15.881
  • 1.381
  • 15.881
# 26 Kas 2010 00:34:38
  Konu ile ilgili basınımızdan üç makale seçtim. Lehte, aleyhte ve ortadan olmak üzere...
Belki birazcık daha aydınlanmamızı sağlar diye düşünüYORUM...
  Yorum size ait tabii ki ...
  1. Lehte:

            ÖĞRETMENLERİMİZ VE ‘FATİH PROJESİ’
   Son haftalarda Milli Eğitim Bakanlığı’nda bâriz bir hareketlilik görülüyor. ‘Eğitim’, yeniden gündemdeki hak ettiği yeri almaya başladı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, birbiri arkasından getirdiği projelerle selefi Hüseyin Çelik’in yenilikçi misyonunu devam ettiriyor.
Önce, 1 Kasım 2010’daki ‘18. Milli Eğitim Şûrası’ ile ‘Eğitim’de 2023’ vizyonu ele alındı ve 13 yıllık hedefler tespit edildi. Daha sonra Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile beraber ‘Fatih Projesi’ni açıkladı. ‘Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi’, tarihimizde bilim ve teknolojiyi en iyi şekilde kullanan devlet adamlarımızın başında gelen ‘Fatih’in ismiyle kısaltılmış...
Dün ‘Öğretmenler Günü’ idi... Bakan Çubukçu , ‘Öğretmenler Günü’nde ikramiye verileceğini ve bunun için Maliye Bakanlığı’yla müzakere hâlinde olduklarını müjdeledi. Bu konuda, verilecek ikramiyenin bir maaş tutarının altında olmamasını ve Milli Eğitim Bakanlığım sırasında başlattığımız ‘Öğretim Yılı Ödeneği’ne de devam edilmesini diliyoruz.
***

Eğitimde modern teknolojilerin önemini ilk fark eden ve ‘bilgisayarlı eğitim’ konusunda ilk adımı atan, rahmetli Özal olmuştur. Ancak, bu reformun anlaşılması ve eğitim câmiasında benimsenmesi için bilgisayar okuryazarı öğretmenlerin yetiştirilmesi gerekmiştir. 2005 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’na bilgisayar okuryazarı olmayan öğretmen alınmamıştır.

Eğitimde modern teknolojilerin ve bilgisayarın kullanılması, AK Parti iktidarı döneminde, ikinci büyük reform dalgası olarak yaygınlaşmıştır. Bakan Çelik zamanında bütün okullara bilgisayar ve internet bağlantısı sağlanmıştır.

Bakan Çubukçu döneminde ise, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan ‘Fatih Projesi’nin üç yıl zarfında tamamlanmasıyla, Türk eğitimindeki üçüncü teknolojik ‘reform dalgası’ gerçekleştirilmiş olacak ve Türkiye, eğitimde ‘bilişim teknolojisi’ kullanan en ileri ülkelerden biri hâline gelecektir.

‘Fatih Projesi’nin uygulanmasıyla Türkiye, 21. yüzyılın başında, McLuhan’ın ‘Küresel Köyü’nde (Global Village) en gelişmiş çadırı inşa etmiş ve eğitimde ‘çağ atlamış’ olacaktır.
Proje kapsamında, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve internet altyapısı sağlanacaktır. Bu süreçte, öğretim programları bilişim teknolojisi destekli öğretime uyumlu hâle getirilerek ‘eğitsel-e içerikler’ oluşturulacaktır.

Projenin ilk yılında ortaöğretim okulları, ikinci yılında ilköğretim ikinci kademe ve üçüncü yılında ise ilköğretimin ilk kademesi ve okul öncesi kurumlar tamamlanmış olacaktır.
***
Eğitimde bilişim teknolojisinin yoğun şekilde kullanılması, öğretmenin rolünü ve önemini azaltmayacak; hizmetiçi eğitimden geçirilen öğretmenler, yeni eğitim sürecinin de baş oyuncusu olarak görevlerine devam edeceklerdir.
Fatih Projesi ile yeni bir reform dönemini başlatan, Başbakan Erdoğan’ı, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu’yu, Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ı candan tebrik ediyoruz. Eğitimde ilk teknolojik reformu yapan merhum Özal’ı ve ikinci teknolojik hareketi gerçekleştiren eski Bakan Çelik’i de yâd ediyoruz.

Sevgili öğretmenlerimizin ‘Öğretmenler Günü’ kutlu olsun.

                                                                ( Basından)
                                                                   Hasan Celal GÜZEL

Çevrimdışı parames_syum

  • Bilge Üye
  • *****
  • 1.381
  • 15.881
  • 1.381
  • 15.881
# 26 Kas 2010 00:35:38
 2. Aleyhte :

                FATİH PROJESİ
  Şairler beni bağışlarsa, şiirde dizelerin ilk harflerini yukarıdan aşağıya sıralayarak anlamlı bir sözcük meydana getirme sanatı olan “akrostiş”in amatörlerin “çocukluk hastalığı” olduğunu ileri süreceğim. “Akrostiş”te naiflik vardır biraz, yazan açısından. Ama daha çok bir “vazgeçememe” ve “kavuşamama” hali vardır. Naiflik,  komiklik derecesine varınca, dalga geçerler yazanla.

“F@TİH” projesinden, Başbakan “Her ne kadar bazıları F@TİH adıyla dalgasını geçiyorsa da, bu proje hakkıyla icra edildiğinde onlara gerekli tokadı atacaktır” diyene kadar haberdar olmamıştım. Kim dalga geçti, bilmiyorum.

F@TİH bir “proje”, ama “F@TİP” olmasın diye “Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi” demişler. Kim bilir, hangi akrostiş meraklısı ortaya bir ‘F@TİH’ çıkarmak için ne kadar uğraştı da buldu; proje yerine “hareket” demeyi. Bazen insan öyle zorlanır ki, sevgilinin adının bir harfine sözcük uydurabilmek için.

Kabul etmek gerek, hükümet teknoloji tutkunu. Öğretmenler Günü hediyeleri de teknolojik oldu bu yıl: F@TİH!

İktidarın fikriyatına yakın teknoloji meraklısı yazarlar pek heyecanlandılar projeden. Yetmez, fazlasını isteriz dediler.
 
   Uzmanı olmadığım alanlarda konuşmaktan hoşlanmıyorum. Dün eğitimci bir profesör arkadaşa sordum F@TİH’i.

“En kötü yatırım altyapısı hazırlanmadan teknolojiye yapılan yatırımdır” dedi; “Türkiye tam bir teknoloji projeleri mezarlığıdır. Sınıfları akıllı tahtalarla, bilgisayarlarla donata -bilirsiniz, ancak onları kullanacak öğretmene gerekli eğitimi verememişseniz bir anlamı olmaz. O bilgisayarların eğitimde kullanacağınız yazılımlarını hazırlamamışsanız olmaz. Öğretmenleri şimdi aldığınız teknolojiyi kullanacak duruma getirmek için eğitene kadar aldığınız teknoloji eskimiş olabilir. Eğitimde nitelikli öğretmenin yerini alabilecek hiçbir teknoloji yoktur. Oysa, eğitim sistemi faks çekme becerisinden yoksun öğretmenler yetiştirir hale geldi.”

Sahi; son yıllarda iktidarın büyük heyecanla anlattığı teknolojik eğitim projeleri ne halde bugün? Kaç öğretmen, faizsiz banka kredileriyle çok uygun koşullarda aldıkları bilgisayarları satmak zorunda kaldı?
Üç yıl önce açılan bilişim sınıfları ne halde, biliyor muyuz?

Teknolojiye karşı değiliz. Ancak, hazırlıksız yapılan yatırımları ve önceliklerin belirlenmemesini sorgulamalıyız.

Yüzde 80’i kredi kartı borcuyla boğuşan, birkaç ay sonraki maaşını bile o kartlar “sayesinde” harcamış olan, kitap alıp okuyamayan, Avrupalı meslektaşından 180 saat fazla çalışıp onun yarısı kadar maaş alan, hala 70 kişilik sınıfları olan öğretmenlerinizi “akıllı tahta”ların karşısına koysanız ne olacak?

Her gün hepimizin daha fazla “güvencesiz” çalışmaya zorlandığı bir memlekette; 400 bin öğretmen atama bekliyor. 70 bin civarında öğretmen kadrolu meslektaşlarının sahip olduğu sosyal güvencelerden yoksun “sözleşmeli”, bir o kadarı da “ücretli” çalışmakta. İhtiyaç karşılamak için öğrencilerinin cebine el atıp langırt oynatan okullarımız oldu. Bu durumda, “Öğretmenler Günü”nde vereceği başka müjdeleri olmalı hükümetin. 

    Haydi, bu yıl “F@TİH”le idare etti, seneye 24 Kasım’da ne verecek? Eğitimci arkadaşımın bir önerisi var: Seneye verilecek müjde “CİHA@D” olsun.

Yanlış anlayıp dalga geçecekler, “Bunlar İngilizce de bilmiyor” diye rahatlıkla fırçalanabilir. CİHA@D da bir proje; Computer Instructed Highly Advanced Degree. Hem teknolojik, hem İngilizce; pek havalı…

   Türkçesi Bilgisayar Eğitimi ile Yüksek Diploma gibi bir şey. F@TİH projesinin öğretmenleri,  CİHA@D projesi sayesinde İngilizce eğitim veren üniversitelerimizden birinden, bilgisayarla uzaktan ders alarak, işi çok yüksek derecede bildiklerine dair diploma alacaklar!

   Bunu şaka sayabilirsiniz, ama Erdemli İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün ölen öğretmenler için mevlit okutma kararı alıp, okullara yazı göndererek “Öğretmenlerin en az yarısı mevlite katılsın” dediği şaka değil.

Müdür Bey ön almış, aslında bu kararı bakanlık almalıydı. Öğretmenlik ölüyor!
                                                             (Basından)
                                                         L. Doğan TILIÇ

Çevrimdışı parames_syum

  • Bilge Üye
  • *****
  • 1.381
  • 15.881
  • 1.381
  • 15.881
# 26 Kas 2010 00:36:46
 3. Tarafsız (ortada)

                    BİLİŞİM DEVRİMİ Mİ  ?
Öğretmenler Günü öncesinde, heyecan verici ‘Fatih’ projesi yürürlüğe konuldu.

Projenin tanımı
Bakanlık örgütünün vereceği hizmetler dışında toplam tutarı 1.5 milyar lira olduğu bildirilen projenin amacı, üç yıl içinde Türkiye’nin her yerinde, bütün öğrencilerin “Sosyo ekonomik durumu ne olursa olsun, bilişim teknolojisi olanaklarından yararlanmasıdır.” Proje kapsamında, orta, ilk ve okul öncesindeki 570 bin dersliğe bilgisayar ve projeksiyon cihazı; okullara fotokopi makinesi ve internet altyapısı sağlanacaktır. Başlangıçta 600 bin öğretmene, donanımın altyapısı ve kullanılmasıyla ilgili eğitim verilecektir. Proje Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülecek, Ulaştırma Bakanlığı’nca desteklenecektir.

Sendikaların görüşü:
Bakan Çubukçu Fatih Projesi’nin ‘bir çağı kapatıp, bir çağı açacağını’ iddia ederken Eğitim-Sen Başkanı Zübeyde Kılıç ‘bir seçim yatırımı’ olarak tanımlamıştır. Sayın Kılıç’a göre eğitime bütçeden ayrılan payın ve okullara gönderilen ödeneklerin yetersizliği nedeniyle ‘donanım eksiklikleri her geçen yıl artmakta’; 350 bin işsiz öğretmen ‘kadrolu olarak atanmayı beklemektedir.’

Sosyal adalet
Bu proje fakirle zenginin bilgiye erişmesinin büyük farkını azaltabilir ya da çoğaltabilir. Proje iyi hazırlanmışsa ve iyi yönetilirse ülkemizin büyük sosyal adalet projelerinden biri, belki de en iyi sonuç alınanı olur! İyi yürütülemezse de sosyal farklılıkları arttırır!

Nasıl kullanılacak?
Bu kararın uygulanmaya başlanmasıyla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ülkenin en çok sayıda bilgisayar kullanan kurumu olacaktır. Bir ortamda sadece bilgisayarın bulunması o ortamı ve o ortamda bulunan insanları değiştirmez. İnsan ve çevrenin değişimini bilgisayarın kullanılma genişliği ve yüklendiği işlev sağlar. “İçinden ışın geçen kitap” okutmak için oyun oynanmalıdır! Sorulardan biri buradan çıkmaktadır: Bakanlık okullarımızda bilişimin verimini ne kadar arttırabilecektir?

Yenilenmeye hazır mıyız?
Bir başka konu, bilişim teknolojisindeki hızlı değişimin projeye getireceği yüktür. Projenin gerçekleşme süresi olan üç yıl biterken donanım ve yazılım önemli ölçüde ‘eskimiş’ olacak, ya değiştirilecek ya da eski teknolojiye ‘katlanılacaktır’! Yenilenme proje içinde düşünülmüş müdür? Yazılım desteği nasıl verilecektir?

Teknik yardım
Bilgisayar kullanmaya yeni başlayanların çok karşılaştığı teknik yardım ihtiyacı, bu projenin önemli bileşenlerinden herhalde biridir. 600 bine yakın bilgisayarda, bir kısmı özel yazılım olan programların, on milyondan fazla öğrencinin kullanması sırasında ihtiyaç duyacakları teknik yardım ayrı bir sorun kaynağıdır. Bu bilgi alışverişinin nasıl sağlanacağı herhalde projeyi yürütenlerin korkulu rüyasıdır.

Organizasyon
Bu ve benzer konular yeni bir sorunu ortaya koymaktadır: Fatih’in organizasyonu ve MEB’in organizasyon şemasında yapacağı değişiklik bugünden acaba biliniyor mu? Herhalde, MEB’nin organizasyon seması bütünüyle düşünülüp, yeniden belirlenmelidir. Organizasyon yenilenmesine karar verilirse bu proje kendi başına, bürokrasimizin en büyük projelerinden biri olacaktır!
  Fatih gibi projelerin, ülkeye projeden büyük ve geniş katkıları olabilir ya da olmalıdır. Yurttaşlara kimlik numarası verilmesi projesi kendinden daha büyük sonuçlar oluşturmuştur. Ancak kimlik numarası projesi, uzun zaman ve para kayıplarıyla bugünkü sonuca ulaşabilmiştir! Fatih projesinin kayıplarla değil, ilk değerlerle beklenen sonuçlara ulaşmasını umut edelim.
                                                                          (Basından)
                                                                        Tarhan ERDEM

Çevrimdışı doganemin

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 12.544
  • 82.645
  • 12.544
  • 82.645
# 26 Kas 2010 00:41:21
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Dün ‘Öğretmenler Günü’ idi... Bakan Çubukçu , ‘Öğretmenler Günü’nde ikramiye verileceğini ve bunun için Maliye Bakanlığı’yla müzakere hâlinde olduklarını müjdeledi. Bu konuda, verilecek ikramiyenin bir maaş tutarının altında olmamasını ve
Merhaba öğretmenim.Teşekkür ediyorum.Hasan Celal Bey her zamanki gibi güzel bir yazı yazmış.
Ama eklediğim bölümle ilgili haberleri ben mi kaçırdım yoksa ajanslar mı?

Çevrimdışı parames_syum

  • Bilge Üye
  • *****
  • 1.381
  • 15.881
  • 1.381
  • 15.881
# 26 Kas 2010 00:57:35
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Merhaba öğretmenim.Teşekkür ediyorum.Hasan Celal Bey her zamanki gibi güzel bir yazı yazmış.
Ama eklediğim bölümle ilgili haberleri ben mi kaçırdım yoksa ajanslar mı?
  Öğretmenim Vallahi,
ben makaleleri aynen ilettim. Yazanların yalancısıyım... "Herkesin akli, fikri, cüzdani ve de vicdani vardır" diye düşünürüm.   Selam , sevgi ve saygılarımla...

Çevrimdışı doganemin

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 12.544
  • 82.645
  • 12.544
  • 82.645
# 26 Kas 2010 01:25:07
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
"Herkesin akli, fikri, cüzdani ve de vicdani vardır" diye düşünürüm.
Öğretmenim,sakın yanlış anlamayın,size veya Hasan Beye bir eleştirim olmadı.Öyle anlaşıldıysam özür dilerim.
Ama şu yukarıdaki sözünüz mükemmel.Asıl saygı ve selamlar bizden size.

Çevrimdışı meri555

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 366
  • 373
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 366
  • 373
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 26 Kas 2010 02:43:47
yorumlardan çıkardığım kadarıyla, bazı arkadaşlarımız ne olursa olsun her projeye kötü yanınıdan bakacaklar.(ücretsiz  kitaplar için bile neler söylendiğini hatırlayalım.)

Çevrimdışı wanted1

  • Üyeliği İptal Edildi
  • 3.442
  • 3.859
  • 3.442
  • 3.859
# 26 Kas 2010 07:09:35
eleştirmek herkesin hakkıdır... öğretmene son yıllarda yapılanlar ortada iken elbette bu tip şeylere şüphe ile bakıyoruz... tamam projeyi tamamlasınlar bizde ayakta alkışlayalım.. hadi bakalım..

Çevrimdışı egitimhane52

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.799
  • 5.165
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 1.799
  • 5.165
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 26 Kas 2010 08:45:25
Benim tek anlamdığım proje başlamadan, sanki proje yıllar önce başlamış ama hiç bir şey yapılmamış gibi bir havanın meydana gelmesi. Projenin iyi-kötü yanlarını eleştirmekten uzak yorumlar var. Bu projeyle alkalı değil eskiyle ilgilenenler var. Bakalım proje başlasın da görelim ne olacak. Ben öğretmenlere önyargıyı yakıştıramıyorum.
Tüm öğretmnlere saygılarla..

Çevrimdışı almina74

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 88
  • 440
  • 88
  • 440
# 28 Kas 2010 19:32:46
iyi bir örnek

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı enne

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 207
  • 279
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 207
  • 279
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 01 Ara 2010 23:01:38
2008   de ben birleştirilmiş sınıfta   tek öğretmen çalışırken projeksiyon ve 3 bilgisayar geldi.o kadar çok işime yaradı  ki...şimdi merkezdeki sınıfımda da projeksiyon var çok memnunum dersler çok kolay işleniyor.İnşallah her sınıfa projeksiyon gelir.

Çevrimdışı a.badem

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 8.502
  • 19.448
  • 8.502
  • 19.448
# 01 Ara 2010 23:05:43
sınıfımızda akıllı tahta ve projeksiyon yok maalesef.
bugün öğrencileri çok amaçlı salona götürdüm.
matematikle ilgili slayt ve 17:35 hikayelerini izledik.

çok hoşlarına gitti.

gerçekten eğitimde teknolojiyi kullanmak çok önemli.

Çevrimdışı halilakbulut

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 134
  • 203
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 134
  • 203
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 01 Ara 2010 23:15:17
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
iyi Bir Örnek

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] ıghzg&feature=related
arkadaşlar Bu Slaytta Bu Aletlerin Bizim İçin Kolaylıkları Anlatılıyor Teşekkür Ederim Gönderen Arkadaşa Yalnız Sizde Hak Vereceksiniz Ki Bu Aletler Sınıfımıza Kurulmadan Birşey Söylemek Doğru Olmaz Onun İçin Bekleyelim Görelim Eğer Boş Vaat Değilde Gerçek Olursa Alkışlayalım

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK