Gayrinizami harp; düzenli ve büyük birlikler yerine küçük ve işlevsel birliklerle düşmanı yıpratmak, moralini bozmak, kayıplar verdirmek için yapılan savaş şeklidir. Psikolojik harp, istikrar harekatı ve gayrınizami harp olarak üçe ayrılan özel harbin son parçasıdır. Askeri terminolojide Düşük Yoğunluklu Çatışma olarak da geçer.
Eskiden nizami harpten faklı olarak düşünülen ve sadece gerillaların yaptığı bu çarpışma şekli artık tüm dünya ordularında nizami harpin bir parçası olarak düşünülmeye başlanmıştır.
Amerika, özellikle Kore Savaşı yenilgisinden sonra yeni bir savaş biçimi geliştirdi. Milli ve devrimci hareketlere karşı girişilen bastırma kampanyalarında derinleştirilen yeni savaş doktrini ve bu doktrinin pratiği "Özel harp" adını aldı.
Asimetrik Savaş Nedir?
Savaş, aralarındaki menfaat çatışmasını kendi lehine çevirmek isteyen taraflardan birisinin savaşma gücünün, matematiksel olarak diğerine nazaran alt edilemez bir seviyede olduğu zaman patlak verir. Bu durumda, zayıf taraf olarak görülen aktörler, kendi menfaatlerini korumak için bu dengesizliği kendi lehlerine çevirmeye çalışırlar. Dengesiz savaş gücü, kaçınılmaz olarak asimetrik savaşı da beraberinde getirir.
Çatışan taraflardan zayıf olanın güçlü olana karşı sergilediği asimetrik yaklaşım; üstün tarafın zayıf taraflarından yararlanarak onun devasa gücünü alt etmeye yönelik olarak, beklenmeyen, önlenemeyen veya normal olarak tercih edilmeyen yöntemler, silahlar ve teknolojiler kullanmaktır.
Taraflar arasında asimetrik etki yaratan faktörler;
Uygulanan savaş doktrini ve çatışma taktikleri:
Teknoloji seviyesi, silah ve teçhizat dengesi,
Tarafların kazanma azmi ve savaşanların morali,
Etik kurallara ve çatışma hukukuna bağlılık derecesi,
Savaşan tarafların örgütlenme şekli,
Kazanmak uğruna göze alınan kayıplar,
Savaşanların sabrı,
Halk desteği,
Medya desteği,
Savaşan taraflar, güç dengesizliği nedeniyle farklı savaş doktrinleri uygulayabilir. Devasa bir hava ve deniz gücüyle desteklenen, teknolojisinin tüm imkanlarını kullanan, zırhlı birliklerden oluşan, uydu destekli komuta kontrol sistemleriyle yönetilen bir kara ordusu, karşısındaki hafif silahlarla teçhiz edilmiş bir direniş kuvvetini alt etmek için konvansiyonel taktikleri kullanmaktan başka bir seçenek düşünmez.
Ancak, zayıf olan hasmının ise aynı savaş taktiklerini uygulaması ne mümkündür, ne de akılcıdır. Direnen taraf, kendi savaşma gücünü korumak için simetrik bir cephede karşı koymaktan ziyade, karşı tarafın kendi ana vatanını da kapsayan zayıf bölgelerine saldırmayı, gerektiğinde duraksamadan geri çekilmeyi ve ortadan kaybolmayı hedefleyecektir.
Zayıf taraf, silah, mühimmat, teçhizat, siyasi destek, insan ve benzeri eksikliklerini tamamlamak için bir çok kaynaktan dış destek alabilir. Ancak, aldığı bu destek, yine de savaşın asimetrik karakterini değiştirmez.
Ne kadar güçlü olursa olsun, uğruna savaştığı bir ideali olmayan tarafla, inandığı dava uğruna çekinmeden ölümü göze alan taraf arasında bir asimetri mevcuttur. Birinci tarafın olmayan savaşma azmi zaferin önünde en büyük engelken, diğer tarafın en büyük silahı durumundadır.
Kaynak: Vikipedi
Açtığım başlık ve konu eğitimle çok alakasız görünebilir. Ancak unutmamalıyız ki öğrencilerin değiştirilmesi, gereken davranışları asimetrik savaşta zayıf tarafı temsil edip, savunma geliştirmektedir. Öğretmenin yetkileri, mesleki deneyimi, insan psikolojisini öğrenciden iyi bilmesi vb. özellikleri bu mücadelede üstün tarafı temsil etmektedir.(Konu ile ilgili görüşlerimiz zaman buldukça yazmaya çalışacağım.)
Kimi öğrenciler için istediklerini yapmak, uygulamak için öğretmeni sinirlendirmek bu sayede de öğretmenin yenilgiye uğradığını görmek bir kazançtır. Çünkü bununla öğretmene davranışını değiştirmeyeceği mesajını vermektedir. Eğer öğretmen bu davranışa çabuk sinirleniyor ya da çabucak üzülüyorsa öğrenci için bir hedef oluyor demektir. O yüzden öğrenci yapmak istediğini gerçekleştirdiğinde yani öğretmenini üzdüğünde hedefi vurmuş kadar sevinmektedir. Ancak öğretmen zaman zaman görmezden gelerek, kimi zaman bu olumsuzluğun üzerine gitmeyerek, uygun zamanı kolladığında ise asimetrik savaşta hedef olma durumundan kurtulmuş olmaktadır.