Altın oran nedir?
M.Ö. 500lü yıllarda yaşamış olan tüm zamanların en büyük matematikçilerinden biri olan Pisagor altın oranla ilgili şu düşüncelerini dile getirmiştir: Bir insanın tüm vücudu ile göbeğine kadar olan yüksekliğinin oranı, bir pentagramın uzun ve kısa kenarlarının oranı, bir dikdörtgenin uzun ve kısa kenarlarının oranı, hepsi aynıdır. Bunun sebebi nedir? Çünkü tüm parçanın büyük parçaya oranı, büyük parçanın küçük parçaya oranına eşittir.
Altın oranın sayısal değeri ne zaman keşfedilmiştir?
İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci, bir gün tavşan çiftliği bulunan bir arkadaşıyla tavşanların yavrulaması üzerine konuşurken, En az iki aylık tavşanların yavruladığını öğrenmiş ve buna göre bir çift tavşanla yola çıkıldığında örneğin 100 ay sonra kaç tavşanın olacağı konusunda tartışmışlardır. Bunu bir matematik formülü ile açıklamaya çalışan Fibonacci, hangi ayı bulmak istiyorsak ondan önceki iki ayı toplayıp sonuca ulaşmamız gerektiği kanısına varmıştır. Ve bu çabası sonucunda kendi adıyla anılan sayıları bulmuştur.
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181
Bir Fibonacci sayısının kendinden önceki sayıya bölümünden elde edilen sonuç, 1,618′dir.
Altın oranın görüldüğü yerlere bir kaç örnek:
altinoran2_17051) Ayçiçeği: Ayçiçeğinin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa doğru tane sayılarının birbirine oranı altın oranı verir.
2) Papatya Çiçeği: Papatyada da ayçiçeğinde olduğu gibi bir altın oran mevcuttur.
3) İnsan Kafası: Her insanın kafasında saçların çıktığı düğüm noktası denilen bir ya da birden fazla nokta vardır. İşte bu noktadan çıkan saçlar doğrusal yani dik değil; bir spiral, bir eğri yaparak çıkmaktadır. İşte bu spiralin ya da eğrinin tanjantı yani eğrilik açısı bize altın oranı verecektir.
4) İnsan Vücudu: İnsan vücudunda altın oranın nerelerde görüldüğüne bakalım:
Boy / Bacak boyu
Beden boyu / kolaltı beden boyu
Tam kol boyu (Boyun-Parmak ucu) / Dirsek Boğaz
Parmak ucu omuz / Parmak ucu Dirsek
Göbek Omuz / Göbek Bel
İdeal ölçülere sahip bir insan yüzünde de sayısız ALTIN ORAN örnekleri görmek mümkündür:
Yüz yüksekliği / Yüz genişliği
Tepe Göz yüksekliği / Saç Dibi Göz Yüksekliği
Göz çene arası / Burun çene arası
Alın genişliği / Burun boynu
Göz Ağız / Burun boyu
Burun altı çene / Ağız Çene
Yüz genişliği / Gözbebekleri arası
Gözbebekleri arası / Ağız genişliği
Ağız genişliği / Burun Genişliği
5) Mısır Piramitleri: Altın oranın en eski örneklerinden biri
Her bir piramitin tabanının yüksekliğine oranı altın oranı veriyor.
6) Mona Lisa: Bu tablonun boyunun enine oranı altın oranı verir.
7) Çam Kozalağı: Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. İşte bu eğrinin eğrilik açısı altın orandır.
Deniz Kabuğu: Deniz kabuğunun yapısı incelendiğinde bir eğrilik tespit edilmiş ve bu eğriliğin tanjantının altın oran olduğu görülmüştür.
9) Salyangoz: Salyangozun kabuğu bir düzleme aktarılırsa, bu düzlem bir dikdörtgen oluşturur ki bu dikdörtgene altın dikdörtgen denir. İşte bu dikdörtgenin boyunun enine oranı yine altın oranı verir.
10) Mimar Sinan eserleri: Mimar Sinanın da bir çok eserinde bu altın oran görülmektedir. Mesela Süleymaniye ve Selimiye Camilerinin minarelerinde bu oran görülmektedir.
Tüm bu oranlar aynı sayıyı vermektedir. Altın oran gizemini korumakta ve halen araştırılmaktadır