politetrafloroetilen (PTFE) ya da akışık floropolimer'in ticari adıdır, 1938'de Roy Plunkett tarafından tesadüfen keşfedilmiş ve ilk kez 1946'da ticari olarak satışa sunulmuştur.
Plunkett, soğutma işlemlerinde kullanılan kloroflorokarbonlarla (CFC) deney yaparken, bir numunenin bir gecede garip özellikleri olan beyazımsı, mumumsu bir kalıp haline geldiğini gördü: Bu garip özellikler, bu maddenin asla yapışmaması ve çok yıpratıcı asitler de dahil olmak üzere hemen hemen tüm kimyasallara karşı eylemsiz oluşuydu.
Patronu DuPont, öncelikle Manhattan Projesi'nde (1942-46 yıllarında nükleer silah geliştirilmesine verilen kod ad)
Öncelikle mermilerin kaplanmasında:çelik yeleği delme konusunda diğer türlere göre daha iyi olduğu inanışıdır. Aslında merminin üzerindeki kaplama, kullanılan silahın namlusunun iç tarafındaki aşınma miktarını azaltmak içindir ve merminin tesiriyle bir ilgisi yoktur.
Nasanın uzay çalışmalarında Apollo Misyonundaki tüm kablo yalıtımı ve ardından mutfak eşyası olmak üzere kısa sürede bu yeni maddenin çeşitli kullanımlarını buldu.
yapışmayan bu madde yüzeyi kaplanması:Bu işlem yüzeyinde minik pürüzler oluşturmaya yarayan kumlamayla başlar, daha sonra ince bir tabaka halinde sıvı PTFE püskürtülerek bu pürüzlerin içine akması sağlanır. Yüksek ısıda pişirilerek sertleşmesi ve makul düzeyde mekanik bir tutunma gerçekleştirmesi sağlanır. Son olarak yalıtkan bir maddeyle kaplanarak yeniden pişirilir.
Asitten, bazdan ve çözücülerden etkilenmeyen -260 ile +270 C sıcaklıkları arasında bozulmayan yanmayan ve yapışmayan kullandığımız bu maddeyi tanıdınız mı?
Mutfakta çokça kullandığımız şey kaplamanın ticari adı Teflon. Tava ve tencerelerde sıkça rastlarız.