[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] öğretmenim, sınıf ortalaması kaç kelime, ?
Bu arada bahsettiğim paylaşım:
Kalabalıkların Bilgeliği...
"1906 yılında Francis Galton adında bir bilim insanı İngiltere’de bir hayvancılık fuarına katıldı ve Fuarda dolanırken bir yarışmaya tanık oldu. Yarışma bir öküzün kesilip temizlendikten sonraki et ağırlığının tahmin edilmesi üzerineydi ve bir bilet alan herkes yarışmaya katılabiliyordu. Öküzün ağırlığına en yakın tahmini yapan kişi de öküz kesildikten sonraki tüm etlerin sahibi olacaktı.
Galton 800 kişinin yarışmaya akın ettiğini gördü. Yarışmaya katılanlar arasında kasaplar ve çiftçiler de vardı ama büyük kısmı hayvanlarla ilgisi olmayan sıradan insanlardan oluşuyordu. Galton da bunu sıradan halkın ne kadar kifayetsiz olduğunu kanıtlamak için bir araştırmaya dönüştürmeye karar verdi.
Galton’ un araştırmasında baktığı tahminlerin bazıları oldukça saçmaydı, Ama sonra tahminlerin tamamını toplayıp, ortalamasını bulmak için 800’e bölmeye karar verdi. Sonucun yine etlerin gerçek kilosundan çok çok uzakta olacağını düşünüyordu. Sonuçta tahmin yapanların çok az bir kısmı uzmandı, geri kalanlar ise vasıfsız insanlardan oluşuyordu.
İnanması biraz güç ama Galton da kendi hesabını yaptığında grubun ortalama tahminini 542 kilo bulmuştu, etlerin gerçek ağırlığı ise 543 kiloydu.
Bireysel tahminlerin hiçbiri doğru sonuca bu kadar yakın değildi. Ama yarışmaya katılanların tümü birlikte küçücük bir hata payıyla sonucu bulmuştu. Yani grubun kolektif tahmini neredeyse mükemmeldi, en yakın tahminden bile daha iyi.
Buna kalabalıkların bilgeliği deniyor. Doğru şartlar altında büyük gruplar bireylerden daha doğru kararlar alır, hatta bazen grubun içindeki en akıllı bireyden bile daha iyi.
Önemli olan şey toplum içindeki çeşitlilik ve bağımsızlıktır. İnanın bana en iyi kararlar anlaşmazlıkların ve rekabetin ürünüdür. Fedakarlık veya mutabakat sadece orta yollar bulur. Ama bir gruptaki herkes bağımsız hareket edebilirse, fikirler farklı da olsa kolektif düşünce grup için en iyi kararın verilmesini sağlayabilir. Demokrasilerin altında yatan güç de işte budur..."