3.kez 1.sınıf okutuyorum. Bahsi geçen uyum sorunları benim sınıfımda da var. Bugün 32 kişi vardı sınıfta. Daha da artacak.
Sınıfa girer girmez teneffüs, beslenme ne zaman diye soruyorlar. Sürekli tuvalete gitmek istiyorlar. Çok fazla konuşuyorlar. Çok çabuk yoruluyor, sıkılıyorlar. Annesini eve yollamayan, sürekli çıkıp kontrol eden, görünce ağlayan öğrencim bile var.
Parmak kaldırarak söz isteme kuralını oturtmak için “Yerinden konuşanı duymuyorum, sadece, öğretmenim demeden yerinde oturarak sessizce parmak kaldırana cevap vereceğim.” diyorum. Epey işe yarıyor.
Sınıfı hızlıca susturabilmek için “1,2,3 Tıp” diyorum, onlar da benimle tekrar edip susuyorlar. Hemen 10-15 sn içinde söyleyeceğimi söyleyip, yönergeyi veriyorum.
Çatır çatır ders işliyorum. Bugün ilk ders Matematik işledim. İkinci ders okuma yazma kitabında nokta birleştirme boyama yaptık, beslenmeden sonra devam ettiler. Hızlı bitirenler oyun hamuru oynadı. Sonraki ders bahçeye çıkarıp tek ayak üstünde, iki ayak üstünde zıplama egzersizleri yaptırdım. Sonraki ders Hayat Bilgisi işledim. En son derste de “Avucundaki Öpücük” kitabını okudum, okurken kitabın görsellerini projeksiyondan yansıttım. Sonrasında da birkaç dakikalık kısa videolar izletip günü bitirdim.
Aralarda sıkıldıklarını fark ettiğimde sınıf içi oyunlar, gece gündüz, deve cüce gibi oynatıyorum. Her gün mutlaka -ilk sıkılmalarında- eğilip doğrulma, kolları açıp kapama gibi basit egzersizler yaptırıyorum. Sağ-sol, üstünde-altında, önünde-arkasında kavramları çok iyi pekişiyor. “Sağ elimde beş parmak” şarkısı da sağ, sol, 10’a kadar sayma konusunda çok faydalı.
Sıkılma, mızmızlanma hissedince ki çok belli ediyorlar hemen bir başka etkinliğe geçiyorum. Mesela “Siz bir yandan boyama yaparken ben de size şarkı açayım.”deyip bilgisayardan videolar açıyorum.
Temel hedefim öğrencileri sıkmadan, bıktırmadan, keyifle vakit geçirmeleri.
Sürekli kalem tutuşlarını takip edip, yanlış tutanları uyarmaya çalışıyorum.
En büyük eksiğim, çok fazla ayakta kalıp, ayaklarımı çok ağrıtmam. Umarım arada oturmayı da başarabilirim.
Alışacaklar hocalarım, rahat olun. Siz düzeninizi oturtmaya bakın. Kurallara uymayanlar çoğunlukta ama yavaş yavaş yerleşecek. Moralinizi bozmayın. Süreçten keyif almaya çalışın. Çok sevimliler. Hep iyi yanları görmeye çalışın.
Velilerle iletişim çok önemli. Eksik araç-gereç, kitap gönderene mutlaka hatırlatma yapıyorum. Malzemesiz öğrenciyi sınıfta tutmak çok güç. Kitabını unutan, güzel yazı defterine çizgi çizdi. Fasulye ve çubukları olmayan, oyun hamuru oynadı. Boş oturtmamaya gayret ediyorum.
Birbirini rahatsız etmeye, şikayete de başladılar. Mümkün olduğu kadar nazikçe uyarıyorum. Kuralları ve sebeplerini sabırla anlatıyorum. Empati kurdurmaya çalışıyorum.
Sakinim, zamanla düzen oturacak. Ben kararlı bir şekilde planıma uygun hareket ediyorum.
Güler yüzlü ve hazırlıklıyım.
Keyifli, eğlenceli, bol kahkahalı dersler dilerim😁