İngilizce öğreniminde sıkça başvurulan fiilerin görseller buluşmasını hepimiz biliyoruz.Acaba ilkokuma yazma sürecinde öğrencileri bu yönde destekleyici etkinlikler yapmak onların görsel algılamalarını tetikler mi ? Kelime hazinelerinde gelişme olur mu ?
Yukarıdaki temel sorular uzun zamandır aklımdaydı.Bu kazanımları öğrencilere nasıl verebiliriz.Görsel algılama -resimleri yorumlama- ve görsel bir durumu yazılı olarak ifade edebilme yeni programın kaçınılmaz temennileri arasında yerini almakla beraber yapılan ölçme ve değerlendirme sınavlarında -SBS- bunu görmek mümkün.
Bu sebeble 1.sınıf ilkokuma yazma sürecini görsel ve somut bir işlev kazandırma umuduyla aşağıdaki çalışmaları hazırladım.
Çalışmaları nasıl kullanabilirim?*Her öğrenciye çoğaltıp dağıtın
*Öğrencilerin resimde gördüklerini anlatmalarını isteyin
*Öğrencileriden görsellerde bulunan kişiler için birer isim bulmalarını -özellikle yakın çevrelerinden örnekler vermelerini sağlayın- ve bulunan isime bir akrabalık sıfatı da eklemelerini isteyin.Örneğin
Ali amca, Ayşe teyze gibi
*Görsel okundu isim verildi, sırada bu görseldeki olayı anlatmalarını isteyin.
bu noktada dikkat edin,
ÇOK BASİT CÜMLELER OLSUN .Ali amca resim yaptı.
özne nesne fiil
bu formatta verirseniz sizin için ve çocular için keyifli hale gelir.
*Çalışma bittikten sonra mutlaka hepsini sergileyin, en güzel olanı da öğrenci de istiyorsa
ÜRÜN DOSYASINA koyun.
hepsi bu
1 ders saatini ayırmanızı tavsiye ederim.Çocuklardaki gelişimi hayretle izleyeceksiniz.
En azından bir defada olsa denemenizi tavsiye ederim.ÖRNEKLER AŞAĞIDADIR.bir bakın inceleyin hoşunuza gider makul sonuçlar elde edebilirim düşüncesi oluşursa uygularsınız