arkadaşlar bugün bizim ilçede zümre toplantısı vardı. ses temelli cümle yöntemini ilçemizde pilot olarak uygulayan bir öğretmen kendilerine verilen eğitimlerde söylenenleri bizlere aktardı bende aklıma takılan birkaç taneyi sizlerle paylaşıp düşüncelerinizi almak istiyorum.
öğretmenimiz sayıların, toplama çıkarmanın zihinde iyice oturması için mutlaka hesap makinası aldırın ve bu makinaları kullandırın çok faydalı oluyor dedi.
ancak ben hesap makinasının çocukları hazırcılığa, ezberciliğe yöneltebileceğini düşünüyorum siz bu onuda ne düşünüyorsunuz?
ayrıca öğretmenimiz çizgi çalışmaları döneminde bir çizgisiz defter aldırın önce çizgi çalışmalarını yamuk bile olsa çizgisiz deftere yaptırın daha sonraki günlerde klavuz çizgili deftere geçtiklerinde o çizgilerin arasına daha kolay çizdiklerini ve sonra da yazdıklarını göreceksiniz dedi. siz bu konuda ne düşünüyorsunuz???
E.Selyn Öğretmenim, dün yazmak istedim ama yönetim işlerinden fırsatım olmadı malesef...
Hesap makinesi, 1-5.sınıflar için kesinlikle zararlı iken, neden böyle bir tavsiyede bulundular acaba? Öğretimin hangi sürecinde kullanılmasının yararlı olduğunu söylediler?
Bana göre, 1.sınıf öğrencisi somut işlemler döneminde olduğu için hesap makinesi onlar için işin mantığını anlamadan, kısa yoldan vurgun gibi olacaktır
1.sınıf öğrencisi 3 rakamını bilir ama onun ne anlama geldiğini ancak eline 3 tane taşı, kalemi aldığı zaman anlamlandırır. 3 ile 2 nin toplamının, artma azalma olduğunu kavramak için önce 3 kalemi sayarak almalı, sonra 2 kalemi sayarak almalı, en sonunda hepsini bir araya getirip 5 sonucuna ulaşmalı ki, toplama nedir, ne değildir kavrayabilsin. Hesap makinesi bunlardan hangisini öğrenciye kazandıracak, ispatlayacak ki ?
Çizgisiz deftere gelince, ben bunu da pek kullanışlı bulmadım açıkcası. Kendim uygulama aşamasında tahtanın boş alanına şekli yapıp havada elleriyle, başlarıyla çizmelerini isteyip, sonra benim yaptığım çizgilerin üzerinden defalarca parmaklarıya gitmelerini; sonrasında kum havuzunda denemeler yaptırdıktan sonra tahtada kendilerinin çizmelerini istiyorum. Tahtada yaptıklarında, 2 çizgi arasına yapmalarını isteyip, en sonunda 4 çizgiye mahkum ediyorum onları.
Çizgisiz defterde şekilleri elleri alışkın olarak çizebilirler ama kuralsızlık, çizgi sınırı olmadığı için bu zamanla boşvermişliğe, yazının güzelliğinin bozulmasına yol açacaktır benim kanaatime göre. Çok yazı yazmak da sıkacağı için, tahtada bol alıştırmayla, kılavuz çizgili az çalışma kağıdıyla sene sonunda çok güzel yazılı öğrencilere sahip olmuş biri olarak, bu uygulama da bana pek hitap etmedi