hocam onluk - birlik, deste - düzine, verilmeyeni bulma gibi kavramları en iyi nasıl anlatabiliriz materyal ile? yani eğitimci olmadığımız için malzeme olsa bile elimizde nasıl yaklaşıp nasıl somutlaştıracağız ve kavramasını sağlayacağız bu noktada sıkıntılar var.
Bol bol malzeme kullanımı öğrenmeyi kolaylaştırıyor.
Mesela makarnalari ipe dizdirerek deste ve düzine kolyesi yaptırabilirsiniz. İkinci sınıfta yaptıracağım.
Çevrenizde bir marangoz varsa dikey abakus yaptırın oldukça uyguna yapılır. Boncukları da internetten yada yaşadığınız yerde bulunan hobi dükkanı vb gibi yerlerden temin edebilirsiniz. Çocuğunuz dört yıl kullanır, kalem kağıda ihtiyaç duymazsınız. Benimkiler bıraksam üç basamakli yapacaklardi artık o kadar iyi öğrenip kavradilar. İmkanınız yoksa bir bulaşık süngerine iki çöp sis takın. Boncuklar ile onluk birlik kavramı pekiştirin.
Toplamada bilinmeyen terimi bulma konusunda tabaklar kullanabilirsiniz. Artı ve eşittir sembollerini kartondan kesin veya mesela bahçede tebeşirle filan çizerek de yapabilirsiniz. Örneğin ilk tabağa iki şeker koyun, diğer toplanani vermeyin. Toplama beş şeker koyun. Çocuğunuz keşfedecek. Önce ileri sayarak sonra çıkararak bulacak.
Sizin yaratıcılığınıza bağlı çevrenizde gördüğünüz her şey materyaldir aslında.
Ritmik saymalari şişe kapakları ile yaptırın. Kapakların üzerine yazın 3-6-9....-30 Ya da 2-4-6....20 Hazirlamaniz 15 dk almaz. Çarpma işleminde zehir gibi olur çocuğunuz.
Pinterest ve teacherpaysteacher sitelerini yıllardır takip ederim. Oradan çok şeyler öğrendim ve ilham aldım tavsiye ederim.