arkadaşlar ben ilk defa 1.sınıf okutuyorum.görüyorum ki bazı arkadaşlar hemen ses vermeye geçmiş,bazıları ise daha çizgi çalışmasında benim gibi.acaba ne yapmalı tecrübeli öğretmen arkadaşlarımdan yardım istiyorum.daha ne kadar çizgi çalışması yapalım ve ne zaman sese geçelim?
Öğretmenim tavsiye değil ama nacizane fikrim şu:
Çizgileri rahatlıklla birleştirebiliyor, çok kısa sürede beğeni kazanacak derecede düzgün yapıyor, düzenli çizgi çalışmalarında sizde ''bu çocuklar artık hazır'' kanaati uyandırıyor, göze hitap eden beğeni kazanan bir çalışma ile, sınıf içinde ortalama bir seviye yakalanmış ise, sınıf çoğunluğu (örnek 30 kişilik bir sınıftan 20-25 kişi -artık başlasak noktasında ise-)
Bazı temel kurallar algılanıyor, anlatılanı asgari ölçüde de olsa dinleyebilme, basit görselleri sözle basitçe ifade edebilme, verilen bir çalışmayı bir iki saat gecikmeli de olsa öğretmene ulaştırabilme (düzen, dikkat ve takip yönünden),
Sınıfta sırasında sağı solu rahatsız etmeden asgari ölçüde derse katılabilme, kalem tutma sıkıntısı yoksa, soldan sağa çizmede (yönleri biliyorsa), çizgilerin dışına taşmadan, istenilen örnek çalışmayı yapabiliyorsa (örnek 4 çizgi 3 aralıklı defterde helezon örneğini asgari ölçüde çizebiliyorsa taşırmadan) çizgi çalışması dönemi yeterli denilebilir.
Diğer yönden takip edebilme ve sınıf öğrenme ortamını bozmayacak derecede kurallara uyma, öğretmeni ve arkadaşlarını dinleyebilme seviyesi, benim için çocuğun sese geçmeye hazır olup olmadığını belirleyen ölçütlerdir.
Bu bir-iki haftalık süre okumaya hazırlık (Görsel okuma, dinleme ve anlama-H.Bilgisi, Türkçe ve Mat. için gerekli)
Yazmaya hazırlık (sırada oturma, kalem tutma, boyama, resim, serbest çizgi çalışması, çizgi birleştirme ve düzenli çizgi çalışması-deftere geçiş) v.b çeşitli becerileri kazandırma, hazır bulunuşluk düzeyinin keşfi, tanıma, tutum geliştirme sürecidir, hele kalabalık sınıflarda bir hafta içinde bu verileri bu kadar kısa sürede elde etmek ve ona göre çalışmaya yön vermek mümkün değildir. Özellikle ana sınıfının yaygın olmadığı yerlerde bu süreyi bir hafta ile sınırlamak pek de sağlıklı değildir.
Çocuğun hazırlık sürecinde ne kadar süreye ihtiyacı varsa, o kadar sürdürülmelidir. Bence belirleyici olan o sınıfın öğretmeninin kendi takdiridir. (Zümre arkadaşı, komşu okul v.s olmamalı)
Arkadaşlar ben de merkez okulların birindeyim. Ancak ben p.tesi sese geçmeyi düşünmüyorum. Birkaç tane hastamız, sınıfa alışmaya çalışan öğrencilerimiz ve dinleme sıkıntısını (eğlenceye rağmen zamanla aşacağına inandığım öğrencilerimiz var. Onları da biraz beklemek niyetindeyim). Hazır olduğumuza inandığımızda inşallah geçeceğiz sese..