Memurlar net'ten alıntıdır. (2 Mayıs 2015 tarihli)
Bir denetimci arkadaşın memurlar.net'e gönderdiği aşağıdaki çalışma, içerik olarak uygun bulunarak yayıma alınmıştır.
İlksan'da (İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı) bir akıl tutulması yaşanıyor. Zamanın ruhuna ters düşen bu tür kurumların olumsuzluklarını anlatmak, kendilerinin içine düştüğü durum kadar sancılıdır ve zordur.
. İlksan üretimden uzaktır ve sırtını faize yaslamıştır. 2005 yılında sandık gelirlerinin %98'i faiz gelirine dayanıyordu bugün bu oran %98,2'dir. Sandığın tek şirketi DE-HA. A.Ş. o da yılda ortalama 1 Milyon TL zarar etmektedir.
. En iyimser hesaplamayla bile sandığın kapatılması halinde ihtiyaç duyulan 2,6 milyar TL Sandığın portföyünde bulunmamaktadır. Sandığın tüm varlıklarının toplamı 844,7 milyon TL..Bu haliyle İlksan batık bir şirkettir.
. Son on yılda yatırım namına reklamı yapılan faaliyetler "küçük esnaf" icraatlarıdır: Bir mobilyacıdan üyelere 500 TL'lik hediye çeki temin etmek, üyelerin arabasına %9 indirimle oto gaz taktırmak ve araba alıp satmak.
. 2013-2015 döneminde seçilen İlksan Denetleme Kurulu üyelerinin bir tanesi bile denetim elemanı değildir: Sandığın mali tablolarında yer alan verilerin doğruluğunu, güvenilirliğini garanti edecek yeterlilikleri yoktur.
TÜRKİYE 4 KAT BÜYÜDÜ, İLKSAN YERİNDE SAYDI
Geride bıraktığımız dönemde Türkiye, neredeyse dört kat büyümüştür: 2002-2012 yılları arasında, cari fiyatlarla Türkiye'nin gayrisafi yurtiçi hasılası 350 Milyar TL'den 1,4 Trilyon TL'ye çıkmışken, bu uygun konjonktürde, bu istikrarlı ekonomik ortamda İlksan olduğu yerde saymıştır. Başarı diye gösterilen tüm veriler; abartma, göz boyama, gerçeği saptırma ve manipülasyondan ibarettir. 2005 yılında Sandığın gelirlerinin toplamın 86,5 milyon TL iken, on yıl sonra, 2015 yılında Sandık gelirlerinin toplamı, mali tablolardaki tüm şişirmelere rağmen, 100 milyon TL civarındadır.
2005 yılında aidat gelirleri Sandık bütçesinin %60 civarını oluşturuyordu, bugün de bu oran aynıdır. 2005 yılında sandık gelirlerinin %98'den fazlası faiz gelirine dayanıyordu; bugün %98,2'lik gelir faize dayanıyor. Bu gelir kalemleri ise, üyelerden gelen aidatlar, ikraz (üyelere uygun faizle verilen borçlar), vadeli mevduat faiz geliri ve kiralar: İlksan'da değişmeyen tek bir şey varsa o da değişmemektir.
TEK YATIRIM ŞİRKETİ DE-HA YILDA ORTALAMA 1 MİLYON TL ZARAR ETMEKETDİR
İlksan üretimden uzaktır; emek harcanmadan, alın teri dökülmeden, risk alınmadan aidatlara ve bunların faizine bel bağlamış bir sistemle yola devam edilmektedir. Sandığın tek şirketi DE-HA. A.Ş'dir ve burası yılda ortalama 1 Milyon TL zarar etmektedir.
YAPILANLAR SADECE KÜÇÜK ESNAF FAALİYETİDİR
Son on yılda "büyük yatırım" olarak reklamı yapılan faaliyetler "küçük esnaf" icraatlarıdır: Bir mobilyacıdan üyelere 500 TL'lik hediye çeki temin etmek, üyelerin arabasına %9 indirimle oto gaz taktırmak ve araba alıp satmak. Havanda suyun dövüldüğü bir tiyatro oyunu oynanıyor. Bu ekonomik modelin adı üretimsiz, katma değersiz tipik bir faiz ekonomisidir. Elle tutulur bir projesi ve yeterli üretme becerisi olmayanların kaderi faiz batağına saplanmaktır. Buna rağmen rakam kalabalıkları ile faaliyet raporları süslenmeye devam ediliyor, üyelerin ve tüm toplumun zekasıyla dalga geçiliyor.
İLKSAN, YAŞANACAK OLASI BİR KRİZE HAZIR DEĞİL
Türkiye ekonomisinin yakın tarihine bakıldığında, her yedi yılda bir çeşitli sebeplerle ekonomik krizler yaşanmaktadır. 1994 krizi, 2001 krizi, 2008 krizi gibi. Türkiye ekonomisinde işlerin ters gitmesi halinde bundan en büyük zararı İlksan görecek, Aşağıdaki rakamlara yansıyan ihtimallerin hiçbirisine İlksan hazır değildir. En iyimser hesaplamayla bile sandığın kapatılması halinde, gerek duyulan 2,6 milyar TL Sandığın portföyünde yoktur. Sandığın bağımsız denetimden geçmemiş şüpheli mali tablolarında bile tüm varlıklarının toplamı 844,7 milyon TL görünmektedir. Çok övünülen arsa ve arazilerin değeri 25 milyon TL'yi geçememektedir. Bu haliyle İlksan batık bir şirketten farksızdır.