Planları ekledim. İşlerinin %1'ini bitirmiş olmanın iç rahatlığı ile şen ve mutlu olarak artık yazabilirim.
math2007 öğretmen aslında anlatmış ama bu yazıyı anlamak için ön bilgi birikimi gerekli.
Uzay sonlu ama sınırsızdır. Nasıl yani?
1- Uzay sonludur.
Çünkü uzaydaki madde miktarı, uzayın boyu vb. biliniyor.
Uzayda yaklaşık 10 üssü 79 adet atom (veya parçacık) vardır. Sayının kolay görünmesine aldanmayın. Korkunç büyük bir sayıdır.
Uzayın yaklaşık kütlesi 10 üssü 53 Kg'dir.
Uzayın çapı yaklaşık 35 milyar ışık yılıdır.
2- Uzay sınırsızdır.
Çünkü uzayın ucu bucağı yoktur. Dümdüz gitseniz uzayın sonuna ulaşamazsınız. Bu imkanların olmamasından değil, imkansız olmasındandır.
Dünya'nın yuvarlaklığını ispatlamaya çalışan Macellan misali gemimize atlayıp uzayda dümdüz gittiğimizi düşünelim. Trilyonlarca yıllık seyahatten sonra yine başladığımız yere varırız!!! Bu son cümle evrenin niye sınırsız olduğunu anlatabilir.
Evrenin dışında ne vardır?
Hiçbir şey! Daha doğrusu evrenin dışı diye birşey yoktur. Herşey evrenin içindedir.
Evren sırlarla doludur. İçinden çıkmak imkansız.
Diyelim ki çalıştığınız yerden sıkıldınız ve il içi tayin istediniz. ilsis üzerinden okulları listelediniz ve en son tercih olan "İl emrine verilmek istiyorum." dediniz. İl, "madem emrimdesin sana güzel yer vereyim." deyip sizi galaksiler arasında, eğitime aç bebelerin olduğu bir köye atadı. Sizde bir heves... Bir heves....
Matemetik kılavuz kitabını açtığınızda aman ha şaşırmayın. Ortama ayak uydurmak zorundasınız.
2 paralel doğru birbirini kesebilir.
Üçgenin iç açıları toplamı bir türlü 180 etmez!!!
Al başına belayı demeyin. Uzayın zevkini çıkarmaya bakın.
Hocam açıklamaya çalıştıklarımızın benzer yanları var... Benimde açıkalmaya çalıştıklarım tamamen fizik yasalarıyla ilgili... Tabii matematiğin fiziğe yaptığı katkıyı da unutmamak lazım (Öklid-dışı geometri konularını incelemenizi tavsiye ederim. Einstein in teorileri bu geometrilerden beslenir)... Matematik Felsefesi & Kuantım Fiziği bilmekte fayda var...
Örneğin; üniversitede aldığım "matematik felsefesi" dersi benim ufkumu çok açmıştır. Bir keresinde doç. dr. olan hocamızla Pi sayısının sayı doğrusunda nasıl gösterileceğini tartışmıştık. Hocamızın dediği Pi sayı doğrusunda gösteriyorum dedi ve sayısı doğrusu çizdi 3 ile 3.5 arası 3 yakın bir yere nokta koyarak Pi de burdadır dedi. Söz aldım; "Pi nin basamakları sayamacağımız kadar çoktur dedim. Ve de basamakları arasında bir ilişki bulmakta imkansızdır. İrrasyonel olmasından kaynaklanır ( 3,14159265...) Yani bu sayıya sadece 3,14 <Pİ<3,15 ---> 3,141<Pi<3,142 ---> gibi aralıklarla yaklaşarak sayısı doğrusunda yeri bulunmaya çalışılır ama yeri bulunumaz sürekli aralık daralır ama yeri şurasıdır diyemeyiz. Sürekli artış göstereceği için bu sayıyı da okuyamayız (burası uzayın sonlu ama sınırsız olmasıyla benzerlik gösterir). Hoca bu açıklamada bir tuhaflık bulmadı ama yine de ben gösterebilirim dedi
Tabii yorumu size (bozuntuya vermedi)
Şimdi de bizim soruya gelecek olursak; "uzayın bir sınırı var mı?" sorusuna karşı soruyla cevap arayalım (bu da bir ispat yöntemidir)... Yani "uzayın sonu varsa şimdi ki durum mümkün olur muydu?" sorusuna cevap arayalım... Eğer sınırı varsa artık büyümeyeceğini ifade etmiş olurduk. Bunu da "acaba uzay ilk oluştuğunda aynı sınırda mıydı?" sorusuna cevap yine "dünya bu sınırlı uzayın hangi evresinde oluşmuştur?" sorusuyla cevap arayalım. "Sürekli oluşan yıldızlar mevcutsa nasıl sınırlı olur?" sorusu "galaksileri de içine alan kapalı bir boşluk mu var-sınırlı mı?" sorusunu da akla getirir. Eğer son soruya cevap evetse; sürekli oluşan ve büyüyen yıldızlara ne diyeceğiz. Görüldüğü gibi cevap karşı-soruların içinde mevcuttur.
Uzayda pi sayısı gibi sürekli basamaklar üretmekte (yıldızlar, galaksiler, vs)-genişlemektedir. Ancak pi sayısı gibi uzayında da bir sonu olduğu ama sınırının olmadığını söyleyebiliriz (nasıl ki; 1 trilyonuncu basamakta pi sayısı biter demek mümkün değilse).
Ayrıca fizikteki kurallar da cabası...