Kendi iradesiyle davranabilen insanın özgür olduğunu söylüyorsak, gençlerimizin bu iradeyi ve kendi hayatına sahip çıkma cesaretini gösterebilmeleri için en değerli uğraklarından biri, erdemli insanın yuvası olduğuna inanılan kütüphaneler ve kitaplar olmalıdır.
Bugün, televizyon, bilgisayar ve internet gibi teknolojilerle önemli ölçüde değişen ve farklılaşan hayatlarımızda, çocuklarımıza ve gençlerimize okuma alışkanlığını kazandırmak ve gençlerimizi okumanın, öğrenmenin ve araştırmanın birarada kurumsallaştığı kütüphanelere çekmek bugün her zamankinden daha çok gerekli hale gelmiştir. Teknolojik araçlar ve aracılar tarafından yeniden şekillendirilen ‘okuma’, ‘kitap’ ve ‘kütüphane’ algılarını gençlerimize en sağlıklı şekilde öğretmekse Bakanlığımızın öncelikleri arasındadır.
Edebiyat zevki, okuma alışkanlığı, dili güzel kullanmak okul yıllarında edinilmektedir. Bu alışkanlığı kazandıramadığımız çocuklar, ilk başta en temel var oluş ve ifade imkanı olan dilden, dil bilincinden ve sevgisinden mahrum bırakılmaktadır. Bu dil bilinci ve sevgisini kazandıramadığımız genç nesiller kendilerini özgürleştirecek çok değerli bir fırsattan uzak kalmaktadır.
Kitaplarla bu dostluğu çocukluk yıllarında kuranlar, hayatları boyunca onları hiç terk etmeyecek ve her gün onlara yeni şeyler öğretecek bir yol arkadaşına kavuşmuş olurlar. 46. Kütüphane Haftası, bu yüzden eksikliği hala hissedilmekte olan bilinç ve farkındalık düzeyine etkisi olabilecek bir mesajın, başta öğretmenler, yöneticiler, öğrenciler ve veliler olmak üzere tüm kamuoyuna duyurulması için önemli bir fırsattır.
Bakanlığımız, Uluslararası Kütüphane Birlikleri Federasyonu (IFLA)/ UNESCO Okul Kütüphaneleri Manifestosu ışığında ülkemizdeki okul kütüphanelerinin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, kitap okuma sevgisinin ilk nüvelerinin yeşerdiği okullarda kütüphane sayısının da artması, okul kütüphaneleri kapasitelerinin güçlendirilmesi için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.
2009-2010 eğitim ve öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi kurumlarında toplam 19126 kütüphane bulunmaktadır. Türkiye genelinde İlköğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı 12956 kütüphanede 11.283.353 kitap, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı 3099 kütüphanede 5.113.208 kitap, Erkek Teknik Öğretim genel Müdürlüğü’ne bağlı 722 kütüphanede1.529.823 kitap, Kız Teknik Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı 438 kütüphanede 809.373 kitap ve Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı 516 kütüphanede 804.087 kitap mevcuttur.
Bakanlığımıza bağlı resmi kurumlarımızın kütüphanelerinde toplam 21.412.546 kitap bulunmaktadır. Ayrıca kütüphanelerimizdeki kayıtlı eser envanteri sadece kitaplarla sınırlı değildir. 81 ilimizdeki resmi kurumlarımızda 811.756 afiş, atlas, harita, mikrofilm ve disket kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur. Teşkilatımızdaki okul ve kurum kütüphanelerinde ayrıca toplam 364.427 CD, 49.979 DVD, 186.145 süreli yayın, 139.232 VCD ve 358.006 video kaset bulunmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Dairesi Başkanlığı’na bağlı Millî Eğitim Bakanlığı Arşiv Kütüphanesi 1956 yılında Yayın Arşivi olarak kurulmuştur. Yayımlar Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan, Ferit Ragıp TUNCOR Arşiv Kütüphanesi ile Kütüphane ve Dokümantasyon bölümünde toplam 35.283 adet eser bulunmaktadır. Sisteme girilerek sayıları güncellenen bu eserlerden 27.173 adedi Arşiv Kütüphanesinde, 8.110 adedi Dokümantasyon bölümünde okuyucuların hizmetine sunulmaktadır. Arşiv kütüphanesinde hizmete sunulan eserlerden 5.000 adedini Eski Harfli Türkçe Matbuu ve Elyazması eserler oluşturmaktadır.
46.Kütüphane Haftası dolayısıyla bu yıl profesyonel bir ekiple işbirliği yapılmış ve ‘Kütüphane Özgürleştirir’ sloganıyla hazırlanan afişlerde sanatçı Nil Karaibrahimgil ve sevgili öğrencilerimiz yer almıştır. Ülkemizde özellikle kız çocuklarının eğitimi konusunda gösterdiği hassasiyet ile tanınan Nil Karaibrahimgil bu tanıtımdaki rolünü tamamen bir sosyal sorumluluk olarak algılamış ve öğrencilerimize yol gösterebilmek adına projede Sayın Serdar Erener, Sayın Ozan Çakmak ve ekibiyle birlikte hiçbir karşılık beklemeden yer almıştır.
46.Kütüphane Haftası dolayısıyla XX. Yüzyılın başlarına kadar hiçbir yazılı nüshası olmayan, Kaşgarlı Mahmud’un önemli eseri Divan-ı Lügat-ı Türk’ü bir sahafta bularak insanlık tarihine ve ortak kültürüne yeniden kazandıran Türk Kütüphaneciliğinin kurucusu Ali Emiri Efendi’nin şahsında geçmişte kütüphaneciliğe hizmet eden tüm şahsiyetleri saygıyla anar, öğrencilerimizin bu erdemli yuvalarda yeni erdemlerle tanışmalarını dilerim.
Nimet ÇUBUKÇU
Millî Eğitim Bakan