Duaya başlamadan önce Peygamberimize salât-ü selam getirmek şart mıdır? Salât-ü selam getirilmezse dua Allaha ulaşmazmış, doğru mu?
Cevap:
Namazdan sonra veya dua edileceği her zaman duaya Allaha hamd-ü sena ve Peygamberimize salât-ü selamla başlamak şart değil, bir tavsiyedir. Bir hadis şöyledir:
Fedâle b. Ubeyd radıyallahu anhtan rivayete göre, o şöyle demiştir: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, mescitte oturmakta iken bir adam geldi namaz kıldı sonra şöyle dua etti: Allahım beni bağışla bana acı. Bunun üzerine Resûlullah: Ey namaz kılan acele ettin, namaz kılıp oturduğun vakit Allaha layık olduğu şekilde hamd et, sonra bana salât ve selam et, sonra da yapacağın duayı yap. Bundan sonra başka biri namaz kıldı. Namazdan sonra Allaha hamd etti ve Peygambere salât ve selam getirdi. Başka bir şey yapmadı. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v.), o kimseye şöyle buyurdu: Ey namaz kılan kimse! Dua et, duan kabul edilsin. (Tirmizî, Daavat, 65)
Peygamberimize salâvat getirmeden duaların Allah katına yükselmeyeceğini söyleyenler de şu rivayete dayanmaktadırlar:
Ömer b. Hattâb radıyallahu anhtan rivayete göre, o şöyle demiştir:
Dua gök ile yer arasında durur, Peygamber (s.a.v.)e salâvat getirinceye kadar o duadan hiçbir şey Allah katına yükselmez. (Tirmizî, Salât, 352)
Tirmizinin hadislerini şerh eden el-Mübarekfûri, bu sözün Peygamberimize değil; Hz. Ömere ait olması ve senedinde bulunan ravi Ebu Kurra el-Esedinin mechul/tanınmayan biri olması sebebiyle hadisin zayıf olduğunu söylemiştir. (el-Mübarekfuri, Tuhfetül-Ahvezi, c: 2, s: 357, 486. hadisin şerhi.)
Yüce rabbimiz bana dua edin duanızı kabul edeyim. Bana kulluk etmeyi büyüklüklerine yediremeyenler hor ve hakir olarak cehenneme gireceklerdir. (Mümin, 40/60) buyurmuştur. Görüldüğü gibi ayette duadan önce hamd-ü sena ve salât-ü selâm getirilmesi diye bir şarttan bahsedilmemektedir.
Allah Teâlâ kendisinden nasıl yardım isteneceğini açık bir şekilde bildirmiştir. Ayetler şöyledir:
Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allahtan yardım isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir. (Bakara, 2/153)
Kullarım sana beni sorarlarsa, ben yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına karşılık veririm. Onlar da bana karşılık versinler. Bana güvensinler. Böylece olgunlaşırlar. (Bakara, 2/186)
En güzel isimler (el-esmâül-hüsnâ) Allahındır. O halde Ona o güzel isimlerle dua edin. (Araf, 7/180)
Rabbinize yalvara yalvara ve gizlice dua edin. Çünkü O, haddi aşanları sevmez. (Araf, 7/55)
Güzel sözler Ona yükselir, o sözleri de yararlı iş (salih amel) yükseltir
(Fâtır, 35/10)
Son ayette yer alan salih amel, sadece salât-ü selamdan ibaret olmadığına göre yukarıdaki hadisin ayetlerle de bağdaşmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.