Meb, İzin Yönergesini Değiştiriyor. İşte Taslak

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
08 Oca 2009 16:58:09
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ

İZİN YÖNERGESİ TASLAĞI




BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar


Amaç

Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Millî Eğitim Bakanlığı merkez, taşra ve yurt dışı teşkilâtında görevli memurlar ve sözleşmeli personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunlar ile çeşitli Bakanlar Kurulu Kararlarında belirtilmiş olan izin haklarının kullanılmasına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- (1) Bu Yönerge, Millî Eğitim Bakanlığı merkez, taşra ve yurt dışı teşkilâtında görevli memur ve sözleşmeli statüsündeki personelin izinlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

Madde 3- (1) Bu Yönerge, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 3797 Sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.


Tanımlar

Madde 4- (1) Bu Yönergede geçen:

a) Bakanlık; Millî Eğitim Bakanlığını,

b) Bakan; Millî Eğitim Bakanını,

c) Amir; Maiyetlerinde çalışan memurlara bu Yönerge ile izin verme yetkisi verilenleri,

d) İzin; Personelin bu Yönergede belirtilen süre ve koşullarda amirlerinin uygun bulunmasıyla görevlerinden geçici olarak ayrılmalarını,

e) Memuriyet yeri; memurun görevli olduğu kurumun bulunduğu yerleşim yerini,

f) Hastalık raporu; Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmî Sağlık Kurulları Yönetmeliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde yapılan muayene ve tedavi sonucunda yetkili hekim ve sağlık kurulları tarafından hastanın sağlık durumunu belirtmek amacıyla düzenlenen belgeyi,

g) Kurul raporu; Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmî Sağlık Kurulları Yönetmeliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde yapılan muayene ve tedavi sonucunda ilgili hastanın sağlık durumunu belirtmek amacıyla “Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği” kapsamında oluşturulan sağlık kurulları tarafından düzenlenen belgeyi,

h) Yıl; bir takvim yılını,

ifade eder.




İKİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar



İzin süresini kısaltma ve kaldırma yetkisi

Madde 5- (1) Savaş ve olağanüstü durumlarda Başbakan, Bakan ve Valilerce, personele verilecek izinler kaldırılabilir veya süresi kısaltılabilir.


Belge kullanımı

Madde 6- (1) Her türlü izinlerde izne ayrılan personel için görevli bulunduğu birimlerce İzin Onay Belgesi (EK-1) düzenlenir. Bu belgenin bir bölümü izne konu olan diğer belgelerle birlikte memurun özlük dosyasına konulur. Bir bölümü ise izne ayrılan personele verilir. Ayrıca, personelin izinlerine ilişkin bilgiler düzenli olarak İzin kayıtları ilsis veri tabanına işlenerek her türlü izin kullanımı takip edilir.

(2) Yurt dışına çıkış izin isteğine ilişkin başvurular Yurt Dışına Çıkış İzin İstek Formuyla (EK-2) yapılır.


İzne ayrılan personele vekalet

Madde 7- (1) İzin vermeye yetkili amirler, izne ayrılacak personelin yerine kimin vekalet edeceğini, personelin izne ayrılmasından önce belirler. Vekalet görevinin, özel bir hüküm yoksa, hiyerarşik kademeler dikkate alınarak, izne ayrılan personel makam ve unvan bakımından en yakın olana verilmesi esastır.


Sorumluluk

Madde 8- (1) Personel, kullandığı iznin bitimini izleyen ilk çalışma gününde görevine başlamak zorundadır. Kurumunca kabul edilebilir özrü olmaksızın izin bitiminde görevine başlamayan, izin belgelerinde yanlış beyanda bulunan ve onaylı belgelere aykırı davrananlar hakkında yasal işlem yapılır.




ÜÇÜNÇÜ BÖLÜM

Yıllık İzin



Yıllık izin süresi

Madde 9- (1) Hizmet süresi bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olan memurların yıllık izin süreleri yirmi gün, on yıldan fazla olanların ise otuz gündür. Bir yılını doldurmayan aday memura yıllık izin verilmez.


(2) Öğretmenler yaz ve dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara ayrıca yıllık izin verilmez. Öğrencisi olmayan kurumlarında görevli öğretmenler ile kendilerine ikinci görev olarak okul ve kurum yöneticiliği verilenlerin yıllık izin süreleri hizmet süresi bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar yirmi gün, on yıldan fazla olanların ise otuz gündür.


Yıllık izin süresinin hesabında dikkate alınacak hizmet süreleri

Madde 10- (1) Memura verilecek yıllık izin süresinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurumlarında geçen hizmetler, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına borçlanılıp borçlanılmadığına bakılmaksızın muvazzaf askerlikte geçen süreler ile okul devresi dahil yedek subaylıkta geçen süreler, kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen süreler dikkate alınır.


Yol süresi

Madde 11- (1) Yıllık izinlerini memuriyetlerinin bulunduğu yer dışında geçirecek olanların izin sürelerine zorunlu hallerde, memuriyet yeri ile iznin geçirileceği yerin uzaklığı dikkate alınarak, izin vermeye yetkili amirlerince gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün olmak üzere yol süresi eklenebilir.


Yıllık iznin kullanılışı

Madde 12- (1) Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir.


(2) Birbirini izleyen iki yılın izni, içinde bulunulan yılda aynı usulle kullanılabilir. Bir önceki yıldan devreden izin ile içinde bulunulan yıla ait izin toplamının kısmen veya toptan kullanılamaması halinde sadece içinde bulunulan yıl iznine denk olan kısmı bir sonraki yılda kullanılabilir. Bu şekilde yıl içinde kullanılan izinler öncelikle bir önceki yıldan devreden izin süresinden düşülür.



(3) Öğretmenlerden diğer hizmet sınıflarına ait kadrolara veya eğitim kurumu yöneticiliğine atananlara, yaz ve yarıyıl tatilini kullanmış olmaları halinde o hizmet yılına ait yıllık izin verilmez. Bunlardan yarıyıl tatilini kullanmış ancak yaz tatilini kullanmamış olanlara 10 uncu maddeye göre kullanabilecekleri yıllık izin süresinden yarıyıl tatiline ait süre düşülerek o yıl için kalan süre kadar izin kullandırılır.


(4) Eğitim kurumlarında görevli yöneticiler ve idari personel ( memur, teknisyen, hizmetli vb.) yıllık izinlerini eğitim ve öğretimin aksamaması bakımından yarı yıl ve yaz tatilinde kullanırlar. Ancak, izin vermeye yetkili amirler uygun görülmesi halinde idari personelin yıllık izinlerini bu süreler dışında da kullandırılabilir.


(5) Müdür yetkili öğretmenler ile sınıf okutan müdürler yıllık izinlerini okul ve kurumun korunması da göz önüne alınarak 222 sayılı İlköğretim Temel Kanununun 43 üncü maddesine göre bölge ilköğretim müfettişi ile ilçe milli eğitim müdürünün birlikte alacakları karar doğrultusunda yarı yıl ve yaz tatilinde kullanırlar.


(6) Memurlara gelecek yılın izninden düşülmek üzere yıllık izin verilmez.


Amirin takdir hakkı

Madde 13- (1) Amirler, memurların yıllık izinlerini kullanmalarında takdir hakkına sahiptir. Bu haklarını görevin aksamamasını göz önünde bulundurarak açıklık ve eşitlik kuralları içinde memurların yılı içinde izin kullanma zamanını plânlayarak kullanırlar.


Yıllık izin vermekle yetkili amirler

Madde 14- (1) Yıllık izinler, memurun isteği üzerine:


a) Merkez teşkilâtında görevli Müsteşar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu Başkanı, Bakanlık Müşaviri ve Özel Kalem Müdürüne Bakan tarafından; Müsteşar Yardımcısı, Strateji Geliştirme Başkanı, Birinci Hukuk Müşaviri, Genel Müdür, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Bakanlık Daire Başkanı ve Savunma Sekreterine makamın bilgisi dahilinde Müsteşar tarafından; diğer memurlara ikinci sicil amirinin bilgisi dahilinde birinci sicil amirleri tarafından,

b) Taşra teşkilâtında görevli, il milli eğitim müdürlerine Personel Genel Müdürünün bilgisi dahilinde valiler, diğer memurlara ikinci sicil amirlerinin bilgisi dahilinde birinci sicil amirleri tarafından,

c) Yurt dışı teşkilâtında görevli personelden yıllık izinlerini görevli bulundukları ülkede geçirmek isteyenlere bağlı oldukları misyon şefleri tarafından, görevli oldukları ülke dışında veya Türkiye’de geçirmek isteyenlere ise bağlı oldukları misyon şefinin uygun görüşü üzerine Bakanlıkta bağlı bulundukları birim amiri tarafından,

verilir.


İzinli personelin göreve çağrılması

Madde 15- (1) Yıllık iznini kullanmakta olan memur, hizmetine gereksinim duyulması halinde izin vermeye yetkili amirler veya üst amirlerce yazılı veya sözlü olarak göreve çağırılabilir. Bu durumda memurun belli yol süresini takip eden ilk iş gününde görevine dönmesi zorunludur.




DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Mazeret İzinleri


Mazeret izinleri

Madde 16- (1) Memurlara, yıllık izinlerini kullanıp kullanmadıklarına bakılmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişik 104 üncü maddesine göre aşağıda belirtilen hallere bağlı olarak mazeret izni verilir.


A) Verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri

1) Kadın memura, doğum yapmadan önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren sekiz hafta, olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde (ikiz, üçüz ...) doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile personel isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, personelin çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir.


Ayrıca, 8 haftalık doğum öncesi izine ayrılan memur bu iznini kullanmakta iken, doğum yapması halinde kullanmadığı süreler doğum sonrası mazeret izine eklenemez. Doğumun gecikmesi halinde geciken süre doğum sonrası mazeret izninden düşülemez.


Doğum öncesi 8 haftalık iznin süresinin 3 haftaya kadar işyerinde çalışabileceği tabip raporuyla onaylanan ve bu rapora istinaden 5 hafta süreyle çalışacak olan memur bu süre içinde mazeret, yıllık izine ayrılması veya hastalık raporu alması halinde çalışmadığı izinli süreler 5 haftalık süreden düşülür.


2) Doğum yapan kadın memura bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izinin kullanımında annenin saat seçim hakkı vardır.


Ancak, öğretmenlerin süt izinleri eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından;


a) Alan öğretmenlerinin ders programları, öğretmenlerin istekleri de göz önünde bulundurularak düzenlenmek suretiyle,


b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin öğretmenlerin görevli olduğu eğitim kurumu ikili öğretim yapılması halinde, öğretmenin sınıflarını hangi dönemde istediği göz önünde bulundurularak belirlenmesi, tekli öğretimlerde ise; mümkünse öğle arası, sınıf öğretmenleri bakımından bunun mümkün olmaması halinde müzik, din-kültürü ve ahlâk bilgisi, beden eğitimi ve İngilizce gibi diğer alan öğretmenlerinin sınıfa girdiği zamanlarda yararlandırılarak


eğitim-öğretimin aksatılmadan öğretmen-yönetim işbirliği içinde süt izini kullandırılır.


3) Erkek memura, isteği üzerine eşinin doğum yapması nedeniyle üç gün,

4) Memura, isteği üzerine kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, anne, baba, eş, çocuk veya kardeşinin ölümü halinde beş gün,


izin verilir.


B) Amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri


(A) bendinde belirtilen hallerden başka, memurlara yıllık iznini kullanıp kullanılmadığına bakılmaksızın mazeretleri nedeniyle bir yıl içinde toptan veya parça parça olarak on gün izin verilebilir. Zorunluluk halinde on gün daha aynı usulle mazeret izni verilebilir. Ancak, ikinci kez verilen bu on günlük mazeret izni, memurun yıllık izninden düşülür. Bu ikinci izin aday memurlara ve öğretmenlere verilmez.


Mazeret izni vermekle yetkili amirler

Madde 17- (1) Mazeretin gerektirdiği süre içinde olmak kaydıyla;


a) Verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri, 14 üncü maddede belirtilen amirler tarafından,

b) Amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri;

1) Merkezde 14 üncü maddenin (a) bendinde belirtilen amirler,

2) Taşra teşkilatında illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar,

3) Yurt dışı teşkilatında misyon şefleri,

tarafından kurum/dairesi amirinin uygun görüşü üzerine verilir.


(b) bendinin 2 nci alt bendinde belirtilen mülki amirler mazeret izni verme yetkilerini alt kademelere devredebilir.




Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 08 Oca 2009 17:00:51
BEŞİNCİ BÖLÜM

Hastalık İzni


Hastalık izni

Madde 18- (1) Memurlara, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesinde belirtilen süreleri geçmemek kaydıyla hastalık raporlarında gösterilen süre kadar hastalık izni verilir.


(2) Memurlara aynı hastalığa bağlı olarak ;


A) On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlara altı aya kadar,

B) On yıldan fazla hizmeti olanlara oniki aya kadar,

C) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara on sekiz aya kadar,


hastalık izin verilir.


(3) Memurların, hastalıkları sebebiyle yataklı tedavi kurumlarında yatarak gördükleri, tedavi süreleri hastalık izinlerine ait sürelerin hesabında dikkate alınır.


(4) İzin süresinin sonunda hastalıklarının devam ettiği resmi sağlık kurullarının raporu ile tespit edilenlerin izinleri bir katına kadar uzatılır. Bu sürelerin sonunda da iyileşmeyen memurlar hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.


(5) Görevlerinden dolayı saldırıya uğrayan memurlar ile görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı bir kazaya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memurlar, iyileşinceye kadar izinli sayılırlar.


(6) Hastalık izin süresinin hesabında tedavi kurumlarında yatarak tedavi görülen süreler, hastalık iznine esas hizmet süresinin hesabında ise 10 inci maddede belirteler süreler dikkate alınır.


(7) Kanser, verem ve akıl hastalıkları dışındaki hastalıklardan memura verilen uzun süreli hastalık raporunda hastalılığın uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalık olduğu belirtilmemiş ise bu hastalığın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun (C) bendi kapsamında değerlendirilebilmesi için hastalık izine çevirecek ilgili makam memurun hastalığının uzun süreli hastalık olup olmadığı hususunu raporu düzenleyen sağlık kurumuna veya il sağlık müdürlüğüne sorularak tespit eder.


(8) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 106’ncı maddesine göre; 105 inci maddede yazılı en çok süreler kadar izin alanlar (On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlar 12 ay, on yıldan fazla hizmeti olanlara 24 ay, kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara 36 ay) izinlerinin sonunda işe başlayabilmeleri için, iyileştiklerine dair raporlarını (yurt dışındaki memurlar için mahalli usule göre verilecek rapor) getirmek zorundadırlar.


(9) Ayrıca, hastalık raporunda gösterilen lüzum üzerine hastalık izini kullanan memurlar izinli iken göreve başlayabilmeleri için iyileştiklerine dair rapor getirmeleri gerekir.



Yurt içinde memuriyet yeri dışında hastalananların hasta sevk

işlemleri

Madde 19- (1) Memurlar, memuriyet veya ikamet ettikleri yer dışında hastalanmaları halinde bulundukları il veya ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvurarak hasta yollama kağıdı düzenlenmesini isteyebilirler.


(2) İl veya ilçe milli eğitim müdürlükleri hasta yollama kağıdı düzenleme yetkilerini eğitim kurumlarına devredebilir.


Tek hekim raporları ve bu raporlara göre verilecek hastalık izni

Madde 20- (1) Memura tek hekim tarafından, bir defada veya göreve başlamadan kısım kısım olmak üzere toplam yirmi güne kadar hastalık raporu verilebilir.


(2) Tek hekim tarafından kısım kısım göreve başlamadan toplam 20 gün veya bütün olarak 20 gün hastalık raporu verilen memur hastalık izni sonunda hastalığın devamı veya başka bir hastalığa yakalanmasına bağlı olarak görevine başlayamaması halinde memurun müteakip muayene ve tedavileri özel/resmî yataklı tedavi kurumlarınca yapılır ve hastalık raporları adı geçen kurumların sağlık kurullarınca düzenlenir.


(3) Ancak, o yerde tedavi kurumu bulunmaması ve hastanın, tıbbî veya ulaşım imkansızlığı nedeniyle yataklı tedavi kurumu bulunan yere gönderilememesi halinde tek hekimler en çok 20 gün daha ikinci bir rapor verebilirler. Bu raporun geçerli sayılabilmesi için tıbbî nedenlerin hekimce, ulaşım imkansızlığının da mahalli mülki amirlikten alınan bir yazı ile belgelendirilmesi ve kurumun veya il sağlık müdürlüğünün belirleyeceği sağlık kurullarınca da onaylanması gerekir.


(4) Resmî sağlık kurullarınca düzenlenen veya onaylanan raporlara göre verilen hastalık izinleri hariç, tek hekimlerin değişik tarihlerde düzenledikleri hastalık raporlarında gösterdikleri zorunluluk üzerine, kendilerine bir takvim yıl içinde (1 ocak-31 aralık) toplam 40 gün hastalık izni verilen memurların, o yıl içinde 40 günü aşan ilk ve müteakip bütün hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi için bunların kurumun sağlık kurulunca veya il sağlık müdürlüğünün belirleyeceği resmî sağlık kurullarınca onaylanması gerekir.


Yıllık izin kullanmakta iken hastalık raporu verilenler

Madde 21- (1) Yıllık izin kullanmakta iken hastalık raporu verilen memur;


a) Hastalık izninin bitiş tarihi kullanmakta olduğu yıllık iznin bitiş tarihinde veya bu tarihten önce sona ermesi halinde yıllık izninin bittiği,


b) Hastalık izninin bitiş tarihi yıllık izninin bitiş tarihinden sonraki bir tarihe rastlaması halinde hastalık izninin bittiği,


günü izleyen ilk çalışma gününde görevine başlar.


(2) Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izni nedeniyle kullanamadığı yıllık izin süresi, 9 uncu madde dikkate alınarak 12 inci maddeye göre kullandırılır.


Acil durumlarda düzenlenen hastalık raporları

Madde 22- (1) Acil durumlarda düzenlenen hastalık raporları uyarınca hastalık izni verilebilmesi için raporda, yapılan muayene ve tedavinin acil olduğunun belirtilmiş olması şarttır.


(2) Hastalık izni vermeye yetkili amirler, gerekli gördükleri takdirde hastalık raporunun acil bir durum üzerine düzenlenip düzenlenmediğinin doğrulanmasını memuriyet yerindeki sağlık kurumunun sağlık kurulundan, yoksa en yakın özel/resmî sağlık kurumunun sağlık kurulundan isteyebilirler.


(3) Acil bir durum üzerine düzenlendiği belirtilmeyen raporlar ile resmî sağlık kurullarınca hastalığın aciliyet gerektirmediği belirtilen raporları alan memurlar, hastalık izni kullanıyor sayılmakla beraber, en kısa sürede Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre muayeneye gönderilir ve haklarında bu muayene sonucuna göre işlem yapılır.


Yurt dışından alınan hastalık raporlarına göre verilecek hastalık izni

Madde 23- (1) Sürekli veya geçici görevle ya da bilgi ve görgülerini artırmak, staj yapmak üzere yurt dışına gönderilenler ile yasal izinlerini yurt dışında kullanan memurlara, bu süre içinde hastalanmaları halinde, yurt dışından alacakları hastalık raporlarına göre hastalık izni verilebilmesi için;

a) Tedavi isteğiyle ilk olarak ilgili misyon şefine başvurulmuş olması,

b) Muayene ve tedavinin misyon şefinin sevk edeceği hekim veya sağlık kuruluşunda yaptırılması,

c) Tedavi sonucu alınan rapor veya belgelerin Türkçe veya yabancı dildeki nüshalarının o ülke mevzuatına uygun olduğu belirtilerek ilgili misyon şefi tarafından onaylanması,

şarttır.


(2) Bu hastalık raporlarının yalnızca Türkçe tercümelerinin yabancı dildeki asıllarına uygun olduğunun misyon şefi tarafından onaylanması, raporun o ülke mevzuatına uygun olduğu anlamına gelmez.


Hastalık raporlarının ibrazı

Madde 24- (1) Hekim veya sağlık kurullarınca hastalıkları nedeniyle dinlenmeleri gerekli görülen memurlardan; memuriyet yerinde olanlar amirlerine, memuriyet yeri dışında olanlar ise kendisiyle ilişki kurulabilecek adres ve telefon numarasını içeren bir dilekçe ile görevli olduğu kuruma en geç 2 gün içinde acele olarak posta (APS,Kargo, fax vb.) yoluyla göndermekle yükümlüdürler.


(2) Hastalık raporunun gönderildiği ilgili kurum veya teslim edildiği amir, raporun usulüne uygun olup olmadığını inceleyerek, usulüne uygun olmadığı anlaşılan rapor sahibine bir yazı ile bildirir.


Hastalık izninin geçirileceği yer

Madde 25- (1) Memurlar hastalık izinlerini;


a)Hastalık raporunda belirtilen tıbbî zorunluluk üzerine görev yerinden başka bir yerde geçirebilir.

b)Hastalık raporunda aksine bir kayıt bulunmadığı takdirde hastalık izinlerinin memuriyet yerinde geçirilmesi zorunludur.Ancak, ilgilinin talebi üzerine izin vermeye yetkili amirler uygun görmesi halinde bu izinlerini görev yerinden başka bir yerde geçirebilir.

c)Yıllık veya mazeret izinli iken hastalanan memurlar hastalık izinlerini yıllık veya mazeret izinlerini geçirdikleri yerde kullanabilirler.


Hastalık izni vermekle yetkili amirler

Madde 26- (1) Hastalık izni, merkezde 14 üncü maddenin (a) bendinde belirtilen amirler, illerde kurum amirinin teklifi üzerine mülki amirler, yurt dışında misyon şefinin onayı ile verilir.


(2) Mülki amirler hastalık izni verme yetkilerini alt kademelere devredebilir.


Hastalık raporuna itiraz

Madde 27- (1) Hastalık raporlarına memurun görevli olduğu kurum tarafından itiraz edilebilir. Bu durumda kurumun itiraz yazısı hastalık raporunun onaylı bir örneği ile birlikte;


a) Tek hekim tarafından düzenlenmiş olan hastalık raporları bakımından en yakın resmî sağlık kurumuna,

b) Kurul raporları bakımından ise yine en yakın başka bir resmî sağlık kuruluna,

gönderilir.


(2) Bu sağlık kurumu veya kurulunca düzenlenen raporların ilk raporla aynı olması halinde karar kesinleşir. Çelişki halinde hasta, Sağlık Bakanlığının saptayacağı bir hakem hastaneye gönderilir. Bu hastane sağlık kurulunca verilen kararlar kesindir.


Hastalık izni verilmeyecek haller

Madde 28- (1) Memurların;


a) Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmî Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik ve Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği ile belirlenen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına,

b) Özel/Resmî sağlık kurullarınca fenne aykırı olduğu belirtilerek onaylanan hastalık raporlarına,

c) Yurt dışından alınan ancak, o ülke mevzuatına uygun olduğu ilgili misyon şefince onaylanmamış olan hastalık raporlarına


dayanılarak hastalık izni verilmez.


(2) Bu durumda olan memurlara, 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca görevlerine başlamaları tebliğ edilir. Kendilerine bu şekilde tebligat yapılan memurlardan memuriyet yerinde olanlar ertesi gün, başka yerde olanlar belli yol süresi içinde görevlerine başlamak zorundadır.


(3) Bu süre içinde göreve başlamayanlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terketmiş sayılarak haklarında, göreve devam etmedikleri süreler dikkate alınarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 94 veya 125 inci maddelerine göre işlem yapılır.




ALTINCI BÖLÜM

Aylıksız İzinler


Yakınlarının hastalığı nedeniyle verilecek aylıksız izin

Madde 29- (1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesine göre, Devlet memuru refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması ve bunun raporla belgelendirilmesi şartıyla Devlet memurlarına, istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Aynı şartlarla bu süre bir katına kadar uzatılabilir.


Doğum sonrası aylıksız izin

Madde 30- (1) Doğum yapan kadın memura 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren, isteği üzerine en çok 12 aya kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesine göre aylıksız izin verilir.


(2) 12 aylık aylıksız iznin başlangıç tarihi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitim tarihidir. Bu sürenin tamamı bir defada verilebileceği gibi istek üzerine kısım kısım bir aydan az olmamak üzere daha az sürede de verilir.


(3) Ancak, belirli bir süre görev yaparak aylıksız izin almak isteyenlere 12 aylık süreden görev yaptığı süreler düşülerek kalan süre kadar aylıksız izin verilir. 12 aylık sürenin bitimine 1 aydan daha az bir süre kalanlara bu izin verilmez.



Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 08 Oca 2009 17:02:59
Askerlik için aylıksız izin

Madde 31- (1) Muvazzaf askerliğe ayrılacak memurlara görev yerleri saklı kalmak suretiyle askerlik süresince 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesine göre aylıksız izin verilir.


Yabancı bir memleket veya uluslar arası kuruluşta görevlendirilen memurlara verilecek aylıksız izin

Madde 32- (1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 77 nci maddesine göre kurumunun muvafakatı ve Bakanlığın önerisi üzerine Başbakan tarafından 3’er yıllık dönemler halinde memuriyet süresince toplam;


a) Yabancı memleketlerde görev alanlar için 10,

b) Uluslar arası kuruluşlarda görev alanlar için 21,

yıla kadar aylıksız izin verilebilir.


(2) Bu izne ilişkin Bakanlık önerisi, merkez teşkilatında görevli olanlar için görevli oldukları birimin, taşra teşkilatında görevli olanlar için Valiliğin görüşü alınarak Personel Genel Müdürlüğünce hazırlanır.


Bilgilerini artırmak üzere yurt dışına gönderilecek memurlara

verilecek aylıksız izin

Madde 33- (1) Memurlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 78 ve 79 uncu maddeleri uyarınca ve 21/1/1974 tarih 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelikte belirtilen esas ve usuller çerçevesinde yurt dışına gönderilen memurlara aylıklı/aylıksız izin verilebilir.


(2) Uzatma süresi dahil bu izin süresi 4 yılı hiçbir şekilde geçemez.


(3) Şahsen özel burs sağlayanlara aylıksız izin verilebilmesi için;

a) Adaylık dahil en az üç yıl çalışmış olmak,

b) Son üç yıllık sicil döneminde olumlu sicil almış olmak,

c) Son üç yıl içinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olmak,

ç) Askerlikle ilişkisi bulunmamak,

d) Lisansüstü öğrenim ve ihtisas yapacak memurlar için 40, diğerleri meslekleri ile ilgili alanda araştırma vb. 50 yaşını tamamlamamış olmak

e) Yabancı dil için KPDS’den en az ( C ) düzeyinde 70 puan almaları veya en az 190 puanlık TOEFL ya da en az 6,5 puanlık IELTS belgesine sahip olmaları ve bu yabancı dil bilgisi düzeyini gösterir belgelerin başvuru tarihinden önceki iki yıl içinde alınmış olmak,

f) Lisansüstü öğrenim veya ihtisasların memurların mesleği ve alanları ile ilgili olmak

g) Öğrenim yapacağı ülkede öğrenim süresince tüzel kişiliğe haiz kurumlardan ( Üniversite, şirketler, vakıf, dernek,vb. ) burs kazanmış olmak,


şartı aranır.


(4) Aylıksız izne ayrılacaklarda istenecek belgeler;

a) Memurun aylıksız izin isteğine ilişkin dilekçesi,

b) Öğrenim belgesi,

c) Lisansüstü öğrenim için yurtdışındaki eğitim kurumuna kesin kayıt yaptırdığına dair belge ( belgede öğrenim süresi ve türü açıkça belirtilmiş olacak) ile noter tasdikli Türkçe tercümesi.

ç) Askerlik durumunu gösterir belge ( Terhis belgesi , tecil belgesi)

d) Yabancı dil bilgisi düzeyini gösterir belge,

e) Memurun görev yaptığı birim/kurumun uygun görüş yazısı.



Bilgilerini artırmak üzere yurt dışına gönderilen memurların eşlerine verilecek aylıksız izin

Madde 34- (1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 78 ve 79 uncu maddeleri uyarınca, mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere gönderilen memurların eşlerine, 4 yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak bu süre bir kerede kullanılabileceği gibi bölümler halinde de kullanılabilir. Şahsen özel burs sağlayarak dış memleketlere gitmek üzere aylıksız izin verilenlerin eşlerine aylıksız izin verilmez.
Hizmet yılına bağlı olarak verilecek aylıksız izin

Madde 35- (1) On hizmet yılını tamamlamış Devlet memurlarına istekleri halinde memuriyet süresi içinde ve bir defada kullanılmak üzere 6 aya kadar aylıksız izin verilebilir.


(2) Ancak, sıkıyönetim ve olağanüstü hal ilan edilen bölgelere veya kalkınmada öncelikli yörelere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi gereğince belli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde birinci fıkra hükmüne göre aylıksız izin verilmez.


Sürekli görevle başka bir yere atanan memurların eşlerine verilecek aylıksız izin

Madde 36- (1) Yurt içi ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesine göre memuriyetleri süresince en çok sekiz yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bu süre bir defada kullanılabileceği gibi her defasında 1 yıldan az olmamak üzere bölümler halinde de kullanılabilir.


Yetiştirilmek üzere yurt dışına Devlet tarafından gönderilen öğrenci ve memurların eşlerine verilecek aylıksız izin

Madde 37- (1) Yetiştirilmek üzere (bursla gidenler dahil) yurt dışına Devlet tarafından gönderilen öğrenci ve memurların eşlerine memuriyetleri süresince en çok sekiz yıla kadar aylıksız izin verilebilir.


(2) Yetiştirilmek üzere yurt dışına gönderilen öğrenci ve memurların öğrenim süreleri bir yıldan az olması halinde, bunların eşlerine verilecek ayılıksız izin süresinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesinde belirtilen “bir yıldan az olama” şartı aranmayacak ve öğrenim süresi ile sınırlı olmak üzere aylıksız izin verilebilecektir.


(3) Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalara göre yetiştirilmek üzere yurt dışına aylıksız izinli olarak gönderilen memurların eşlerine de aylıksız izin verilebilir.


Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunca Yurtdışında Görevlendirilen memurların eşlerine verilecek aylıksız izin

Madde 38- (1) 5/6/2003 tarihli 2003/5753 sayılı Bakanlar Kurulu kararı eki Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafından Yurtdışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin Karar çerçevesinde yurtdışına gönderilen memurların eşlerine bu kararın 14 üncü maddesine göre memuriyetleri süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok 4 yıla kadar aylıksız izin verilebilir.


Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalara göre yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gönderilecek memurlara verilecek aylıksız izin

Madde 39- (1) Usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası ikili anlaşmalar kanun hükmünde olduklarından Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalar kapsamında yetiştirilmek amacıyla yurtdışına gönderilecek memurlara yapılan anlaşma metninde yer alan hükümlere göre işlem tesis edileceğinden memurlara aylıklı / aylıksız izin verilebilir.


(2) Ancak, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik programları kapsamında Avrupa Birliği topluluk programlarına ( Socrates- Comenius, Erasmus, Gruntving Leonardo da Vinci-Gençlik ve bunların alt programları vb.) memurun kendisi müracaat edip de bu programlara kabul edilenlere aylıksız izin verilir.


Özüre bağlı atamada verilecek aylıksız izin

Madde 40- (1) Özürlerine bağlı yer değiştirme istekleri;


a) Hizmet puanı ve norm kadro yetersizliği sonucu yerine getirilemeyen öğretmenlere istekleri üzerine verilecek izinlerde, 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanunun değişik 61 inci maddesi ve Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği,

b) Diğer hizmet sınıfına dahil kadrolarda görevli memurlardan eşlerinin bulunduğu yere ataması yapılamayanlara bu özüre bağlı olarak verilecek izinlerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 72 nci maddesi,

hükümleri uygulanır.


Sendika veya konfederasyon yönetim kurulu üyeliğine seçilenlere verilecek aylıksız izin

Madde 41- (1) Sendika veya konfederasyonu ilk genel kurula kadar sevk ve idare edecek yönetim kurulu üyeleri, genel kurulda yönetim kuruluna seçilenler ile sendika şube yönetim kurulu üyelerine seçilen yöneticiler seçildikleri tarihten itibaren otuz gün içerisinde kurumlarına yazılı talepte bulunmaları halinde, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunun 18 inci maddesi hükmüne göre bu görevleri süresince aylıksız izine ayrılırlar.


Göreve başlama mecburiyeti

Madde 42- (1) Aylıksız izin veya 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi uyarınca izin alanlar, izin süresinin bitiminden önce izine konu olan mazeretinin ortadan kalkması halinde derhal görevine dönmek zorundadır. Mazereti ortadan kalktığı veya izin süresi bittiği halde görevine dönmeyenler hakkında memuriyetten çekilmiş sayılmaya ilişkin hükümler uygulanır.


(2) Muvazzaf askerlik için aylıksız izine ayrılanlar, terhis tarihini izleyen 1 ay içinde görevine başlamak zorundadır.


(3) Bu izinlerini kullanmakta iken hastalık raporu verilen ve raporda belirtilen dinlenme süresinin bitimi aylıksız izin süresinin bitiminden sonraki bir tarihe rastlayan memurlar, izne çevrilmiş olmak koşuluyla bu raporda belirtilen sürenin sonunda göreve başlarlar.


Aylıksız izin verme yetkisi

Madde 43- (1) Bu Yönerge kapsamına giren memurun aylıksız izinleri;


a) 32 inci madde kapsamına girenlere Başbakan,

b) 33 üncü madde kapsamına girenlere Bakan,

c) Diğer maddeler kapsamına girenlerden;

1) Merkez teşkilâtında, 14 inci maddenin (a) bendinde belirtilen görevlerde bulunanlar ile il milli eğitim müdürlerine aynı bentte belirtilen izin vermekle yetkili amirler, diğerlerine birim amirleri,

2) Taşra teşkilâtında görevli olanlara il millî eğitim müdürünün önerisi üzerine vali,

3) Yurt dışı teşkilatında görevli olanlardan bağlı oldukları misyon şefinin uygun görüşü üzerine eğitim müşavirlerine müsteşar, diğerlerine ilgili birim amirinin uygun görüşü üzerine Personel Genel Müdürü,

tarafından verilir.

(2) Aylıksız izin verme yetkisi alt kademelere devredilebilir.

(3) Aylıksız izin verilen memurun izin onaylarının bir sureti sicil dosyalarına konulmak üzere 15 gün içinde sicil dosyasının bulunduğu ilgili birime gönderilir.

(4) Aday memurlara bu Yönergenin 29, 30, 31, ve 39 uncu maddelerinde belirtilen izinler dışında aylıksız izin verilmez.

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 08 Oca 2009 17:03:37
YEDİNCİ BÖLÜM

Diğer İzinler



Öğrenim İzni

Madde 44- (1) Bakanlık memurlarından; Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsüne devam edenlere 7163 sayılı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Teşkilât Kanununa göre eğitim süresince aylıklı izin verilir Bu izin, 14 üncü maddenin (a) bendinde belirtilen görevlerde bulunanlar ile il milli eğitim müdürlerine aynı bentte belirtilen izin vermekle yetkili amirler, merkez teşkilatında görevli diğer memurlara birim amirlerince, taşra teşkilâtında görevli olanlara ise il millî eğitim müdürünün önerisi üzerine vali tarafından verilir.


(2) Doktora ve yüksek lisans öğrenimine devam eden memurlara, görevlerini aksatmamak kaydıyla haftada iki yarım gün izin verilebilir.


(3) Ancak, öğretmenlerden doktora ve yüksek lisans öğrenimine devam edelere eğitim-öğretimin aksatılmadan öğretmen-yönetim işbirliği içinde ders saatleri, bu öğrenimlerine devam edebilmelerine imkan verecek şekilde düzenlenir.


(4) Bu izin merkez teşkilatında görevli olanlara birim amiri, taşra teşkilatında görevli olanlara il/ilçe milli eğitim müdürü tarafından verilir. İzin verme yetkisi alt kademelere devredilebilir.


Yurt dışına çıkış izni

Madde 45- (1) Kanuni izin sürelerini yurt dışında geçirmek istediğini (EK-2) form ile bildiren memurlardan durumları uygun görülenlerin yurt dışına çıkış izinleri, merkez teşkilâtında görevli olanlardan 14 inci maddenin (a) bendinde belirtilenler için Bakan, diğerleri için birim amirlerince, taşra teşkilâtında görevli olanlar için ise il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından verilir. İl milli eğitim müdürlerinin yurt dışına çıkış izinleri hakkında Personel Genel Müdürlüğüne önceden bilgi verilir.


İkamet izni

Madde 46- (1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 20 nci maddesi uyarınca;


a) Görevini aksatmamak kaydıyla ve özel mevzuatında yer alan ilgili hükümler dikkate alınarak memurların görev yaptığı kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşim merkezinin (mücavir alanlar dahil) dışında ikamet etmelerine;

1) Merkez teşkilâtında, görevli oldukları birim amirlerince,

2) Taşra teşkilâtında; ilçelerde görevli memurlara ilçe milli eğitim müdürü,ilçe milli eğitim müdürüne il milli eğitim müdürü, il merkezinde görevli memurlara il millî eğitim müdürünce,

b) İkamet ettikleri il hudutları dışına çıkabilmelerine 14 üncü maddede belirtilen amirlerce,

izin verilebilir.




(2) Öğretmenlerin yasal olarak izinli sayıldıkları yarıyıl ve yaz tatillerinde ikamet edecekleri yer bakımından ayrıca izin şartı aranmaz. Ancak, bu izinlerini geçirecekleri yerlerin adresini görevli oldukları kurum müdürlüğüne bildirmeleri zorunludur.


Hastaya refakat

Madde 47- (1) Bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinden birinin hastalanmasına bağlı olarak, doktor raporunda refakat önerilmiş olması kaydıyla;

a) İkamet mahallinde refakatin söz konusu olması halinde memura öncelikle mazeret izni ve yıllık izin, bu izinlerinin yeterli olmaması halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 108 inci maddesi uyarınca aylıksız izin verilir.

b) Refakatin ikamet mahalli dışında söz konusu olması halinde ise memur refakat süresince görevli sayılır.


Muvazzaflık dışında silah altına alınma

Madde 48- (1) Hazarda ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silah altına alınan Devlet memurlarına;


a) Merkez teşkilâtında görevli oldukları birim amirlerince,

b) Taşra teşkilâtında millî eğitim müdürlüğünce,

silah altında bulundukları sürece izin verilir.


Fazla çalışma karşılığı verilecek izin

Madde 49- (1) Fazla çalışma ücreti verilmeksizin günlük çalışma saatleri dışında çalıştırılan memurlara (öğretmenler hariç), fazla çalışmasının her 8 saati bir gün hesap edilerek izin verilir. Bu şekilde verilecek iznin en çok 10 günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek o yıl içinde kullandırılabilir.


Sendika veya konfederasyon yönetim kurulu üyeliğine seçilenlerin izini

Madde 50- (1) Sendika veya konfederasyonu ilk genel kurula kadar sevk ve idare edecek yönetim kurulu üyeleri, genel kurulda yönetim kuruluna seçilenler ile sendika şube yönetim kurulu üyelerine seçilenler istemeleri halinde 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları kanunun 18 inci maddesi hükmüne göre haftada bir gün kurumlarından izinli sayılarlar.

.



SEKİZİNCİ BÖLÜM


657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre

istihdam edilen Sözleşmeli Personelin İzinleri


Yıllık izin

Madde 51- (1) 6/6/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Karar eki Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 9 uncu maddesine göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendi kapsamında sözleşmeli personel olarak çalışanlara hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlara yirmi gün, on yıldan fazla olanların ise otuz gün ücretli izin verilir.


(2) Öğretmenler yaz ve dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara ayrıca yıllık izin verilmez. Öğrencisi olmayan eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin yıllık izinleri, hizmet süresine göre birinci fıkrada belirtildiği gibidir.


Yıllık izin süresinin hesabında dikkate alınacak hizmet süreleri

Madde 52- (1) Sözleşmeli personele verilecek yıllık izin süresinin hesabında, Sözleşmeli olarak geçirilen süreler dikkate alınır.



Yıllık iznin kullanılışı

Madde 53- (1) Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir.


(2) Sözleşmeli personelin yıllık izinleri mali yıl ile sınırlı olması nedeniyle, yıllık izinlerini ait olduğu sözleşme yılı içinde kullanacaklardır.


(3) Yetkili amir veya amirlerin onayı ile sözleşmeli personel yıllık iznini yurt dışında kullanabilir.


İzinli personelin göreve çağrılması

Madde 54- (1) Yıllık iznini kullanmakta olan sözleşmeli personel, hizmetine gereksinim duyulması halinde izin vermeye yetkili amirler veya üst amirlerce yazılı veya sözlü olarak göreve çağırılabilir. Bu durumda memurun belli yol süresini takip eden ilk iş gününde görevine dönmesi zorunludur.


Mazeret izinleri

Madde 55- (1) Sözleşmeli personele yıllık izinlerini kullanıp kullanmadıklarına bakılmaksızın 6/6/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Karar eki Sözleşmeli personel Çalıştırılmasına ilişkin Esasların 9 uncu maddesine göre aşağıda belirtilen hallere bağlı olarak mazeret izni verilir.



1-Kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 3 gün,

2-Annesinin , babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde 3 gün izni,

3-Karısı doğum yapan sözleşmeli personele 2 gün,


izin verilir.


(2) Ayrıca, sözleşmeli kadın personele, doğum yapmadan önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren sekiz hafta, olmak üzere toplam 16 hafta süre ile ücretli izin verilir. Çoğul gebelik halinde (ikiz, üçüz ...) doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile personel isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, personelin çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir.Yukarıda öngörülen süreler personelin sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir.


(3) 8 haftalık doğum öncesi izine ayrılan personel bu iznini kullanmakta iken, doğum yapması halinde kullanmadığı süreler doğum sonrası mazeret izine eklenemez.Doğumun gecikmesi halinde geciken süre doğum sonrası mazeret izninden düşülemez.


(4) Doğum öncesi 8 haftalık iznin süresinin 3 haftaya kadar işyerinde çalışabileceği tabip raporuyla onaylanan ve bu rapora istinaden 5 hafta süreyle çalışacak olan personel bu süre içinde mazeret, yıllık izine ayrılması veya hastalık raporu alması halinde çalışmadığı izinli süreler 5 haftalık süreden düşülür.


(5) Doğum yapan sözleşmeli kadın personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir.Süt izinin kullanımında annenin saat seçim hakkı vardır.


(6) Ancak, sözleşmeli öğretmenlerin süt izinleri eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından;


a) Alan öğretmenlerinin ders programları, öğretmenlerin istekleri de göz önünde bulundurularak düzenlenmek suretiyle,


b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin öğretmenlerin görevli olduğu eğitim kurumu ikili öğretim yapılması halinde, öğretmenin sınıflarını hangi dönemde istediği göz önünde bulundurularak belirlenmesi, tekli öğretimlerde ise; mümkünse öğle arası, sınıf öğretmenleri bakımından bunun mümkün olmaması halinde müzik, din-kültürü ve ahlâk bilgisi, beden eğitimi ve İngilizce gibi diğer alan öğretmenlerinin sınıfa girdiği zamanlarda yararlandırılarak


eğitim-öğretimin aksatılmadan öğretmen-yönetim işbirliği içinde süt izini kullandırılır.


Hasta sevk işlemi

Madde 56- (1) 6/6/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Karar eki Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esaslarına göre Sözleşmeli personel sosyal güvenlikleri bakımından 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olduğundan hasta sevk işlemleri 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun ilgili hükümlerine göre yapılır.


(2) Hasta sevk işlemlerinde tereddüde düşülmesi halinde en yakın Sigorta müdürlülükleriyle işbirliği yapılır.


Hastalık izni

Madde 57- (1) Özel/resmî tabip raporu/sağlık kurulu raporu ile kanıtlanan hastalıklar için, yılda 30 günü geçmemek üzere sözleşmeli personele ücretli izin verilebilir. Hastalık sebebi ile sosyal sigortalar kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı personelin ücretinden düşülür.


(2) Ancak, 30 günü aşan ilk ve müteakip hastalık raporları hastalık izine çevrilmez.


(3) Hekim veya sağlık kurullarınca hastalıkları nedeniyle dinlenmeleri gerekli görülen personel; görevli olduğu yerinde hastalananlar amirlerine, memuriyet yeri dışında hastalananlar ise kendisiyle ilişki kurulabilecek adres ve telefon numarasını içeren bir dilekçe ile görevli olduğu kuruma en geç 2 gün içinde acele olarak posta (APS,Kargo, fax vb.) yoluyla göndermekle yükümlüdürler.


Yıllık izin kullanmakta iken hastalık raporu verilenler

Madde 58- (1) Yıllık izin kullanmakta iken hastalık raporu verilen personel;


a) Hastalık izninin bitiş tarihi kullanmakta olduğu yıllık iznin bitiş tarihinde veya bu tarihten önce sona ermesi halinde yıllık izninin bittiği,


b) Hastalık izninin bitiş tarihi yıllık izninin bitiş tarihinden sonraki bir tarihe rastlaması halinde hastalık izninin bittiği,

günü izleyen ilk çalışma gününde görevine başlar.


(2) Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen personel hastalık izni nedeniyle kullanamadığı yıllık izin süresi, 51 inci madde dikkate alınarak 53 üncü maddeye göre kullandırılır.


Hastalık izninin geçirileceği yer

Madde 59- (1) Sözleşmeli personel hastalık izinlerini;


a)Hastalık raporunda belirtilen tıbbî zorunluluk üzerine görev yerinden başka bir yerde geçirebilir.

b)Hastalık raporunda aksine bir kayıt bulunmadığı takdirde hastalık izinlerinin görevli olduğu yerinde geçirilmesi zorunludur.Ancak, ilgilinin talebi üzerine izin vermeye yetkili amirler uygun görmesi halinde bu izinlerini görev yerinden başka bir yerde geçirebilir.

c)Yıllık veya mazeret izinin de iken hastalanan personel hastalık izinlerini yıllık veya mazeret izinlerini geçirdikleri yerde kullanabilirler.






Aylıksız izin

Madde 60- (1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda gerekse 6/6/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Karar eki Sözleşmeli personel Çalıştırılmasına ilişkin Esaslarda Sözleşmeli personele aylıksız izin verileceğine ilişkin her hangi bir hükme yer verilmediğinden sözleşmeli olarak istihdam edilen personele aylıksız izin verilemez.


Askerlik için görevinden ayrılma

Madde 61- (1) Sözleşmeli personel olarak görevli iken, askere alınanların askerlik süresince görev yerleri saklı kalmak şartıyla hizmet sözleşmesi feshedilir.


(2)Ancak, askerlik hizmetini tamamlayanlar l ay içinde tekrar işe alınmak için ayrıldığı kuruma yazılı talep de bulunmak zorundadır.


Doğum sebebiyle görevinden ayrılma

Madde 62- (1) Doğum yapan kadın personel istemesi halinde doğum izninin bitimini müteakip 6/6/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Sözleşmeli personel Çalıştırılmasına ilişkin Esasların Ek l inci maddesine göre hizmet sözleşmesini feshedebilir.


(2) Ancak, doğum sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen personel; sözleşmesinin fesih tarihi itibariyle iş sonu tazminatını almamış bulunması ve doğum izninin bitimini müteakip en geç bir yıl içinde tekrar işe alınmak için ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması halinde yeniden sözleşme yapılarak daha önce görev yaptığı kurumunda göreve başlatılır.


(3) Bu kapsamda görevinden ayrılan öğretmenlerin görev yaptıkları eğitim kurumlarında alanları itibariyle ilişkilendirildikleri norm kadrolar bir yıl süreyle saklı tutulur.


İkamet

Madde 63- (1) Sözleşmeli personel görevini aksatmamak kaydıyla ve özel mevzuatında yer alan ilgili hükümler dikkate alınarak görev yaptığı kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşim merkezinin dışında amirlerinden izin almaksızın ikamet edebilir.


İzin vermeye yetkili amirler

Madde 64- (1) Sözleşmeli personelin yıllık, mazeret, hastalık ve ikamet izinleri;


1) Merkez teşkilâtında, görevli oldukları birim amirlerinin uygun gördüğü amirler,

2) Taşra teşkilâtında; ilçelerde görevli personel ilçe milli eğitim müdürü, il merkezinde görevli personele il millî eğitim müdürünün uygun gördüğü amirler

tarafından verilir.


Yurt dışına çıkış izni

Madde 65- (1) Yıllık, mazeret ve hastalık izin sürelerini yurt dışında geçirmek istediğini (EK-2) form ile bildiren sözleşmeli personelden yurt dışına çıkış izinleri, 64 üncü madde hükümlerine göre yetkili olan amirler tarafından verilir.


Öğrenim izni

Madde 66- (1) Sözleşmeli personele 44 üncü maddenin 2,3 ve 4 üncü fıkrası hükümlerine göre öğrenim izin verilebilir.






İzinli personelin göreve çağrılması

Madde 67- (1) Yıllık iznini kullanmakta olan sözleşmeli personel, hizmetine gereksinim duyulması halinde izin vermeye yetkili amirler veya üst amirlerce yazılı veya sözlü olarak göreve çağırılabilir. Bu durumda memurun belli yol süresini takip eden ilk iş gününde görevine dönmesi zorunludur.




DOKUZUNCU BÖLÜM


657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) bendine göre

istihdam edilen geçici sözleşmeli personelin izinleri



Geçici sözleşmeli personelin İzinleri

Madde 68-(1) Geçici personele;


a) Çalıştıkları her ay için azami 1 gün ücretli izin verilebilir.Bu izinler sözleşme döneminde kullandırılır.


b) Yıl içinde resmî tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için çalıştıkları her 4 ay için 2 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilir. Rapor süresinin 2 günü aşması hâlinde aşan kısım için ücret ödenmez.

c) Geçici personelin isteği üzerine; eşinin doğum yapması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü hâlinde ve her olay için 3 gün ücretli mazeret izni verilir.


ç) Geçici kadın personele;


1- Doğum yapmadan önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren sekiz hafta, olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde (ikiz, üçüz ...) doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile personel isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, personelin çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir.Yukarıda öngörülen süreler personelin sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir.


2) 8 haftalık doğum öncesi izine ayrılan personel bu iznini kullanmakta iken, doğum yapması halinde kullanmadığı süreler doğum sonrası mazeret izine eklenemez. Doğumun gecikmesi halinde geciken süre doğum sonrası mazeret izninden düşülemez.


3) Doğum öncesi 8 haftalık iznin süresinin 3 haftaya kadar işyerinde çalışabileceği tabip raporuyla onaylanan ve bu rapora istinaden 5 hafta süreyle çalışacak olan personel bu süre içinde mazeret, yıllık izine ayrılması veya hastalık raporu alması halinde çalışmadığı izinli süreler 5 haftalık süreden düşülür.


4) Doğum yapan sözleşmeli kadın personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izinin kullanımında annenin saat seçim hakkı vardır.


Askerlik için görevinden ayrılma

Madde 69- (1) Geçici sözleşmeli personel olarak görevli iken, askere alınanların askerlik süresince görev yerleri saklı kalmak şartıyla hizmet sözleşmesi feshedilir.


(2) Ancak, askerlik hizmetini tamamlayanlar terhislerini müteakip 15 gün içinde tekrar işe alınmak için ayrıldığı kuruma yazılı talep de bulunmak zorundadır.


İkamet

Madde 70- (1) Geçici sözleşmeli personel görevini aksatmamak kaydıyla ve özel mevzuatında yer alan ilgili hükümler dikkate alınarak görev yaptığı kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşim merkezinin dışında amirlerinden izin almaksızın ikamet edebilir.


İzin vermeye yetkili amirler

Madde 71- (1) Geçici sözleşmeli personelin çeşitli izinleri ilçelerde görevli personele ilçe milli eğitim müdürü, il merkezinde görevli personele il millî eğitim müdürünün uygun gördüğü amirler tarafından verilir.


Yurt dışına çıkış izni

Madde 72- (1) İzin sürelerini yurt dışında geçirmek istediğini (EK-2) form ile bildiren Geçici sözleşmeli personelin yurt dışına çıkış izinleri, 64 üncü madde hükümlerine göre yetkili olan amirler tarafından verilir.


İzinli personelin göreve çağrılması

Madde 73- (1) İznini kullanmakta olan sözleşmeli personel, hizmetine gereksinim duyulması halinde izin vermeye yetkili amirler veya üst amirlerce yazılı veya sözlü olarak göreve çağırılabilir. Bu durumda memurun belli yol süresini takip eden ilk iş gününde görevine dönmesi zorunludur.

Yürürlükten kaldırma

Madde 74- (1) Bakanlık Makamının 13/2/2001 gün ve B.08.0.PGM.0.23.01.03-6-490/17730 sayılı Onayı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Personeli İzin Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 75- (1) Bu Yönerge onay tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 76- (1) Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Çevrimdışı kirsehir

  • Bilge Üye
  • *****
  • 10.952
  • 12.251
  • Okul Öncesi Öğrt.
  • 10.952
  • 12.251
  • Okul Öncesi Öğrt.
# 08 Oca 2009 17:05:37
öğretmenim değişen yerler neresi?

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 08 Oca 2009 17:11:00
öğreetmenim öncekini de bulup eklerim karşılaştırırız.Bu sadece taslakmış....

Çevrimdışı ADANALIYIK

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.027
  • 396
  • 1.027
  • 396
# 08 Oca 2009 18:02:51
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler

Çevrimdışı sirlimen

  • Uzman Üye
  • *****
  • 551
  • 130
  • 551
  • 130
# 08 Oca 2009 22:42:21
kafam karıştı neyse paylaştığın için teşekkürler...

Çevrimdışı en_alttaki

  • Uzman Üye
  • *****
  • 567
  • 543
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 567
  • 543
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 01 Haz 2009 12:33:11
Bu taslak yürürlüğe girdi mi?

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK