Cemil Bey;
Okulumuz öğrencilerinin sbs sınavında aldığı notun üzerine okul başarı puanı eklenince +- 30 puanlık bir fark oluşan öğrencilerin tespitini isteyen bir genelge ile karşılaştık. Bu genelgede istenen bu tarz öğrencilerin neden bu şekildeki farka maruz kaldıklarını belirlemek ve buna bilerek neden olan öğretmenlerin ve çalıştıkları okulların bildirilmesini gerekirse yasal soruşturma yapılmasını talep etmekmiş.
Bir kurul oluşturularak öğrenci puanları ve okul başarı puanları karşılaştırıldı.Okulumuzda böylebir farka rastlanmadığı da bildirildi.
Ancak bu seferde milli eğitimden okul başarısı yüksek olmayan öğrencilere yönelik bir başka çalışma istendi. Bu çocuklara yönelik tedbirlerin alınarak rapor haline getirilmesi isteniyor.
Öğrencileri sbs kursuna tabii tutulmasının yanısıra başka ne gibi önlemler alınabilir konulu bir toplantı yaptık. Rehberlik yapmanın, kurs açmanın dışında aile ile görüşülebilceği de konuşuldu. Ancak belirlenen öğrencilerin çoğunda başlıca 3 sorun var.
1- İlköğretimde edinilmesi gereken belli başlı kazanımların (okuma-anlama-dört işlem gibi) kazanılmadığı
2- Öğrencilerin okumaya ve derse ilgilerinin olmayışı
3- Sorumluluk ve görev bilincinin oluşmayışı.
Benim sorum ilk madde ile ilgili. Sınıf öğretmenlerinin bu öğrencilere yönelik olarak okuma- anlama- dört işlem temelli kurs açmaları mümkün müdür? Bazı öğrencilerin çarpma ve bölme işlemi bile yapamazken 8. sınıf konularını yapması beklenemiyor çünkü...Nasıl bir çalışma yapılmalı sizce?
Öğretmenim, tam da bu öğrencilere yönelik Yetiştirme Kursu açmalısınız. Aynı genelgede okulda sbs ya da deneme sınav adında sınav yapılmaması da belirtiliyor.
Bütün mesele öğrencileri nasl öğrenmeye istekli hale getirebiliriz? buna kafa yormak gerekiyor. Çözüm belki de öğrenmeye istekli aile, öğretmen ve toplumdan geçiyor. Öğrenciler bu konuda en suçsuz olan grup galiba...
Başarı ve sağlk dileklerimle...