Çok teşekkür ederim hocam bize söylenen norm fazlası öğretmenin sınıfı olduğu için sınıf devamı esastır müdür insiyatif kullanır. Sınıfı ondan almaz. yani mezun edene kadar okutmaya devam eder. Diğer öğretmenlerde hizmet puanına göre sınıf alır. Sınıf alamayanda kadrosu olduğu halde ilçede başka bir okulda görevlendirme çalışır. Hiç kimse bunu istemediği için hizmet puanı devreye giriyor hocam.
Norm kadro fazlalığının belirlenmesi konusunda 2015 yılında yürürlülüğe giren resmî gazetede şu şekilde belirtilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri başlıklı 53.madde 3.fıkraya göre;
Öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha az olan, öğretmenliğe daha sonra başlayan norm kadro fazlası olarak belirlenir.
Bir okulda 1 öğretmen norm fazlası olduysa hizmet puanı en düşük olan öğretmen norm fazlasıdır. Eğer 2 öğretmen norm fazlası durumundaysa hizmet puanı en düşük iki öğretmen norm fazlası olur. Norm fazlası öğretmen tespit işleminde en düşük hizmet puana sahip kişilerden puanları eşit olanlar arasında ise hizmet süresi az olana bakılır.Hatta okula en son gelen öğretmen hizmet puanı yüksek olduğu takdirde Eğer okulda görev yapan öğretmenlerden puanı fazla ise okulda kalır.
Bu yönetmelik tarafı....Esas uygulamaya geldiğinizde müdürün norm kadro belirlemede insiyatif kullanma hakkını ilk defa duyuyorum.Bir öğretmen puanı düşük olduğu halde sırf sınıfı var diye kendinden daha yüksek puanlı birini norm fazlası yapma gibi adaletsiz bir uygulama olamaz.
Madem böyle bir uygulama var biz on üç tane sınıfı olan öğretmenin yerinde kalıp ,il dışından hiç sınıfı dahi olmayan dört öğretmenin norm fazlası olması anlamına gelirdi fakat yukarıda belirttiğim gibi hüküm açık....Puanı az olan ister en son gelsin isterse de o okulda sınıfı olsun norm fazlası olur ve başka bir okulda görevlendirilir.
Sizin verdiğiniz örnek uygulamayı 2014 yılında Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapmış.
İlköğretim kurumları yönetmeliğin 64. maddesinin 3. paragrafında "ilkokullarda sınıf öğretmenleri okuttukları sınıfı bir üst sınıfta da okuturlar" denilmektedir.Buna istinaden Valilik oluru ile norm fazlası durumuna düşen sınıfları bulunan öğretmenlerin, sınıflarını okutmaya devam etmeleri uygun görülmüş.
Bu uygulama müdürün insiyatifi ile değil valilik oluru ile sağlanmış ki buna rağmen yönetmelik ile çelişmektedir.Hatta sınıfı yok diye hizmet puanı düşük olmayan bir öğretmeni norm fazlası durumuna düşürmektedir.Bu durumda öğretmenin mutlaka hakkını araması lazım aksi takdirde norm fazlası olmak onun hakkı değildir.