Eğitim kitaplarında yazılanı veya üniversitede öğrendiklerimizi bir kenara bırakırsak, uygulama yapan kişiler olarak öğrenci merkezli eğitimi nasıl görmeliyiz, bundan ne anlamalıyız?
Uygulama yapanlar olarak, öğrenci merkezli eğitimi nasıl görmeliyiz?
Bu soruyu cevaplamak için,önceki uygulanan klasik eğitim sistemiyle, öğrenci merkezli eğitim sistemi arasındaki farkları belirlemek gerekir diye düşünüyorum:
Klasik eğitim sisteminde öğrenci, pasif alıcı konumundaydı ve öğretmen otorite olarak kabul edildiği için,verdiği bilgiler sorgulanmadan,koşulsuz olarak, doğru olarak kabul edilirdi.
Bilgi hazır olarak öğrenciye sunulurdu ve öğrenci bu bilgileri, ezber veya en fazla kavrama yoluyla, içselleştirmeden alırdı.( Ayaklı kütüphaneler olarak görülürdü öğrenciler.)
Öğrenci merkezli eğitim sisteminde ise, öğrencilerin pasif alıcıdan, aktif öğrenen konumuna geçmeleri hedeflendi.
Bu süreçte, öğretmen otorite değil, bilgiye ulaşma yollarını gösteren rehber konumuna terfi etti .(Rehber konumunda olmak,bence bir öğretmen için terfi etmek ile eş anlamlıdır.)
Ayaklı kütüphane konumunda olan öğrencilerin, yeni sistemle birlikte 'düşünen ve sorgulayan beyin'' konumuna yükselmeleri hedeflendi.
Öğretmenin verdiği bilgileri koşulsuz kabul eden öğrenci profili yerini; sunulan bilgilerden yola çıkarak araştıran; verilen bilgileri içselleştirip,doğruluğunu sorgulayabilen; öğrendiklerini güncel hayatına uyarlayabilen öğrenci profili hedeflendi.
O zaman eğitimciler olarak bizim hedeflerimiz de,yeni sistemin öngördüğü bu hedefleri sınıf ortamımızda hayata geçirmek olacaktır...
Hedef belli,rota belli,yöntem belli : Geriye bunları önce kendimizin özümseyip, sonra yaptığımız etkinlikleri bu hedefler doğrultusunda şekillendirmemiz kalıyor