Milli Eğitim Bakanlığı, çeşitli illerdeki ilköğretim ve liselerde, 3 bin 500 öğrencinin katıldığı, ‘Okuma alışkanlığı’ konulu bir anket yaptı. Geçen yıl yüzyüze yapılan ankette, öğrencilerin yüzde 92’sinin kitap okumadığı, yüzde 8’inin dergi, fantastik ve çizgi roman okuduğu, yüzde 38’inin boş zamanlarını bilgisayar başında ya da tiyatroya giderek değerlendirdikleri ortaya çıktı.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren, Atatürk Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü Arşivcilik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dündar Alikılıç, kitap okuma alışkanlığı bulunmayan Türk insanının evrensel kültürden yararlanamadığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Dündar Alikılıç, “Bu çok acı bir durum. Geleceğimizin teminatı olan gençlerin kitap okumaması ülkemizi her açıdan etkileyecektir. Türkiye’nin en tehlikeli hastalığı kitap okumamaktır. Kitap okumayan millet, komaya giren bir hastadan farksızdır” diye konuştu.
ABD'deki kütüphanelerde 1.5 milyar, Almanya’dakilerde 170 milyon, İsveç'tekilerde ise 110 milyon kitap bulunduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Dündar Alikılıç, 70 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakamın sadece 25 milyon olduğunu vurguladı. Türkiye’nin kitap okuma oranı açısından dünya ülkeleriyle arasında derin bir uçurumun olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Alikılıç, şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığı’nın araştırma sonuçları ve benim bazı değerlendirmelerime göre bir Japon yılda 25, İsveçli 10, Fransız 7 kitap okuyor. Türkiye’de ise 6 kişiye yılda bir kitap düşüyor. Toplam nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar yüzbin tirajla basılıyor. Türkiye ise 2-3 bin dolayında. Maalesef Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim raporuna göre Türkiye 173 ülke arasında 86’ıncı sırada yer alıyor. Bu geri kalmışlığın tek nedeni kitap okumamak.”
normal değilmiş gibi gözüküyor ama, bence çok normal kitap okumamaları.
zaman-devir-çağ meselesi. bir zaman olmuş. edebiyat zirve yapmış, yazılmış,çizilmiş, okunmuş..
başka bir zaman bina yapımı zirve yapmış..
başka bir zaman tıp zirve yapmış...
başka bir zaman teknoloji zirve yapmış. yani bu günkü zaman. biz ayak uyduramıyoruz.. çocuklar nasıl ayak uydursun.. insanlar neye inanacaklarına şaşırnış durumda. her 4 yılda bir dünyadaki bilgiler 2 ye katlanıyor. tv bir tarafta. internet bir tarafta.. ben bile şu anda internette geziniyorum. hem bir şeyler okuyorum. hem görüşlerimi yazıyorum.