okumaya geçememekteki kasıt serbest okuyamamı yoksa kelime yada cümle okuyamamı ben kelime okuyamayan hatta heceyi okuyamayanı bırakmayı düşünüyorum 1 yıl boyunca harf hece kelime cümle okuma yaparken öğrenememiş bir çocuk 2.sınıfta normal ders yapılırken nasıl öğrenecek çok merak ediyorum doğrusu bu arada ilk defa birleri okutuyorum daha önce 3 4 5 okuttum buda 4. yılım zaten
Öğretmenim bazı çocuklar sesleri tam öğrenemediği için, doğal olarak bazı kelimeleri ve cümleleri, teknik anlamda tüm seslere hakim olamadığı için okumada zorlanabilir.
Bazen kesik, belirli belirsiz okur, bazen bildiğini sandığımız basit bir kelimede bile tıkanıp kalır; çocukla bakışıp dururuz, ''kavramamış, olmuyor, olmayacak'' izlenimi bize ilk başta anlamlı gibi gelse de her zaman için çocuğun gerçek durumuyla birebir örtüşmeyebilir. Genelde bu düzeyi sergileyen çocuk için ''okuyamıyor'' deriz, bazen okuduğu kelimeler için ''ezberlemiş galiba'' da deriz. Durum bazen bu saydıklarımızın hiçbiri de olmayabiliyor.
Hatta çocuk yarım yamalak bildiği bir kelimeyi çeşitli hislerle ''okusam yanlış mı doğru mu'' çelişkisi ile okumaktan çekinebilir. Dahası arkadaşlarından ''alay edilme, bilememe korkusu'' ile ürküp, doğru bildiği kelimeleri bile okumaya çekinebilir.
Birinci sınıfları okutuyorum bu yıl ve geçen yıllardan bildiğim örnekleri de hatırlayınca bu çocukların ne zaman süpriz yapacağını kestirmenin gerçekten güç bir olay olduğunu farkettim. Hatta okumaya geçtiği halde, bizim henüz geçmemiştir diye kanıksadığımız, yanıldığımız durumların da olabildiğini bizzat şahit olduğum kendi öğrencilerimden biliyorum.
Özellikle çekingen, kavramada yavaş, utangaç, sosyal fobileri olan, arkadaşları ile iletişimde zorlanan çocuklar bizleri bu konuda yanıltabilirler.
Aylarca tek kelime okumadığı halde ''okumuyor'' diye bildiğimiz bazı çocuklar aniden okuduklarında şaşırırız. Aslında o çocuk sadece sesli okumaya çekinmiştir, biz farketmemiş oluyoruz çoğunlukla.
Örneğin normal yazıp, derslerini takip edebiliyorsa bir çocuk büyük ihtimalle okuyordur, sadece sesini kullanmaya çekindiğinden yanıltılmış olabiliriz. Buna benzer çok sayıda öğrencim oldu zaman içinde.
Birçok kez söylemişimdir belki, yeri gelmişken bir daha söylemek isterim; okuma-yazma uzun bir süreçtir ve her çocuk için aynı hızla sonuçlanmaz. Gerçekten her çocuğun bir zamanı var ve bu zamanın ille de 1.sınıfta tamamlanmış olması gerekir diye bir kesinlik belirleyemeyiz.
Yukarıda saydığım çeşitli nedenlerle bu süreyi biraz daha geniş tutup tutmamak bizim elimizde. Bazı çocuklar kavrama hızları nedeniyle 2.sınıfta bu süreci tamamlayabilirler. İlle de sınıfta bırakılması gerekmiyor. Çocuk için sizde oluşan kanaat ''bu çocuk 2.sınıfta bu işi bitirecek'' noktasındaysa; geçmesinde de bir sakınca görmemek lazım diye düşünüyorum.
Sonuçta bırakılması çocuğun yararına olacaksa ki; bunun için istisna durumlar vardır elbette; öğretmen-veli-idare ortak görüşü ile karara varmak daha isabetli olur kanımca.