ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Öğrenme Malzemesi İle İlgili Faktörler:
1- Telaffuz edilebilirlik
Öğrenme malzemesi telaffuz edilemediği zaman, başkasına aktarılamayacağından öğrenme gerçekleşmez. Özellikle bilmediği alfabelerle karşılaşan kişiler için alfabedeki harfler harf değil, çizgidir, resimdir. Bu yüzden akılda tutulması zor olur.
2- Algısal ayırt edilebilirlik
Öğrenme malzemesi çevresindeki uyarıcılardan ayırt edilebilir olmalıdır.Beyaz uyarıcıların içerisinde siyah bir nesnenin dikkat çekmesi gibi, belirli bir vurgunun özel olarak yöneltildiği konular da daha iyi öğretilir.
3- Anlamsal çağrışım
Ele alınan konu başka bazı bilgi birikimleriyle ilgili olmalıdır.Bir kelime söylendiğinde, öğrencinin aklına ilgili diğer kelimeler gelebilmelidir.Öğrencinin zihnindeki diğer kelimelerle bağlantısı olmayan kelimelerin öğrenilmesi zor olur ve kolayca unutulabilir.Bu özelliği öğrenmede transfer ile bağdaştırmak mümkündür.
4- Kavramsal gruplandırma
Öğrenme malzemesinin bir takım gruplar halinde bütünleştirilebilmesi, onun öğrenilebilirliğini arttırır.Birbirlerine kavramsal açıdan yakın ve benzer olan kavramlar öğrenmede kolaylık sağlarlar.Gruplandırılan bilgiler “Buna benzeyen şu da var dı!” gibi keşif duygusunu harekete geçirir.Kavramsal gruplandırma da basamaklar haline geldiğinde daha yararlı olur.
ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Beş Duyunun Öğrenmedeki Önemi:
Bir öğretmen eğitim- öğretim sürecinde öğrencilerin ne kadar fazla sayıda duyusuna yönelirse o oranda etkili bir öğretim sağlamış olur.
Görme Duyusu %75
İşitme Duyusu %13
Dokunma Duyusu %6
Koklama Duyusu %3
Tat Alma Duyusu %3
GÖRME DUYUSU:
Öğrencinin görme duyusuna hitap edebilmenin en basit yolu yazı tahtasını kullanmaktır.Bu amaçla çizelge, taslak, şema, tablo, harita, model, film, vb görsel işitsel araçlar kullanılabilir.
İŞİTME DUYUSU:
Eğitim sürecinde öğretmenin kullandığı temel kanal sesidir.Öğretmen ne öğrencilerin duyamayacağı kadar yavaş, ne de onları yerlerinden sıçratacak kadar yüksek sesle konuşmalıdır.Etkin bir öğretim için öğretmen, iyi, açık ,basit, zevkli ve işitilebilir bir dil kullanmalı ve sesinin tonunu iyi ayarlamalıdır.
DOKUNMA DUYUSU:
Öğretmen öğrencilerin konuyla ilgili araçları, madde, malzeme ve ve materyalleri ellemelerine, tartmalarına, hissetmelerine ve kullanmalarına imkan sağlamalıdır.
KOKLAMA DUYUSU:
Bir öğrenci tahtanın, plastiğin, petrolün vb şeylerin normal ve yanmış haldeki kokularını ayırt edebilmelidir.
TAT ALMA DUYUSU:
Özellikle yiyecekle ilgili derslerin yer aldığı programlarda bu oldukça önemlidir.
Öğrenme Becerileri Geliştirme
* Bir amaç belirlemek
* Zamanı akıllıca kullanmak
* Yoğunlaşmak
* Kendini öğrenmeye vermek
* Öğrenme tarzlarını değerlendirmek
* Öncelikleri belirlemek
* Olumlu düşünmek
İyi İnsan İlişkileri İçin Etkili Beden Dili
Bazen hareketleriniz gerçek düşüncelerini yansıtmayabilir. Çok ilgilendiğiniz bir konuya ilgisiz gibi görünebilir, yakın hissettiğiniz bir insana soğuk davranabilirsiniz. Beden dilimiz bazen biz istemeden karşı tarafa mesajlar verebilir. Oysa bazı küçük değişikliklerle kendinizi daha iyi ifade edebilir, daha etkili insan ilişkileri kurabilirsiniz.
"Çevrenizden Göreceğiniz İtibar ve Saygı, Kendinize Gösterdiğiniz Özen Kadardır."
Konuşurken Gözlere Bakın
İnsanların yüzüne bakanlar, bakmayanlardan daha çok hoşa gider. İnsanlarla, onları rahatsız etmeyecek ölçüde, ancak mümkün olduğu kadar çok göz ilişkisi kurun.
Tebessümü Unutmayın
Canlı olun. Mümkün olduğu kadar sıcak ve dostça tebessüm edin ve gülün. Yüzünüz, çevrenize olan ilginizi yansıtsın. Donuk ve ifadesiz gözükmekten kaçının.
Dinlediğinizi Gösterin
Karşınızdaki konuşurken sık sık başınızı hafifçe aşağı-yukarı hareket ettirerek onu dinlediğinizi ve anladığınızı hissettirin. Söylenenleri kabul edip etmemeniz önemli değildir, sizinle konuşana "anlaşıldım" duygusu yaşatın. Başınızı hafif dik tutun.
Kendinize Özen Gösterin
Grup normlarına, toplumsal rol ve statünüze uygun giyinin. Giyiminize mümkün olduğunca renk katın. Kadınlar erkeklerden daha çok renk kullanabilir. Saç ve el bakımınıza özen gösterin. Kendinize gösterdiğiniz özen, kendinize verdiğiniz değerin ifadesidir. Günlük tıraşını olmamış bir erkek, bıraktığı olumsuz izlenimle ilgili başka bir neden aramamalıdır.
Jestleri Unutmayın
Çok aşırıya kaçmadan, jestlerinizi kullanın. Ellerinizi cebinizde tutmaktan ve kollarınızı kavuşturmaktan, ellerinizle ağzınızı örtmekten kaçının. Açık ve anlaşılır jestleri tercih edin.
Konuşurken...
Çok fazla ve çok hızlı konuşmaktan kaçının. Bir topluluk içinde dinlediğinize yaklaşık olarak eşit miktarda konuşmaya gayret edin. Sesinizin yüksekliğini ve tonunu, bulunduğunuz çevreye göre ayarlayın..(alıntıdır)