Geçenlerde üzerinize afiyet biraz üşütmüştüm. Doktora gittiğimde "2 kutu ilaç yazıyorum. Bol bol kulanırsın." dedi. Ben de "Eğer verirlerse..." dediğimde doktor önce ne demek istediğimi anlamadığı için garip garip baktı. Sonra ilaçları yazdı.
Elimde reçete, ne ile karşılaşacağımı bilerek mezun olduğum üniversitenin yanından eski günleri düşünüp yürümeye başladım.
Her nedense gerek üniversitede gerekse önceki yıllarda öğrendiğimiz teorik bilgilerin gerçek hayatla ne kadar ilgisiz olduğunu YİNE düşünmeye başladım. Bir kilo demirin bir kilo pamuktan daha ağır! olduğunu, mekaniğin çok kısıtlı alanlarda (Dünyada böyle bir yer yok.) geçerli olduğunu tekrar tekrar düşünmeye başladım.
Öğrencilerin (ilköğretimden lisansüstü seviyeye kadar) ne kadar çok gerçek hayatla ilgisi olmayan bilgi ile donatıldığını düşündüm. Mezun olup AVOmetre patlatan teknisyenler, evinin sigortasına tel saramayan elektrik mühendisi, başarısız(!) öğretmenler....
Öğretmenler neden başarısız oluyor? Bence üniversitede, okullarda birkaç yıl görev yapmadan öğretmen adaylarına teorik bilgi yüklemeye çalışan öğretim görevlilerinin de az da olsa buna katkısı var. Siz de düşünün, üniversitede öğrendiğiniz bilgilerin kaçını okullarda kulanabildiniz?
Yine geçenlerde sınıf öğretmenliğinden yeni mezun olup göreve başlayan bir öğretmenle konuşuyorum. Üniversitede bir öğretim görevlisinin ilk okuma öğretimi için çok güzel yollar öğrettiğini, bunları uygularsa öğrencilerin 2 ayda okumaya geçeceklerini söyledi. Büyük bir merakla sordum: "Nasıl olacak?" Heyecenla bana yöntemini anlattı. Önce biraz düşündüm sonra: "Hocam, bunu size anlatan öğretim görevlisi müfredatı takip etmiyor herhalde. Eğer bunu uygularsanız suç! işlemiş olursunuz. Ayrıca aman bunu uygulamayın yoksa 2 ay değil 2 yıl uğraşsanız yine okumaya geçiremezsiniz." dedim. Haklı olduğum korkarım yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Üniversitede yapılan en büyük hata KEKLİK AVINA ÇIKACAKLARA BAZUKA VERMEYE ÇALIŞMALARI. Yeni mezunlar BÜYÜK BİR ÖZGÜVENLE göreve başladıklarında ellerine verilenlerle sonuca ulaşamadıklarını görüyorlar. (Ne yazık ki göremeyenler de var.)
Merak edenlere: Eczacı ilaçları vermedi. Bunun kurallara aykırı olduğunu, doktorun hergün ilaç yazdığı halde bunun uygulama kısmını (İlaç verilme sistemini) bilmediğini söyledi.
Saygılar....