Size göre öyle. Mesela ben yazayım size. Öğretmenlerimin planlarını tek tek kontrol ettim, güncelleme yok. Ders denetimlerini her dönem birer kez yaptım, dersi zamanında bitiremiyor, plansızlığı her halinden belli. Kılavuz kitapları topladım, tek çizik bile yok. Çekilen fotoğrafları baz alarak kılık kıyafet notu verdim, ders denetimlerinde bol bol tutanak tuttum. Okula proje anlamında katkı yapanla yapmayana aynı notu vermedim. Öğrencisine ve velisine kötü davrananla davranmayana da aynı notu vermedim. Biri 4 toplantı yaptı ve %85 katılım sağladı, diğeri sadece 2 toplantı ve %30 katılım. Bunların hepsi de belgeli, kanıtlı. Şimdi sizde söz
Not: Öğretmenlerimin hepsinden de memnunum, ancak notları ile çalışmaları doğru orantılı oldu.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri
Genel Müdürlüğü
SAYI : B.08.0.ÖRG.0.20.02.02-426.04/1333 ANKARA
KONU : Okul-Veli İş Birliği 27/03/2002
.............................
.............................
.VALİLİĞİNE
(İl Millî Eğitim Müdürlüğüne)
GENELGE
2002/27
İLGİ: a) 20/06/1983 tarih ve 2141 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği.
b) 17.04.2001 tarih ve 24376 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği.
c) 18/03/1996 tarih ve 2506 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Eğitim Bölgeleri ve Eğitim Kurulları Yönergesi.
Anne-baba çocuğun kişiliğinin oluşmasında temel olan özdeşleşme modelleridir. Çocukların davranışları büyük ölçüde anne-babalar ile olan etkileşimlerine bağlıdır. Dolayısı ile anne-babaların insanlar arası etkileşim konusunda beceri sahibi olması gerekir. Buradan hareketle öğrencinin eğitilmesi konusu ele alınır alınmaz karşımıza aynı zamanda anne-baba eğitimi konusu da çıkmaktadır. Çünkü; öğrencilerin davranışlarının değişmesinde ve olgunluk kazanmasında aile eğitimi, okulda verilen eğitimden daha önemli yer tutmaktadır.
Görevi, öğrenciyi eğitmek olan öğretmenin hedefi aynı zamanda öğrencinin ailesi de olmalıdır. Öğretmenler için nitelik eğitimde aileler ile iletişim ve işbirliği çok önemli bir yer tutmaktadır. Öğretmen-aile işbirliği ile ailelerin okula ve eğitime karşı olumlu tutum takınmaları sağlanabilir.
Ailelerde geleneksel hale gelmiş okulla iletişim konusu ele alındığında; aileler okula çoğunlukla; çocuklarıyla ilgili şikayet, parasal yardım istenmesi, öğrencinin notunun bildirilmesi, uyarı vb. nedenlerle çağrıldıklarını düşünmektedirler. Bunların sonucunda ailelerde beliren duygular, genellikle çekinme, korku, boşvermişlik ve öfke olmaktadır. Bu olumsuzlukları gidermek, anne ve babaların çocuklarının eğitiminde etkin rol almalarını sağlamak amacıyla belli aralıklarla toplantılar düzenlemek, toplantılara birlikte katılmalarını sağlamak en yararlı yöntemdir.
Bu işbirliğini sağlamak amacıyla ilgi (b) yönetmeliğin 46'ıncı maddesinde belirtilen rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonunda; eğitim ortamında, öğrenciler, aileler, yöneticiler, öğretmenler ve psikolojik danışmanlar arasında sağlıklı ve uyumlu ilişkiler kurulabilmesi için gerekli önlemler görüşülür ve yapılacak çalışmalar belirlenir.
Bu amaçla; resmî ve özel okullarda, okul-aile ve öğretmenler arasında iş birliğini gerçekleştirmek, velileri öğrencilerin gelişim dönemleri ve akademik durumları hakkında bilgilendirmek, okula sahip çıkmalarını sağlamak ve etkin bir şekilde eğitim hizmetlerine katmak üzere bir eğitim-öğretim yılında
en az iki kez olmak üzere okul idaresinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda veli toplantıları yapılmaktadır.
MEB'in genelgesidir. En az 2 diyor. Öğretmen yeterli görüyorsa fazlasını yapmadı diye neden sorgulansın?