Paylaşımda bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Özellikle her soruya sabırla cevap vererek bizi aydınlatan SUATİN HOCAM sabrınızdan bir parça da ben nasiplensem... Tüm yazışmalarınızı neredeyse ezberledim. İşin prosedür kısmı tamam. Sayenizde bu işi biliyormuşçasına iki haftadır kooperatif işletiyoruz. Herkesin uğrayıp " okulun şusu busu yapılmalı" deyip de "giden gelmiyor.." türküsü söylettiği bir köy okulu olunca sizin son yorumunuza takıldım. Bazı ürünleri faturalandırmamak okula kar bırakıyor anladım. O halde işin resmi kısmı için faturalandırdığımız ürünlere ait envanter mi çıkaracağız? Banka girdi çıktısı önemli diyorsunuz ya, elimdeki fatura 200 tl'den az ise ve ben bu miktarı zaten elimde bulundurabiliyorsam bir hafta sonraya ötelemeli faturamı elden ödeyemez miyim? Kasa defterinin gelir bölümüne günlük satışı mı, satıştan elde edilen karı mı yazıyoruz? Bir iki hafta zarar göstersem sonra kara geçmiş göstersem mesela...İşin matematiğinin içinden çıkabilir miyim? Bir de elinde olan varsa kasa- işletme defter örnekleri ile dönem sonu sene Kooperatif kulübü yıl sonu raporu tutanak ne döküman varsa paylaşabilir misiniz? Siz soranken öğreten olmuşsunuz. Belki bir gün bizim de birilerine faydamız dokunur hocam. Saygılar...
Öğretmenim bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışayım.
Öncelikle ben kasa defteri tutmadım. Tutmaya gerek olduğunuda düşünmüyorum. İşletme defteride tutmadım. Sadece üye defteri ve yevmiyeli büyük defter tutmanız bana göre yeterli. Bir de en önemlisi karar defteri mutlaka olmalı.
Şimdi para ödeme olayını şöyle anlatayım. Bunu müdür arkadaşlar da iyi bilir. Eğer bir yere ödeme yapacaksanız bu ödemeye ilişkin banka dekontu yani ödeme yapmak için para çekmeniz gerekiyor. Mesela A gruba ödeme yapmışsınız 700 TL ancak bankadan para çekmemişsiniz. Size direk sorarlar nerden ödedin diye ama elinizde o tarihlere yakın bir 700 TLlik dekont olsa bir biriyle örtüşür ve kafanız ağrımaz. Bizim işi resmiyete dökebildiğimiz tek yer banka hesabımız. Yatan para ciromuz çekilen para giderimiz arta kalan hesaptaki para da karımızdır. Tabi bunların hepsi faturalandırdığınız giderleriniz için geçerli. Aslında ben böyle bir platformda faturasız işlemi tasvip etmiyor ve sizlere önermiyorum. Ama illaki okul ihtiyaçları karşılanacaksa ve idare problem çıkarıyorsa ve riski paylaşmayı kabul ediyorsa faturasız da ürün alabilirsiniz. Faturasız ürünleri spotçulardan daha ucuza alıp daha fazla kar elde edebilirsiniz. Sorunuzun cevabına gelince topladığınız paranın faturalı aldığınız ürünlerin %10 -20 fazlasına denk gelecek kısmını bankaya yatırın ve faturalarınıza denk gelecek kısımları bankadan çekin ve ödemeyi nasıl istiyorsanız öyle yapın. Yani 525 TLlik faturanız var. Siz elden ödeyin ama bankadan 525lik dekont alıp dosyanıza koyun ki birbiriyle örtüşsün. Tabi çekebilmeniz için önce yatırmanız lazım. Yani faturalı işlerinizi mutlaka banka üzerinden yapın.
Bir iki hafta zarar göstersem diye bir şey yok. Çünkü kar ve zarar durumunu ancak 31 Mart da görebilirsiniz. Siz şu anda topladığınız paraları az ya da çok bankaya yatırın ve ödemelerinizi banka üzerinden yapın. Eğer faturasız ürün alıp satıyorsanız onun oranına göre parayı bankaya yatırmadan her hafta okula makbuz karşılığı verebilirsiniz. Verdiğiniz paraların makbuzlarını gayri resmi bir şekilde bir yerde saklayınız. Sakın faturalılara envanter falan çıkarmayın. Karışık şekilde satın sadece faturalı ürünlerin fatura tutarının %10-20 arası bir parayı mutlaka bankayı yatırın işinizi garantiye alın. Geriye kalan parayı siz nasıl istiyorsanız öyle kullanın.
İlk 3 ayda benden daha uzman olursunuz. O kadar büyütecek bir şey yok. Kulüp evrakları sitede bolca mevcut arama bölümünden bulabilirsiniz.