suat hocam peki madde 41 de 200 kadarı kasada saklancak diyor.. peki 200 ü geçtikten sonra her gün gelen parayı ( mesela 20-30 tl) ben devamlı o gün içinde banka hesabına mı yatırcam? yoksa yönetim kurulundan bir karar çıkartıp mesela 500 üzeri parayı bankaya yatırılacak diye bir karar alabiliyor muyum?
Öğretmenim şöyle anlatayım kasada para tutma söz konusu değil. Kantinde topladığınız para tedavüldeki en büyük banknot değerine yani 200 TLye ulaştığında bankaya yatırın diyor. Yani bu şu demek kasanızdaki para 200 TL civarına ulaşınca banakaya yatırın sonra yine 200 TLye ulaşınca yine yatırın. Bu 200, 220 de olabilir 150 de olabilir orası size kalmış. Buradaki amaç her halukarda bu paranın bankaya yatırılarak kayıt altına alınması ve olası hırsızlık durumlarından korunmasıdır. Mesela bu hafta sonunda 180 Tl topladınız. 200 olmadı yatırmayalım gibi bir şey yok yatırabilirsiniz. Aynı şekilde perşembe günü paranız 200 TLye ulaştı ama siz cuma yatırmak istiyorsunuz yine problem yok diğer günle beraber yatırabilirsiniz. Ama her ne olursa olsun hasılatın tamamını mutlaka bankaya yatırıp gelir gider farkını mutlaka bankada dengeli tutun.
Mesela sene sonunda elinizde 1000 TL gider makbuzu ya da ödendi makbuzu var. Ancak bankadan 400 TL çekilmiş. Gelen müfettiş size sorar hocam geriye kalan 600ü nerden ödedin diye şaibe oluşur.
Ya da sene sonunda hesabında 1000 TL birikmiş bankadan 400 Tl çekmişsin ve 400 TL ödendi makbuzu göstermişsin. Bu seferde sana soracaklardır. Hocam sen 400 liralık maldan nasıl 600 lira kazandın diye!
Bu dengelemelere dikkat et. Aldığın ürünü %20 karla satabilirsin. 1000 TLlik mal aldıysan 1200 ciro yapman lazım. Ama kalkıpta 1000 TLlik makdan ben 2000 ciro yaptım dersen yine şaibe oluşur hatta fahiş fiyattan mal satmak suçtur.
Gelir gider farklarınızı dengeli tutun. Banka kayıtları ve defter kayıtları mutlaka tutarlı olsun. Aldığınız makbuzları gününde deftere işleyin. Ödendi makbuzu, çekilen para makbuzu, yatırılan para makbuzları (
Unutmuşum bir de aldığınız malların faturaları mutlaka olmalı.)mutlaka bir klasörde toplu halde bulunsun ve birbirleriyle tutarlı olsun.
Bu dediğim işlemler biraz karışık gibi görünsede bir kere düzene sokarsanız bir süre sonra size çok kolay gelecektir. Sizi yormaz sadece bu kafanız rahat olur. Devlet memurluğunda her zaman sıfır riskle çalışın. Çünkü kimse kimsenin gözünün yaşına bakmaz.