suatin hocam sorularıma cevap yazmışsınız teşekkür ederim. ama ben size yine soru sorucam. geçen sene bilgi aldığım öğretmen sene sonunda kar zarar eşit çıkması önemli demişti, bu doğru mu?,ikincisi 31 marttan sonra gelir gider defterini normal olarak işlemeye devam ediyormuyuz?, yapıyorsak sene sonunda artan paraları napıyoruz?, gelir gideri eşitlemek şart mı yani?birde biz arada bankaya para yatıyoruz ama o orada kalıyo müdür bey yatırıyo bana makbuz veriyo bende gider olarak yazıyorum bu bankaya yatan paraları 31 martta hesap yaparken gider olarak hesaplayayım mı?yoksa kar olarak mı düşüneyim?sorularım karışıkm olabilir ama siz bu konuda bilgili olduğunuz için beni aydınlatıcağınızı düşünüyorum çok teşekkür ederim şimdiden:)
Öğretmenim öncelikle bankaya yatan para gider değil gelirdir. Gelir kısmına yazılır. Gider ise mal alımı karşılığı toptancılara ödediğiniz meblağlardır. Peki bankaya yatırdığınız paraları çekmiyorsanız toptancılara ödemeyi nasıl yapıyorsunuz. Eğer bankaya para yatırmadan elden ödeme yapıyorsanız bu sizin başınızı ağrıtır. Sizin herhangi bir soruşturma halinde elinizdeki tek dayanağınız var oda faturalar ve banka makbuzları herhangi bir soruşturmada size sorsalar ne kadar mal aldınız? Sattığınız mallardan kazancınız nedir? Toptancılara mal alımı karşılığı ne kadar ödeme yaptınız? Ne cevap vereceksiniz? Hadi onlarıda geçtim mart 31de hesap kapatırken nasıl kapatacaksınız? Gelir belli değil gider belli değil.
Benden size tavsiye;
Öncelikle aldığınız malların faturalarını bir dosyada toplayın. Bu sizin gideriniz oluyor. 31 Mart'da bütün faturaları topladınız atıyorum toplamı 3500 TL çıktı.
Hergün topladığınız paralar en büyük banknot değerine ulaştığında bankaya yatırın. (Bankaya ulaşım zorsa isterseniz haftada bir isterseniz haftada iki kere yatırın.) Bunlar sizin gelirleriniz oluyor. Klasörünüzde gelir kısmına bu makbuzları arşivliyorsunuz. Diyelim ki bu da %20 karla bütün malları sattığınızı varsayarsak 4200 TL.
Şimdi haliyle toptancı sizden para isteyecek bu zaman zarfında. Toptancıya ödeme yapacağınız günün bir önceki günü bankadan toptancıya ödeme yapacağınız kadar parayı çekeceksiniz ve aldığınız makbuzu klasörünüzdeki gider kısmına arşivleyeceksiniz. Haliyle gider kısmında faturaların toplamı 3500 olacağı için (Başka harcamanız yoksa tabi) bankadan para çektiğiniz makbuzların toplamı da 3500 olacaktır.
Şimdi 31 Mart'da klasörü açtınız gelirler toplamı 4200 giderler toplamı 3500 çıktı. Banka hesap cüzdanında ne kaldı? 700 Tl bu sizin karınız oluyor. Bu 700 Tl üzerinden hesapladığınız payları oranları nispetinde dağıtıp defteri o yıl için sıfırlayı yeni bir sayfadan diğer yıla başlıyorsunuz. Size arkadaşınız kar zarar eşit dememiştir. Bankadan çektiğiniz tutar ile faturalar yani giderleriniz eşit olmalı. Daha doğrusu aldığınız fatura kadar elinizde ödendi makbuzu ya da banka makbuzu olmalı. Bu kantin illa ki kar edecek diye bir şey yok. Zarar da edebilir. Ama evrakları mutlaka birbiriyle tutarlı olmalı. Elinizde yasal dayanaklarınız mutlaka bulunmalı. Büyük okullarda soruşturma çok oluyor. Bazı müfetttişler ince eleyip sık dokuyor. Dikkatli olmakda fayda var.
Klasörünüzde şunlar mutlaka bulunmalı
1- Bankaya para yatırdığınız makbuzlar.
2- Bankadan para çektiğiniz makbuzlar.
3- Toptancıdan aldığınız faturalar.
4- Toptancının verdiği ödendi makbuzları. ( Bu size kalmış toptancılarla sorun yaşamak istemiyorsanız mutlaka saklayın. Çünkü bazı uyanıklar özellikle açık hesaplarda ödediğiniz paraları düşmüyor ya da unutuyor. Elinizde belge bulundurun yoksa o parayı alırlar sizden)
5- Sınırlı Sorumlu Okul Kooperatifi ana sözleşmesi.
6- Kulüp dosyası (Kulüp yönetmelikleri değiştiği için kooperatif kulübü yönetmeliği ile Sözleşme birbiriyle uyuşmuyor. Mesela sözleşmede belirtilen denetleme kurulu payı yönetim kurulu payı gibi payların dağıtılması için bu kurulları seçmeniz gerekiyor. Ama kulüp yönetmeliklerinde bu kurullar kaldırıldı. Siz yinede seçin ve imzalarını alın.)
7- Kulüp karar defteri
8- Toplum hizmeti planları ve raporları
Aklıma gelenler bunlar kafanız rahat olsun istiyorsanız yaptığınız işe hakim olun. Ne yaparsanız yapın ama evrak üzerinde herşey tutarlı olsun. Kolay gelsin.