Sayın Müdürlerim, bir sorum olacak sizlere..
Haftasonu cumartesi günü için kursa gelmesini istediğimi hizmetlimiz görev almak istemiyor. sendika olarak böyle karar aldıklarını ifade ediyor.. 1 tane de işkur çalışanım var. ama kalorifer yakma belgesi olmadığı için ona da görev vermek sıkıntılı.. nasıl bir yol izlemeliyim sizce? kendisine sonra kullanmak üzere geldiği günler kadar izin vereceğimi söylesem de nafile..
Kalorifer yakmak konusunda halk eğitim bünyesinde kurslar açılıyor. Kursa gönderin belgesini alsın.Fazla çalışma DMK'nın 178. maddesinde ;
Fazla çalışma ücreti:
Madde 178 (Değişik: 5/7/1991 - KHK - 433/3 md.; İptal : Ana. Mah'nin 5/5/1992 tarih ve E. 1991/33, K. 1992/32 sayılı Kararı ile, Yeniden düzenleme: 18/5/1994 - KHK - 527/8 md.)
A) 99 ve 100 üncü maddeler hükümleri uyarınca tespit olunan günlük çalışma saatleri dışında;
a) Salgın hastalık ve tabii afetler gibi olağanüstü hallerin olması (Bu hallerin devamı süresince),
b) Fabrika, atelye, şantiye, işletme gibi yerlerde İş Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu bulunması,
hallerine münhasır olmak üzere, yapılan fazla çalışmalar ücretle karşılanır.
Yukarıda sayılan hallerde yaptırılacak fazla çalışmanın süresi ve saat başına ödenecek ücret Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir
B) (İptal: Ana.Mah'nin 14/2/1997 tarih ve E: 1997/20, K: 1997/32 sayılı Kararı ile; Yeniden düzenleme: 3/4/1998 - 4359/4)
Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabilirler.
Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir.
Fazla çalışmanın uygulama esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenir.
Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarına ödenecek fazla çalışma ücretleri ve diğer hususlar Başbakan tarafından onaylanacak bir talimatla tesbit edilir. denmektedir. Siz amir oalrak görevi verir ve tebliğ edersiniz. Gelmezse sonucunu düşünmesi gereken odur. Çünkü aynı kanunun ;
Amir durumda olan devlet memurlarının görev ve sorumlulukları:
Madde 10 (Değişik: 12/5/1982 - 2670/3 md.)
Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve
yaptırmaktan, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli sorumludurlar.
Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır.
Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır. Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz.
Kanuni olarak görev vermek sizin yetkinizdir. Fakat yine FAZLA ÇALIŞMANIN UYGULAMA ESASLARINI
GÖSTERİR YÖNETMELİK'in 6. maddesinde ;
Madde 6 Amir, memura fazla çalışma yapacağını bir hafta önce yazılı olarak bildirir.
Ancak acele ve özel durumlarda bildirme aynı günde de yapılabilir. denmektedir. Fakat;
Geçen gün bir mahkeme kararında fazla çalışmanın sürekli hale getirilemeyeceği çünkü bu durumda anayasal bir hak olan dinlenme hakkının engelleneceğine hükmederek memura verilen cezayı durdurmuştu. Bilginize.