'Zehirlenme değil süte hassasiyet'
Sütten kaynaklanan gıda zehirlenmesinden hastanede çocuk bulunmadığını açıklayan Bakan Eker, 'Bir kısmının süte, süt şekerine hassasiyeti, bir kısmının da alerjisi olabilir. Okul Sütü projesi mutlaka devam edecek' dedi
Mustafa BAYRAK - Hasan ÖZDEMİR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şüphe duyulan sütlerin dağıtımının durdurulduğunu, piyasadan çekildiğini açıkladı. Öğrencilere süt dağıtımı projesini birilerinin provoke etmesine müsaade etmeyeceklerini ve projenin devam edeceğini söyleyen Eker, TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı konuşmalara yanıt verirken özetle şunları söyledi:
BİR KISMININ ALERJİSİ OLABİLİR: Türkiye için önemli bir proje. 7 milyon 200 bin civarındaki öğrenciye haftada 5 gün 200 ml. süt dağıtıyoruz. 200 ml süt üretimi yapabilen toplam 16 firma bunu ortak olarak üretiyor. Farklı sosyoekonomik yapıya, gelir grubuna, farklı biyolojik özelliklere sahip olanlar olabilir. Bir kısmı süte hassas, süt şekerine hassas, bir kısmının alerjisi olabilir.
YATAN ÇOCUK YOK: Şu anda süt ile ilgili gıda zehirlenmesi şüphesi ve tanısıyla hastanede tutulan çocuğumuz yok. Dün (önceki gün) müracaat eden çocuklarımızın (4 binin üzerinde) ayakta tedavisi yapıldı.
ANALİZLER YAPILIYOR: Her ihtimale karşı da laboratuvar sonuçları kesinleşinceye kadar bazı illerdeki sütler, onların o serileri piyasadan çekildi. Yeni sütlerle değiştiriliyor, uygulama sürüyor. Analizler yapılıyor. 24-48 saat içerisinde bunların sonuçları alınıyor. Bunun üzerinden birilerinin bu projeyi provoke etmesine de müsaade etmeyeceğiz. Yanlış uygulama içinde olanlar varsa en ağır cezaları vereceğiz.
Alerjisi olana ayran verilecek
SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, okul sütünden rahatsızlanan çocuklarla ilgili olarak, ''Bizdeki şu andaki veriler, genel anlamıyla süt hassasiyetine, süt şekerine karşı hazımsızlığa işaret ediyor'' dedi. Akdağ, 'Süte hassasiyeti olan çocuklara yoğurt, ayran gibi farklı ürünlerin verilmesi de gündeme gelebilir' dedi.
BUTONLU ÖNLEM: Akdağ, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı eylem planını oluşturduklarını bildirdi. Şiddete karşı ''Beyaz Kod'' sisteminin iyi çalışması gerektiğini ifade eden Akdağ, yakında acil yardım butonları oluşturacaklarını açıkladı. Akdağ, yeni uygulamada ise riskli alanlarda alarm düğmesi sisteminin devreye gireceğini söyledi.
Velilerimiz bize güvenmelidir
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullarda süt dağıtımı projesini ısrarla devam ettireceklerini açıkladı.
Dünkü şikayetlerin önceki güne göre büyük oranda azaldığını belirten Dinçer, 'Sütten kaynaklanan bir durum değil, süt içme tecrübesiyle irtibatlı bir gelişme. Sütlerle ilgili analizler yapılıyor. Velilerimiz bize güvenmeliler' açıklamasında bulundu.
YÖNETMELİK YETİŞECEK
Dinçer, 19 Mayıs törenlerine ilişkin yönetmelik konusunda ise ''Ben yetişeceğini tahmin ediyorum. Onunla ilgili bir gözden geçirme yapılıyor. Yayımlandıktan sonra içeriğini sizinle paylaşacağız'' dedi.
İlk bulgularda sütler temiz
Okul sütü İstanbul'da düzenlenen ''3. Gıda Güvenliği Kongresi''nde de gündeme geldi. İşte bazı uzman görüşleri:
- Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol: Tetkiklerimizin bir bölümü çıktı, bir bölümü devam ediyor. Ancak şu ana kadar hiçbir problem yok. Ne bozuk, ne tarihi geçmiş sütler. Ön bulgular itibariyle sütlere ilişkin herhangi bir sağlık tehdidi, bozulma tehdidi söz konusu değil. Herhangi bir sıkıntı, mikrobiyel zehirlenme olayı söz konusu değil.
- Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Saner: Süt tüketiminden hemen sonra belirtilerin ortaya çıkması toksin olasılığını ortadan kaldırıyor. Sütün üretiminde teknolojik bir hata olmuş olabilir.
AKP sorumluluğu ineklere yıkabilir
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, sütten zehirlenme iddialarını, ''AKP'liler eminim ki kendileri kenara çekilip, 'sorumlu okul müdürleri, açlık, aileler' diyecekler. Çocukların bağırsaklarını bile sorumlu gösterirler. Hatta sorumlu olarak inekleri göstermesiyle de karşılaşırız'' ifadeleriyle değerlendirdi. Sorumluların kendini aklama yarışına girdiğini savunan İnce şöyle devam etti: ''Bu konuda adeta bakanlar, valiler, devletin yetkilileri süt kardeşi olmuş durumdalar. AKP sütünün promosyonunda serum kaldı. Sütle çocukları zehirlediler, hızlandırılmış tren deyip insanları öldürdüler, İşte yine bir AKP zihniyeti projesiyle karşı karşıyayız.'
MHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Reşat Doğru da ''Çok sayıda vakanın ortaya çıkması, alerjiden değil süt bozulmasına bağlı zehirlenmeden olur' görüşünü dile getirdi.
Hastaneye öğrenci akını dün de sürdü
Okul sütü sancısı, uygulamanın ikinci gününde de devam etti. Adana'da 18, Eskişehir'de 7, Muş'ta 50, Bitlis'te 44, Gaziantep'te 80, Osmaniye'de 28, Kilis'te de 30 öğrenci hastaneye kaldırıldı. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan önceki gün yaşanan zehirlenme olayıyla ilgili olarak, ''2 ayrı noktadan alınan numunelerin incelenmesi sonucu sütün Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak hazırlandığı tespit edildi. Sütte bir bozulma ve standartlara aykırılık yok'' dedi. Edirne'de bir okulda süt dağıtım törenine katılan Vali Gökhan Sözer de, ''Öğrencilerin tahlillerinde zehirlenmeye veya bakteriyel mikrobik bulguya rastlanmamıştır'' dedi. Törende Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan ve Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da öğrencilerle birlikte süt içti.
Öte yandan Rize'de yaklaşık 2 bin 700 veli, çocuklarına süt verilmesini kabul etmedi.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
"Siz bunun adına ister hassasiyet deyin, ister psikolojik deyin, ister muhalefet olanlar abartıyor deyin...
-Yüzlerce öğrenci süt olayından dolayı hala hastaneye taşınıyor mu? taşınıyor..
- Eğitim öğretimleri aksıyor mu? aksıyor..
- Psikolojileri bozuldu mu? bozuldu, hem de nasıl, güven duygularını kaybedebilirler..
- Tabi bunları görmek gerekir..
-Öğretmen olarak beni ilgilendiren tarafları bunladır.. Siyaset, falan belediye şunu yapmış, yok uzakmış, maliyet çokmuş,, Bunlar hikaye.. Benim tek derdim öğrencilerim.. Eğitim-öğretimin aksamaması ve sağlıkları..
Süt dağıtmadan bu kadar olay çıkmadan neler yapılabilir?
-"SÜT EĞİTİMİ PROGRAMLARI" düzenlensin, proflar, uzmanlar anlatsın, halktan geniş bir katılım sağlansın..
-Halkın ekonomik gücü iyileştirilsin, işsize iş, memura zam.. Hangi anne baba istemez çocuğuna süt içirmeyi.. Eğitildikten sonra istemeyen kalmaz zaten.. Maddi durumu olmazsa istese de içiremez..
-Süt arzı fazlalığı bitince ne olacak? sağlıksız mı beslenecekler? Bu kadar sağlıklarını düşünüyorlarsa çocukların" Geçici değil köklü çözüm gerek.."
SAĞLIKLI BOL SÜTLÜ GÜNLER DİLERİM.."
Eğitimci..