MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MERKEZÎ SİSTEM SINAV YÖNERGESİ - 2
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sınav Komisyonları ve Görevleri
Merkez sınav kurulu
MADDE 7- (1) Merkez sınav kurulu, Genel Müdürün başkanlığında, genel müdür yardımcıları, Genel Müdürlük daire başkanları ve döner sermaye işletme müdüründen oluşur.
(2) Merkez sınav kurulunun görevleri şunlardır:
a) Her yıl ekim ayında toplanarak, yıllık sınav uygulama planını hazırlar.
b) Gelen taleplere göre sınav yapılıp yapılmayacağının kararını verir. Sınav onayı veya protokolü, Genel Müdür veya görevlendireceği merkez sınav kurulu üyesi tarafından imzalanır.
c) Sınav takviminin başlaması ile birlikte sınavların sonuçlanmasına kadar hazırlık, uygulama ve değerlendirme işlemlerinin sağlıklı ve usulüne uygun yürütülmesini sağlar.
ç) Kılavuz, talimat ve benzeri dokümanları onaylar, imza altına alarak gerektiğinde ilgili makamlara sunar.
d) Sınav uygulaması, sorular ve değerlendirmelere ilişkin her türlü talep veya itirazların zamanında sonuçlandırılmasını sağlar, sınav veya soru iptalleriyle ilgili nihai kararları verir.
Merkez sınav yürütme komisyonu
MADDE 8- (1) Merkez sınav yürütme komisyonu; Sınav Hizmetleri Daire Başkanının başkanlığında, Başkanlık şube müdürleri, Bilişim Hizmetleri Daire Başkanlığından 2(iki) şube müdürü, Genel Müdürlük şube müdürlerinden 2(iki) üye ile açık öğretim okulları sınavı olması hâlinde ilgili açık öğretim okul müdürlerinden, Başkanlığın teklifi, Merkez Sınav Kurulu Başkanının onayı ile oluşturulur. Komisyonda görev dağılımını Sınav Hizmetleri Daire Başkanı belirler.
(2) Sınav uygulaması esnasında oluşabilecek sorunlarla ilgili olarak, birimlerinde bulunmak şartıyla merkez sınav yürütme komisyonuna destek vermek amacıyla, Başkanlıktan 4(dört), Bilişim Hizmetleri Daire Başkanlığından 1(bir), Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünden 1(bir) birim sorumlusu, 2(iki) şef, sınavın değerlendirilmesinde görevli 1(bir) programcı ve açık öğretim okulları sınavı olması hâlinde ilgili açık öğretim okullarından birer birim sorumlusu Merkez Sınav Kurulu Başkanının onayı ile görevlendirilir.
(3) Merkez sınav yürütme komisyonunun görevleri şunlardır:
a) Sınavların, mevzuatına uygun yapılması için gerekli önlemleri alır, takip eder, uygulamada karşılaşılan sorunların, gerekli hâllerde merkez sınav kuruluna başvurarak çözülmesini sağlar.
b) Kurum ve kuruluşlarla yapılan protokollü sınavların Genel Müdürlük bünyesindeki bir binada yapılması hâlinde bölge sınav yürütme komisyonu oluşturulmaz. Bölge sınav yürütme komisyonunun oluşturulmadığı durumlarda bu komisyonun görevlerini merkez sınav yürütme komisyonu yerine getirir.
c) Bakanlığa bağlı okullarda öğrenim gören öğrencilere yönelik düzenlenen sınavlar ve Bakanlık birimleriyle yapılan protokollere dayalı gerçekleştirilecek olan diğer sınavların takviminin oluşturulması, esaslarının belirlenmesi, protokol ve kılavuzlarının hazırlanması komisyon tarafından gerçekleştirilir. Komisyonun bu çalışmalarına Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile Bakanlığın ilgili birimlerinden birer üye dâhil olur.
Bölge sınav yürütme komisyonu
MADDE 9- (1) Bölge sınav yürütme komisyonu, il merkezlerinde;
a) İl millî eğitim müdürü,
b) Eğitim müfettişleri başkanı,
c) Sınavlardan sorumlu müdür yardımcısı/şube müdürü,
ç) Genel Müdürlüğün illerde merkezî sistem sınav evrakını muhafaza eden ve büro hizmetlerini yürüten okul/kurum müdürü olmak üzere 4(dört) üyeden, il millî eğitim müdürlüğünün önerisi ve valilik onayı ile her yıl ocak ayında oluşturulur. Komisyon, il millî eğitim müdürünün başkanlığında eksiksiz toplanır ve bir yıl süre ile görev yapar.
(2) Motorlu taşıt sürücü adayları sınavlarında motorlu taşıt sürücü kurslarının bağlı bulunduğu il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü de bu üyelerle birlikte komisyon üyesi olarak görev yapar.
(3) Açık öğretim okulları sınavlarında halk eğitim merkezi müdürlüklerinden sorumlu il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü ile il halk eğitim merkezi müdürü, bölge sınav yürütme komisyonunun üyesi olarak görev yapar.
(4) Açık öğretim okulları sınavlarının ilçelerde yapılması hâlinde halk eğitim merkezi müdürlüklerinden sorumlu şube müdürü ile ilçe halk eğitim merkezi müdürü, bölge sınav yürütme komisyonunun üyesi olarak görev yapar.
(5) Büyükşehir statüsünde olan illerin tüm ilçeleri dâhil olmak üzere, ilçelerde merkezî sistem sınavlarının yapılması durumunda, bölge sınav yürütme komisyonu; ilçe millî eğitim müdürü, müdür yardımcısı ve sınavlardan sorumlu şube müdürü olmak üzere 3(üç) kişiden, ilçe millî eğitim müdürlüğünün önerisi üzerine kaymakamlık onayı ile oluşturulur. Yeterli sayıda şube müdürü bulunmaması hâlinde okul müdürlerinden, eksik olan sayıyı tamamlayacak şekilde komisyon üyesi görevlendirilir.
(6) Sınav uygulaması esnasında oluşabilecek sorunlarla ilgili olarak, birimlerinde bulunmak şartıyla bölge sınav yürütme komisyonuna destek vermek amacıyla, sınav günü için MEBBİS yöneticisi, sınav hizmetleri şefi veya görevlisi ile Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavında özel öğretim şefi veya görevlisi il/ilçe millî eğitim müdürünün onayı ile görevlendirilir.
(7)Yurt dışı sınav merkezlerinde bölge sınav yürütme komisyonu, varsa eğitim müşaviri/ataşesi/ataşe yardımcısı başkanlığında, okul müdürü ve 2(iki) müdür yardımcısından oluşturulur.
(
Bölge sınav yürütme komisyonunun görevleri şunlardır:
a) Üyeler arasında iş bölümü yapar.
b) Sınav bölgesinde sınavla ilgili gerekli görevlendirmeleri yapar, bina sınav komisyonları ile bölge bazında salon görevlilerinin listelerini sınavdan önce hazırlar, hangi binada kimlerin görev yapacağını kura ile belirler ve sınavdan 1(bir) gün önce bina sınav komisyonlarına ve salon görevlisi olarak görevlendirilen öğretmenlerin görev yaptığı okul müdürlüklerine bildirir.
c) Salon görevlilerinin belirlenmesinde dikkat edilecek hususlar şunlardır:
1) Fiilen görevde olan öğretmenler arasından seçilir.
2) Eğitim-öğretim dönemi dışında yapılan sınavlarda yeterli sayıda öğretmen bulunmaması durumunda, kamu kurumlarında görevli en az lisans mezunları arasından belirlenecek personele sadece salon gözcülüğü ve yedek gözcü görevi verilebilir, salon başkanı Bakanlığa bağlı kurumlarda görevli öğretmenlerden seçilir.
ç) Başkanlıktan gönderilen sınav salon yoklama listelerini; sınavdan en az 2 (iki) gün önce, sınav yapılacak okullarda, adayların görebilecekleri bir yerde ilan edilmesini sağlar.
d) Bina sınav komisyon başkanları, il temsilcileri ve görevlendirilmesi hâlinde Bakanlık temsilcilerinin katılımıyla toplantı yaparak uygulamada dikkat edilecek hususları ve önlemleri görüşüp, tutanak altına alır.
e) İl/ilçede yapılan sınav ve sınav evrakının güvenliğini sağlamak için, il/ilçe emniyet müdürlüğüyle iş birliği yaparak gerekli tedbirleri alır.
f) Sınav evrak kutularını/çantalarını, en az 2(iki) üyenin hazır bulunduğu ortamda Bakanlıkça görevlendirilen kuryelerden, araç ve sınav evrak kutusunun/çantasının güvenlik kilitlerini kontrol ederek tutanakla teslim alır ve sınava kadar güvenliğini sağlar. Sınav evrak kutusu/çantasını bina sınav listelerine göre kontrol eder ve bina sınav komisyonlarına sınav sabahı tutanakla teslim eder. Sınav sonunda sınav evrakını teslim alıp Bakanlıkça görevlendirilen kuryelere teslim eder.
g) Sınava girecek tutuklu, hükümlü veya bulaşıcı hastalığı olan adayların, durumlarına uygun ayrı bir salonda sınava girebilmeleri için gerekli tedbirleri alır.
ğ) Sınava girecek özürlü adaylar için, ilgili mevzuat ve sınav kılavuzlarında belirtilen esaslara göre gerekli tedbirleri alır.
h) Açık öğretim okulları sınavlarında, bölgesinde hâlen askerlik yükümlülüklerini yerine getiren öğrencileri yedek salonda sınava alır. Bu durumu belirten tutanağı diğer belgelerle birlikte sınav evrakı içerisinde Başkanlığa gönderir.
ı) Belirtilen süreler içinde tabii afet, naklen yer değişikliği ve benzeri hâllere bağlı zorunlu ikamet değiştiren adayların mazeret belgelerini değerlendirip uygun bulunanları Başkanlığın oluruyla açılabilecek yedek salonda sınava alarak, mazeret belgelerini diğer sınav evrakıyla birlikte Başkanlığa ulaştırır. Motorlu taşıt sürücü adayları için bu hüküm geçerli değildir.
i) Sınav süresince il temsilcileri ve Bakanlık temsilcileri ile birlikte sınav yapılan bina ve salonları kontrol eder.
j) Sınavın işleyişi ile ilgili sorun ve önerilerini sınavı takip eden hafta içinde Başkanlığa rapor eder.
k) Başkanlığın sınavla ilgili vereceği diğer görevleri yapar.
(9) Sınav merkezlerinde sınav yapılacak okulların belirlenmesinde göz önünde bulundurulacak kriterler:
a) Engelli adayların kullanımına uygun olması,
b) Ulaşım kolaylığı,
c) Yetişkinlerin rahatça oturabileceği öğrenci sıralarının bulunması,
ç) Gürültülü ortamlardan uzaklığı,
d) Salon sayılarının fazlalığı,
e) Sınav yapılan salon ortamının, sıraların temiz ve düzgün olması.
Ön inceleme komisyonu
MADDE 10- (1) Motorlu taşıt sürücü adayları sınavı için oluşturulacak ön inceleme komisyonu; bölge sınav yürütme komisyonunun teklifi ile il millî eğitim müdürlüğü tarafından il/ilçe merkezlerinde motorlu taşıt sürücü kursiyer sayısı esas alınmak üzere oluşturulur. Ön inceleme komisyonunun oluşumunda her 150(yüz elli) kursiyer için 1(bir) ön inceleme komisyonu üyesi esas olmak üzere görevlendirme yapılır.
(2) Merkezî sistemle yapılan diğer sınavlarda ise gerekli görüldüğü takdirde protokolde belirtilmek şartıyla ön inceleme komisyonu oluşturulur.
(3) Ön inceleme komisyonu; sınava girecek kursiyerin dosyasını mevzuat ve sınav kılavuzu doğrultusunda inceler, sınava katılması uygun bulunanları ve bulunmayanları Başkanlık tarafından belirlenen takvime uygun olarak il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne bildirir.
Bina sınav komisyonu
MADDE 11- (1) Bina sınav komisyonu; sınavın yapılacağı okul müdürünün başkanlığında 2(iki) müdür yardımcısı, müdür yardımcısının yeterli olmadığı okullarda ise kıdemli öğretmenlerden olmak üzere en fazla 3(üç) personelden il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce oluşturulur. Okul müdürü hakkında bu Yönergenin 29 uncu maddesine göre işlem yapılması hâlinde bölge sınav yürütme komisyonu başkanlığınca millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü veya ilgili okul müdür yardımcılarından biri bina sınav komisyonu başkanı olarak görevlendirilir. Okul dışındaki kurumlarda yapılacak sınavlarda ise bu komisyonun görevini merkez sınav yürütme komisyonu yerine getirir.
(2) Bina sınav komisyonunun görevleri şunlardır:
a) Bölge sınav yürütme komisyonunun sınavla ilgili yapacağı toplantıya, bina sınav komisyonu başkanı temsilci olarak katılır. Toplantıda görüşülen hususlar ve alınan kararlara göre okulda sınav planlamasını ve organizasyonunu yapar.
b) Kendi sınav binasında sınava girecek adayların salon yoklama listelerini bölge sınav yürütme komisyonundan alarak sınavdan en az 2(iki) gün önce adayların görebilecekleri uygun bir yerde ilan eder.
c) Sınavda görev almak isteyen öğretmenleri tespit ederek bölge sınav komisyonuna önerir. Görevlendirilen personele sınavla ilgili görevlerini imza karşılığı duyurur.
ç) Salon görevlileri ile sınav başlamadan en az bir saat önce toplantı yaparak kura ile salon başkanı, gözcü ve yedek gözcüleri belirler, görev ve sorumluluklarını açıklar. Toplantıya katılmayan salon görevlisinin yerine yedek öğretmenlerden görevlendirme yapar. Toplantıya katılmayan ve görevine geç gelen personele yedek dâhil görev vermez. Bu personeli tutanakla belirleyerek millî eğitim müdürlüğüne bildirir.
d) Sınav görevlilerine ait görevlerini gösterir yaka kartı hazırlar ve sınav süresince görevlilerin üzerinde bulunmasını sağlar.
e) Yedek gözcü olarak kura ile belirlenen öğretmenlerin görevleri şunlardır:
1) Salon başkanları ile bina sınav komisyonu arasındaki irtibatı sağlar.
2) İlköğretim öğrencilerinin katıldığı sınavlarda tuvalet ihtiyacı olan öğrencilerle, yetişkinlerin katıldığı sınavlarda sağlık durumu nedeniyle tuvalete gitmesi gereken adaylara refakat eder.
3) Sınav görevi bulunmayan personel ile kişilerin bina ve katlarda bulunmamasını sağlar.
4) Sınav bitiminde, adaylar salon ve katları tamamen boşaltana kadar görevine devam eder, salon ve katların boşaldığına dair sınav komisyonu başkanını bilgilendirir.
f) Sınav görevlilerinin ilgili mevzuata uygun kılık ve kıyafetle görevlerine gelmelerini sağlar.
g) Sınav salonlarının ve salondaki sıraların Başkanlığın gönderdiği sınav oturma planı doğrultusunda numaralandırarak sınavdan 1(bir) gün önce hazır duruma gelmesini sağlar ve sınav süresince salonları kontrol eder.
ğ) Sınav günü, sınav evrak kutularını/çantalarını il/ilçe içi sınav kuryesinden tutanakla teslim alır, içindeki sınav güvenlik poşetlerini sayarak kontrol eder, sorun varsa bölge sınav yürütme komisyonunun talimatına göre işlem yapar.
h) Soru kitapçığı, cevap kâğıdı ve salon yoklama listelerinin bulunduğu sınav güvenlik poşetlerini salon başkanlarına imza karşılığında teslim eder.
ı) Nüfus cüzdanı, pasaport ve sürücü belgelerinden biri, açık öğretim kurumları sınavlarında ise ilaveten öğrenci kimlik kartı ile sınav giriş belgesini kontrol eder. Üzerinde cep telefonu, telsiz, radyo ve benzeri iletişim araçları ile sözlük, hesap makinesi, kesici alet ve silah bulunmaksızın adayları sınav binasına güvenlik görevlileri ile iş birliği içerisinde alır. 15(on beş) yaş ve üzerindeki adayların nüfus cüzdanlarında fotoğraf ve soğuk damga olması zorunlu olduğundan bu şartı taşımayan adayları kesinlikle sınava almaz.
i) Sınav listelerinde ismi olmayan ancak, mazeretleri Başkanlık tarafından uygun görülen adayları, Başkanlığın, bölge sınav yürütme komisyonuna verdiği talimat doğrultusunda, gerekli tutanakları hazırlayarak yedek salonda sınava alır.
j) Sınav süresince, görevliler dışındaki kişilerin binaya girmemesini ve sınav salonlarından çıkan adayların sessiz, hızlı bir şekilde binadan ayrılmalarını sağlar.
k) Bütün sınav salonlarında sınavın aynı saatte, zil sesiyle başlamasını ve bitmesini sağlar, tutanakla tespit eder.
l) Sınavın başlamasından itibaren ilk 20 dakika içerisinde, sınav binasına gelen adayların sınava katılmalarını sağlar. Bu adaylara ek süre vermez, bu süreden sonra gelen adayları sınav binasına almaz. Ancak; Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı başladıktan sonra gelen adayları sınava almaz.
m) Sınav sırasında, salon görevlilerini kontrol eder, gerektiğinde uyarır, sınavın sorunsuz yapılmasını sağlar.
n) Sınavın bitiminden sonra salon başkanları tarafından getirilen ve içinde soru kitapçıkları, cevap kâğıtları, salon yoklama listeleri, varsa diğer sınav evrakının bulunduğu ağzı kapatılmış sınav güvenlik poşetlerini teslim alır.
o) Sınavla ilgili tutanakları tanzim ederek imzalar.
ö) Sınav güvenlik poşetlerini, sınav evrak kutularına/çantalarına koyarak güvenlik kilidi ile kilitleyip il/ilçe içi sınav kuryesine teslim eder. Seviye Belirleme Sınavı, Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı ile Açık Öğretim Lisesi, Açık İlköğretim Okulu, Mesleki Açık Öğretim Lisesi sınavlarında kullanılan soru kitapçıklarını sınavdan sonra geri dönüş sınav evrak kutularına/çantalarına koymaz. Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavında adaylara ait sınav giriş belgeleri ile soru kitapçıklarını geri dönüş evrak kutularına koyar.
p) Birden fazla oturumlu sınavlarda, her oturuma ait sınav evrak poşetlerini ilgili sınav evrak kutusuna/çantasına koyar. Farklı sınav evrak kutularına konulan veya dışarıda unutulan sınav evrak poşetlerinin içinden çıkan cevap kâğıtları hakkında ayrıntılı olarak tutanak tanzim edip sınav evrakları ile birlikte Başkanlığa gönderir.
r) Soru kitapçıkları, geri dönüş sınav evrak kutularına/çantalarına konulmayan sınavlara ait diğer sınav evrakını, Başkanlıkça geri dönüş sınav evrak kutusu/çantası olarak işaretlenmiş olan kutuya/çantaya koyar.
s) Bina sınav komisyonu tarafından zaruri durumlarda yedek poşet açılmış ise gerekçesini belirterek tutanak düzenler.
ş) Bölge sınav yürütme komisyonunun vereceği diğer görevleri yapar.