Yaklaşık bir aydır otomatik vites araç almak için araştırmalar yapıyorum artık tıkandım sebebini şöyle açıklayım
:
1. DSG(volkswagen) -EDC(renault)- CVT (ford) diye adlandırılan çift kavramalı (çift debriyaj) otomatik şanzımanlar bir insanın asla ulaşamayacağı hızda vites değiştirerek daha konforlu, ekonomik ve performanslı sonuç olarak zevkli bir sürüş sağlıyor. Ama sağlamlık ve sorun çıkma durumunda tamir değişim maliyeti insanı çok korkutuyor. (Yukarıda bir arkadaşımız 16 bin tl lik bir masraftan bahsetmiş) bu tip otomatik vitesli araçların debriyaj sistemi rutin bakımı ve değişimi ise diğer araçlara göre iki katı tutuyor çünkü çift debriyaj kullanıyor bu da her parçadan iki tane kullanılması demek. (iki tane baskı - iki tane balata )
bu araçları kullanıp da hiç sorun yaşamayanlar da var 50 bin tl verip aldıkları araca 5 bin tl ile 15 bin tl arasında tamir ve bakım ücreti ödemek zorunda kalanlar da var volkswagen iyi niyet garantisi adı altında belli durumlarda ücret almıyor ama bunun bir standartı yok malesef.
Peki kullanımı son derece keyifli ekonomik performanslı olan bu araçları bu yüzden kullanamayacak mıyız? Bu konuda en mantıklı tevsiye aracınızı sıfır alıp ek bir ücretle garantisi uzatıp garanti bitiminde aracı satmak. Bu da demek oluyor ki ikinci elinden uzak durun.
2. Otomatikleştirilmiş (robotize) düz vitesler (opel easytronic) debriyaja basma işini vites değiştirme zamanı geldiğinde sizin yerinize bir robot yapıyor mantık düz vitesle aynı bunun sonucunda vites geçişleri sırasındaki silkelenmeye alışmak zaman alıyor performans kaybı ve yıpranma oranı diğer otomatik çeşitlerine göre fazla olduğundan birçok üretici opel başta olmak üzere bu şanzımandan vazgeçti.
3. Son olarak klasik tork konvertörlü otomatik vitesler (honda nın ve toyotanın kullandığı otomatik vitesler) bu viteslerde diğerlerinde olduğu gibi debriyaj yoktur manuel mod da yoktur aracın tork ihtiyacına göre iki kasnak arasındaki kayışın çap oranını değiştiren bir mekanizma vardır vites dişlileri de yoktur programlamayla 100 ileri vites bile yapılabilir
diğer iki şanzımana göre fazla yakması performans düşüklüğü ve vites geçişlerini dsg den fazla easytronicten az hissettirmesi dezavantajları avantajı ise bakımlarını aksatmadan titizlikle yaptırırsanız uzun süre (200 bin km) sorun çıkarmaması.
ben yorumlarımı maddi açıdan memur olarak yaptım aracımı kullanım amacım ticari değil uzun km ler yapmayacağım alacağım otomatik vitesli araç mal varlığımın yüzde 75 ini hatta yüzde yüzünü oluşturacak o yüzden çıkabilecek sürpriz sorunlar beni çok büyük sıkıntılara sokabilir. Ama farklı ekonomik güçteki kullanıcılar farklı ticari amaçla kullananlar değişik hesaplar yaparak 10 bin liralık masrafa normal gözüyle bakıyorlar. Ya da sıfır araç alıp 2 yıl kullanıp satıyorlar.
ben bildiklerimi size ilettim benim kafam tam otomatik vitesli araçlara yattı varsın biraz fazla yaksın kafam rahat etsin arabaya her binişimde acaba sorusunu sormak istemiyorum.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]