Değerli öğretmenlerim iyi aksamlar. Bir sorunum var belki sizlerden yardımcı olabilecek bir arkadaşımız çıkar. 4.sınifta disleksi ve DEHP tanılı bir öğrencim var. 1.sinifta çok zorlanarak okuma yazma öğrendik. 2 sinifta çat pat en azından kelime bütünlüğünu sağlayacak kadar okumayi ve ne yazdığı anlaşılacak kadar yazmayı ilerletti. Yalnız o okuma ve yazma orada kaldı daha ilerleyemiyoruz. Ek okumalar yaptırıyorum, günlük mutlaka ona okuma yaptırıp dinliyorum, kısa metinler verip tekrarlı okuma yaptırıyorum ama okuma ilerlemiyor. Çok uzatarak okuyor... Artık boşa kürek çektiğimi hissetmeye başladım. Gerçekten boşuna mı uğraşıyorum ya da neler yapabilirim tüm önerilere acigim, bu sene biz toparlayamazsak sonrası hiç toparlanmaz.
Hocam öncelikle sizi tebrik ederim. DEHB ve Disleksi tanılı bir öğrenciye normal sınıf düzeni içerisinde okuma-yazma öğretebilmek kolay iş değil. Bence bu durumda yapılması gereken okuma-yazma çalışmalarından öte dikkat ve konsantrasyon becerilerini geliştirebilmek. Bunun için de kitaplardan, akıl ve zeka oyunlarından ve spordan faydalanabilirsiniz. Kitap olarak çocuğun yaşına değil de seviyesine uygun olarak (örneğin çocuk 10 yaşında olsa da 7 ya da 8 yaş öğrencinin başarabileceği seviye) Adeda'nın Dikkati Geliştirme Seti, Kayıp eşya bulma kitapları ve Resimler arasındaki farkların bulunabileceği kitaplar olabilir. Akıl-zeka oyunlarının tümü faydalı olacaktır ama imkan varsa satranç eğitimi alınabilir. Satrancın hem dikkati geliştirme de hem okuma becerilerini geliştirdiğine dair çalışmalar var. Yine imkan varsa bir spor dalıyla ilgilenmesi(masa tenisi tarzı daha verimli olabilir) dikkat-konsantrasyon becerilerini artıracaktır.
Okuma çalışmaları olarak ise; yanına kendi seviyesine yakın bir öğrenci bularak ortak bir metni hem öğrencimizin okuması hem akranının okuması, okurken de birbirlerini takip ederek yanlışlarını düzeltmesi yöntemi uygulanabilir.(metin okunurken mümkün olduğunca hızlı okunması teşvik edilmeli)
Cesaretini artırmak için koro şekilde öğrencilerin bir arada okuduğu ortak bir metin okutulabilir.(sınıfla ya da ufak bir okuma grubu oluşturularak)
Yankılayıcı okuma yaptırılabilir. Öğrenciye doğru model olarak okumanın nasıl olması gerektiği kavratılabilir.
Bütünü görme ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Kelimelerin altına nokta konularak çocuğun noktaya bakarak kelimeyi bir bütün olarak görmesi gerektiği telkin edilebilir. Tanerçelebi hocanın çalışmasını uygulayabilirsiniz(
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] )