* Özel gereksinimli çocuklarımıza özel eğitim hizmetinin yayılımı için mobil platformlar kurulacaktır.
* Yerel yönetimlerin özel eğitim alanında faaliyet göstermesi teşvik edilerek ihtiyaç duyulan müfredat ve öğretmen mesleki gelişim programları Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanacaktır.
* Çocuklarımızın gereksinim düzeylerine ve bunların türlerine göre özel eğitim ve Rehberlik Araştırma Merkezleri’miz (RAM) insan kaynağı, fiziki alt yapı ve eğitim içerikleri bağlamında yeniden yapılandırılacaktır.
* Özel eğitimde hesap verebilirliği esas alan dönüşüm sağlanacaktır.
...
Bakanlik özel yetenekli bireyler ile ilgili daha bilimsel bir çizgiye giriyor. Bu söylemlere bakılınca yıllardır -mış gibi yapılan çalışmalarda nitelik artacak gibi görünüyor.
Aynı çizgi üstün yetenekliler dışındaki özel eğitim gereksinimli bireylere yönelik var mı denirse? 3 enstrüman dikkat çekiyor. Mobil platform, eğitime yerel yönetim desteği, hesap verilebilirlik. Ilk 2'si populist bir sabun köpüğü söylem gibi dursa da doğru işler yapılırsa özellikle merkez dışı yerlerde veya kırsalda destek eğitimi kapsamındaki özel bireylerin temel eğitim damarlarina da kan gidecektir. Umarım yerel yönetimlere bir ödenek kalemi çıkarılır eğitim işi özel eğitim uzmanları ile seçilmişlerin siyasi hesaplaşmalarına kurban gitmez.( bence özel eğitim Meb'de kalmalı yerel yönetimlerde refahi arttırıcı çalışmalar sergilemeli. Mesela bakanlık kurumlarını, okul ve sınıflarını maddi manevi desteklemek gibi)
Hesap verilebilirlik ise yıllardır üzerine bir şey konulamayan bir duvar olarak karşımızda duruyor. Bu konuda bakanlik ( genel müdürlük) basit bir otomasyon çalışması, bir kaç yasal metin düzenlemesi ve bakanlık birimleri arasında tek elden koordinasyon sağlanması ile büyük işler çıkabilir.
Neşter özel eğitimde doğru yere mi vuruldu diye bir düşünülürse
Bence hayır.
Ama vizyon belgesinin tamamına sinen Ziya Selcuk imzası var. Farklı ezber bozan söylemler de dikkat çekiyor. Umarım eylemler söylemler gibi olur. Vatana millete hayırlı olsun.