DOĞAN IŞIKALP İLKÖĞRETİM OKLU 2006-2007 ÖĞRETİM YILI
3/A SINIFI YIL SONU REHBERLİK ÇALIŞMA RAPORU
EYLÜL :
-Öğrenciler kendisini ve ailesini tanıttı.
-Seviyelerine uygun görgü kuralları hakkında söyleşi yapıldı.(Kapı çalma, özür dileme,izin isteme,teşekkür etme…..)
EKİM:
-Rehberliğin amaç ve ilkeleri tanıtıldı.
-Okulda demokratik ortamın desteklenmesi ve öğrenci katılımının sağlanması amacıyla öğrenci sınıf temsilcileri seçim yoluyla belirlendi.
-Sosyal kulüpleri tanıyabilme ve ilgi,özelliklerine uygun eğitsel kolları seçebilmek amacıyla sosyal kulüplere öğrenci seçildi.
-Cumhuriyetin anlam ve önemini kavramak,konu hakkında bilgi edinmek amacıyla çalışmalar yapıldı.
KASIM:
-Okul ve çevreye uyum yeterlilik alanı içinde yer alan “Hep Beraber Koruyalım” isimli etkinlik yapıldı.Okul araç ve gereçlerini korumanın önemi ve gerekliliği vurgulandı. (Kazanım No:17)
-Öğrenciler hakkında daha detaylı bilgi elde etmek ve öğrenci dosyalarının hazırlanmasını sağlamak amacıyla öğrenci tanıma fişleri dolduruldu.
-Eğitsel başarı yeterlilik alanı içinde yer alan “Ayhan İle Melih” isimli etkinlik yapıldı.Ders çalışma ve başarı arasındaki ilişkinin önemi ve gerekliliği vurgulandı.
(Kazanım No:18)
-Atatürk’ün hayatı, hizmetleri,Türk ve Dünya Tarihi açısından önemi açıklandı.
ARALIK:
- Eğitsel başarı yeterlilik alanı içinde yer alan “Zaman” isimli etkinlik yapıldı.Zamanı etkili biçimde kullanmanın önemi vurgulandı.( Kazanım No:19)
- Okul ve çevreye uyum yeterlilik alanı içinde yer alan “Sorumluluk Sahibiyim” isimli etkinlik yapıldı.Sorumluluklarını yerine getirmenin sonucu , sorumluluklarını yerine getirmenin önemi ve gerekliliği vurgulandı. (Kazanım No:
- Kendini kabul yeterlilik alanı içinde yer alan “İşte Ben ” isimli etkinlik yapıldı.Güçlü ve zayıf yönlerini fark etmenin önemi vurgulandı. (Kazanım No:68)
OCAK:
- Kişiler arası ilişkiler alanı içinde yer alan “Özür Dileme ” isimli etkinlik yapıldı. Kişisel sınırlarını koruma ve başkalarının kişisel sınırlarını bilmenin önemi vurgulandı. (Kazanım No:100)
- Kişiler arası ilişkiler alanı içinde yer alan “Ben de Varım! ” isimli etkinlik yapıldı. Arkadaşları tarafından dışlandığında neler yapabileceği vurgulandı. (Kazanım No:98)
- Kişiler arası ilişkiler alanı içinde yer alan “Alay ” isimli etkinlik yapıldı. Alay edilme durumlarında yapabilecekleri vurgulandı.
-1. Dönem yapılan rehberlik çalışmaları değerlendirildi.
-Tatili nasıl verimli değerlendirebilecekleri anlatılarak karneler verildi.
ŞUBAT:
- Kişiler arası ilişkiler alanı içinde yer alan “Davranışlarımın Etkileri ” isimli etkinlik yapıldı.Davranışlarının kendisini ve arkadaşlarını nasıl etkilediği vurgulandı.
(Kazanım No:97)
MART:
- Kişiler arası ilişkiler alanı içinde yer alan “Dinliyorum ” isimli etkinlik yapıldı.İletişim de dinlemenin önemi vurgulandı. (Kazanım No:101)
- Kendini kabul yeterlilik alanı içinde yer alan “İlgilerim ” isimli etkinlik yapıldı.İlgilerini fark etmenin önemi vurgulandı.( Kazanım No:67 )
- Eğitsel başarı yeterlilik alanı içinde yer alan “Serbest Zamanım ve İlgilerim” isimli etkinlik yapıldı.Serbest zamanını ilgileri doğrultusunda değerlendirmenin önemi vurgulandı. ( Kazanım No:20)
NİSAN:
- Toplum ve aile yeterlilik alanı içinde yer alan “Doğa ve Çevre Konuşuyor” isimli etkinlik yapıldı. ( Kazanım No:146)
-Ulusal egemenliğin önemi, Atatürk’ün çocuk sevgisi açıklandı.
MAYIS:
-Sınıf geçme yönetmeliğinin okunarak öğrencilere hatırlatıldı. Öğrencilerin tedbir alması ve yıl sonunda sıkıntı yaşamalarına engel olmak amacıyla gerekli uyarılar yapıldı.
-- Eğitsel ve mesleki gelişim yeterlilik alanı içinde yer alan “Meslekler Konuşuyor” isimli etkinlik yapıldı.Çeşitli mesleklerde çalışanların yaptıkları işlerden örnekler verildi. (Kazanım No:179)
- Eğitsel ve mesleki gelişim yeterlilik alanı içinde yer alan “Meslekler ” isimli etkinlik yapıldı.Meslekleri birbirine benzer ve birbirinden farklı özellikleri olduğu açıklandı.
( Kazanım No:178)
-19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Atatürk’ün gençliğe verdiği önem açıklandı.
HAZİRAN:
-Yıl boyuncu yapılan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri değerlendirildi.
-Öğrenci kişisel dosyaları işlendi.
SINIF ÖĞRETMENİNİN GELECEK YIL YAPILACAK REHBERLİK
PLANLANMASI KONUSUNDA İSTEKLERİ:
-Senaryolar öğrenci ilgilerine ve öğrenci seviyelerine uygundur fakat grupların oluşturularak senaryoların açıklanması ve sunumu sırasında ders süresi yetersizdir. Süre 40+40 dakika olmalıdır.
MUHSİNE ÇALIŞKAN ÇAĞLAYAN ÇAĞLAYAN RAŞİT KARDEŞ
SINIF ÖĞRETMENİ PSİK. DAN. VE REHB. ÖĞRT. OKUL MÜDÜRÜ