Anket

6 ve 7. sınıflarda sbs sınavının kaldırılması ile ilgili fikriniz nedir?

Destekliyorum
68 (70.8%)
sınavlar devam etmeliydi.
28 (29.2%)

Toplam Oy Verenler: 92

Sbs'nin Kaldırılması

Çevrimdışı NeYuSa

  • Uzman Üye
  • *****
  • 461
  • 225
  • 461
  • 225
# 28 Haz 2010 13:34:05
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Seviye Belirleme Sınavının (SBS) 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırıldığını, sınavın sadece 8. sınıfta gerçekleştirileceğini bildirdi.



Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığı Tevfik İleri Toplantı Salonu’nda "Ortaöğretim Geçiş Sistemi ve Seviye Belirleme Sınavı"na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Yapılan çalışmalar ve hazırlanan raporlar doğrultusunda SBS’nin genel olarak olumlu yönleri olmakla beraber olumsuz etkilerinin bulunduğunun da tespit edildiğini kaydeden Çubukçu, şunları söyledi:

"Seviye Belirleme Sınavını 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırıyoruz. Sarmal bir yapı içeren müfredat doğrultusunda SBS sadece 8. sınıfta gerçekleştirilecek, bundan sonra ve 8. sınıf konularından sorumlu olacaklar. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında 6. sınıfa başlayan öğrencilerimiz sınava girmeyecekler. Bu öğrenciler 2011-2012 yılında da 7. sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyecekler.

Fakat bu yıl Seviye Belirleme Sınavı’nda 6. sınıfta olup eski sisteme uygun olarak sınava giren öğrencilerimiz 7 ve 8. sınıflarda da sınava girecekler. Bu yıl 7. sınıfta olup SBS’ye katılan öğrencilerimiz eski sisteme uygun olarak 8. sınıfta da sınava girip bu şekilde ortaöğretim kurumlarına yerleşecekler."

Çubukçu, orta öğretimde gerçekleştirilecek yeniden yapılanma ile gelecek yıllar içerisinde genel liselerin tamamının Anadolu Liselerine ve Meslek Liselerine dönüştürüleceğini, okullar arası niteliksel farklılıkların bu şekilde ortadan kaldırılacağını, okul çeşitliliğinin de en aza indirileceğini bildirdi.

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı huseyinyesilot

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 11.862
  • 147.395
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 11.862
  • 147.395
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 28 Haz 2010 13:47:38
6 ve 7. sınıfta SBS kalkıyor
28/06/2010 10:45
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu açıkladı: Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırılıyor. Sınav 8. sınıflar için ise devam edecek. Sınav sistemi son 5 yıldır devamli değiştiriliyor. 2005'te Liselere Giriş Sınavı (LGS) sonlandırıldı yerine Ortaöğretim Kurumlara Giriş Sınavı (OKS) oldu. 2007'de bu kez OKS'den vazgeçildi. Yerine 6,7 ve 8. sınıflara SBS yapılmasına karar verildi. Çubukçu'nun açıklamasıyla SBS artık sadece 8. sınıflara yapılacak
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, orta öğretimde gerçekleştirilecek yeniden yapılanma ile gelecek yıllar içerisinde genel liselerin tamamımının Anadolu Liselerine ve Meslek Liselerine dönüştürüleceğini, okullar arası niteliksel farklılıkların bu şekilde ortadan kaldırılacağını, okul çeşitliliğinin de en aza indirileceğini bildirdi.
Yapılan çalışmalar ve hazırlanan raporlar doğrultusunda SBS'nin genel olarak olumlu yönleri olmakla beraber olumsuz etkilerinin bulunduğunun da tespit edildiğini kaydeden Çubukçu, "Seviye Belirleme Sınavını 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırıyoruz. Sarmal bir yapı içeren müfredat doğrultusunda SBS sadece 8. sınıfta gerçekleştirilecek, bundan sonra ve 8. sınıf konularından sorumlu olacaklar" dedi.

"2010-2011 eğitim-öğretim yılında 6. sınıfa başlayan öğrencilerimiz sınava girmeyecekler" diyen Çubukçu, "Bu öğrenciler 2011-2012 yılında da 7. sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyecekler. Fakat bu yıl Seviye Belirleme Sınavı'nda 6. sınıfta olup eski sisteme uygun olarak sınava giren öğrencilerimiz 7 ve 8. sınıflarda da sınava girecekler. Bu yıl 7. sınıfta olup SBS'ye katılan öğrencilerimiz eski sisteme uygun olarak 8. sınıfta da sınava girip bu şekilde ortaöğretim kurumlarına yerleşecekler" dedi.
Ortaöğretime Geçiş Sistemi ve bundan üç yıl önce uygulamaya konulan SBS konusunda yaptıkları yeni düzenlemelerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirten Çubukçu, yaklaşık 15 milyon öğrenci ve ebeveynleriyle toplumun neredeyse tümünü ilgilendiren her soruna büyük duyarlılıkla yaklaştıklarını söyledi. En büyük zenginliği genç nüfusu olan Türkiye’nin kalkınması ve ilerlemesinin yaygın ve kaliteli bir eğitimle mümkün olduğuna işaret eden Çubukçu, bu çerçevede çağdaş bir eğitim için uygun şartlar ile ortamı hazırlama yolunda yoğun bir çaba gösterdiklerini ifade etti.
Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak hem eğitimin kalitesini yükseltme hem de ortaöğretimi yeniden yapılandırma çalışmalarının arzu edilen sonuçlar doğurabilmesi ve çocuklarımıza bilginin yanında değer de kazandırması sınava odaklı bir sistemde mümkün görünmemektedir. Eğitim sisteminin farklı kademelerinin çocukların gereksinimlerini karşılayacak ve onlara yaşam becerileri kazandıracak şekilde yeniden yapılandırılması için sınavların sistem üzerinde yarattığı baskının ortadan kaldırılması şarttır.
Hepimizin bildiği gibi uygulanan üç sınavlı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sisteminin okul dışı kaynaklara yönelimi artırdığına, okulun eğitim sistemindeki merkeziliğini kaybetmesine yol açtığına ve çocukların sosyo-psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğine yönelik kamuoyunda geniş bir uzlaşı bulunmaktadır."

Katıldığı tüm toplantılarda eğitimcilerin, sivil toplum kuruluşlarının, medyanın, öğretmen, öğrenci ve velilerin SBS’nin 11-14 yaş aralığındaki çocukları olumsuz etkilediği konusunda fikir birliği içinde olduklarını gördüğünü vurgulayan Çubukçu, bunun yanı sıra Bakanlığa ve kendisine konuyla ilgili sayısız mektup geldiğini anlattı. Çubukçu, bunun, sistemi gözden geçirmeye, olumlu ve olumsuz yönleriyle SBS’nin eğitim sistemi içindeki yerini tespit etmeye yönelik Bakanlıkça başlatılan çalışmaları pekiştiren bir husus olduğunu belirtti.
Araştırmaların uzun vadeye yayıldığını ve yaklaşık bir yıldır bu konu üzerinde çalışıldığını ifade eden Çubukçu, başta Bakanlık bürokratları olmak üzere tüm paydaşlarla konunun değerlendirildiğini ve görüş alındığını söyledi.

Yapılan bütün bu çalışmalar sonucunda ve hazırlanan raporlar doğrultusunda Seviye Belirleme Sınavının genel olarak öğrenci, veli, öğretmen ve okul sistemi üzerinde olumlu yönleri olmakla beraber olumsuz etkilerinin de bulunduğunun tespit edildiğini kaydeden Çubukçu, araştırmaları akademisyenlerden oluşan bilimsel bir heyet ve Bakanlığın üst düzey bürokratlarının katılımıyla tüm paydaşlara ulaşarak gerçekleştirdiklerini anlattı.

Çubukçu, "Bakanlığımızca, akademisyenler ve sivil toplum örgütlerince yapılan bilimsel araştırmalar ve raporlar doğrultusunda genel olarak öğrenci, veli, öğretmen, okul ve eğitim sistemi üzerinde olumlu etkileri olmakla birlikte olumsuz etkilerinin de olduğu tespit edilmiştir. Bunların en önemlilerinden biri ise çocuklarımızın sınav odaklı yaşamaktan sosyal etkinliklere vakit ayıramamalarıdır" diye konuştu.

-"AŞIRI STRES VE KAYGIDAN UZAKLAŞACAKLAR"-
Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, bu veriler ışığında getirilen yeni düzenlemeyi şöyle anlattı:

"Seviye Belirleme Sınavını 6. ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırıyoruz. Sarmal bir yapı içeren müfredat doğrultusunda SBS sadece 8. sınıfta yapılacak ve 8. sınıf konulardan sorumlu olacaklar. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında 6. sınıfa başlayan öğrencilerimiz sınava girmeyecekler. Bu öğrenciler 2011-2012 yılında da 7. sınıf öğrencisi olarak yine sınava girmeyecekler.
Fakat bu yıl Seviye Belirleme Sınavında 6. sınıfta olup eski sisteme uygun olarak sınava giren öğrencilerimiz 7. ve 8. sınıflarda da sınava girecekler. Bu yıl 7. sınıfta olup SBS’ye katılan öğrencilerimiz önümüzdeki yıl yine eski sisteme uygun olarak 8. sınıfta da sınava girip bu şekilde ortaöğretim kurumlarına yerleşecekler.

Böylelikle öğrencilerimizi sınavdan değil ama sınav odaklı bir sistemden, aşırı stres ve kaygıdan uzaklaştırmış olacağımızı ümit ediyorum. Velilerimizin sırtındaki büyük ekonomik yükü kaldırmayı da hedefliyoruz. Bu karar sadece SBS ile ilgili düzenlemeyi değil aynı zamanda Bakanlığımızın eğitim politikaları doğrultusunda ortaöğretimin yeniden yapılandırılması çalışmalarını destekleyici yönde olmuştur. Dolayısıyla SBS’de yapmış olduğumuz bu düzenleme bir geriye dönüş olarak algılanmamalıdır.
Yaklaşık 8 yıl önce hükümet olduğumuzda eğitim en önemli konu olarak, Sayın Başbakanımızın da ifadesiyle ’Türkiye’nin en önemli problemlerinden birisi’ olarak ele alınmış ve eğitime ayrılan bütçe, Türkiye bütçesinin en büyüğü olarak bu konuya verilen önemin altı çizilmiştir. Yaklaşık 8 yıldır Türkiye’de çok uzun yıllardır, onlarca yıllardır eğitimde ihmal edilmiş olan fiziki ve teknolojik altyapı gibi çalışmalara hız verilmiştir.
Arzu edilen odur ki tüm ortaöğretim kurumlarımızın fırsat eşitliği sağlayacak şekilde, akademik başarıları yüksek olan okullar haline dönüştürmek. Bunları yapabilmek için her şeyden önce fiziki altyapıları yeterli okullara ihtiyacımız vardı. Bugün derslik başına düşen öğrenci sayısı 50-60’lı sayılardan, yaklaştığımız noktada, en geç 5 yıl içerisinde Türkiye’de eğitim ve öğretim sistemimiz içerisinde batının standartlarını yakalamış olacağız."

Eğitimin uzun bir süreç olduğuna işaret eden Çubukçu, dolayısıyla sınav sistemi üzerinde değerlendirmeler yaparken ortaöğretim sistemindeki yeniden yapılanmayı göz önünde bulundurduklarını kaydetti. Sınav sisteminin toplumda yarattığı baskıyı dile getiren Çubukçu, velilerin birbirlerine SBS’den çocuklarının kaç puan aldığını sorduğunu aktardı. Bakan Çubukçu, sınavlardaki başarının hayat başarısı gibi algılanmasından rahatsızlık duyduğunu ve bunun ortadan kaldırılması gerektiğine inandığını söyledi.

-"SINAVLARA DUYULAN İHTİYAÇ MİNİMUMA İNECEK"-
Sınavlardaki başarının hayatta başarılı olma anlamına geldiği yönünde toplumda oluşan yanlış algının ortadan kaldırılması ve okullar arası kalite farkının giderilmesine yönelik çalışmalara Bakanlıkça hazırlanan "2010-2014 Stratejik Planı"nda yer verildiğini ifade eden Çubukçu, öğrencilerin kişisel gelişimini ve sosyal katılımını öncelikli kılan, genel ortaöğretim ile mesleki ortaöğretim arasında yatay ve dikey geçişleri sağlayan daha esnek bir yapıya gereksinim duyulduğunu vurguladı.

Ortaöğretimde gerçekleştirilecek yeniden yapılanmayla önümüzdeki yıllarda genel liselerin Anadolu liseleri ile meslek liselerine dönüşeceğini belirten Çubukçu, böylece okullar arası niteliksel farklarla birlikte okul çeşitliliğinin en aza indirileceğini kaydetti. Çubukçu, böylece sınavlara duyulan ihtiyacın da minimuma ineceğini söyledi.

Kaliteli bir eğitimin tüm çocukların hakkı olduğunu ve Bakanlığın da onlara en iyi fırsatları sunmakla sorumlu bulunduğunu dile getiren Çubukçu, bu kapsamda gelecek Kasım ayında yapılacak 18. Milli Eğitim Şurası’nın gündeminin "Ortaöğretimin Güçlendirilmesi ve Ortaöğretime Erişimin Sağlanması" olarak belirlendiğini kaydetti.

-"BAYRAM HEDİYESİ"-
6 ve 7. sınıflarda SBS’yi aşamalı olarak kaldırdıklarını ve gelecek eğitim-öğretim yılında 6. sınıfa başlayacak öğrenciler için SBS yapılmayacağını, yeni düzenlemenin kademeli olarak uygulamaya konulacağını yineleyen Çubukçu, şöyle konuştu:

"Böylelikle 6. ve 7. sınıflarda okul başarısına göre yapılacak bir değerlendirme ön plana çıkmış olacaktır. Bu kararın eğitimde kaliteyi artırma yolundaki çabamıza önemli bir katkı sağlayacağını, her şeyden önemlisi çocuklarımızı mutlu kılacağını umuyoruz. Hedefimiz her çocuğumuzun kaygıdan ve stresten uzak, mutlu bir okul ortamında eğitim alması ve hayallerini gerçekleştirmesidir.

Geçtiğimiz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklarımız benden bayram hediyesi olarak SBS’nin kaldırılmasını istemişlerdi. Anıtkabir’deki törenlerde de çocuklarımız bunu istemişlerdi. Çalışmalarımız sonucunda yapmış olduğumuz bu yeni düzenlemenin çocuklarımızın gelişimine ve eğitimlerine olumlu bir katkı sağlayacağı ümidiyle eğitim sistemimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."


Çevrimdışı seço58

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.343
  • 41.702
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 3.343
  • 41.702
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 28 Haz 2010 13:49:32
isabet olmuş.dershanelerde okullaşma yolunu tutar belki.

Çevrimdışı aslanx7

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.262
  • 6.614
  • Müdür Yardımcısı
  • 2.262
  • 6.614
  • Müdür Yardımcısı
# 28 Haz 2010 13:53:03
Milli Eğitim ara sıra da olsa doğru işler yapıyor.. Bu da yaptığı nadir doğrulardan bir tanesi.. Yerinde bir karar olmuş.. Çocukların o yaşlarda yarış atı gibi yarıştırılması doğru bir uygulama değildi..
Hatalarını kabul edip geri adım atmaları sevindirici..

Çevrimdışı zeynomer

  • Uzman Üye
  • *****
  • 3.619
  • 3.472
  • 3.619
  • 3.472
# 28 Haz 2010 14:22:53
ilk defa bir hatadan dönüldü,gerçekten takdir edilecek bir davranış,inşallah bu tür uygulamalar bir daha olmaz..

Çevrimdışı saraydangelme

  • Bilge Üye
  • *****
  • 4.474
  • 34.657
  • Öğrenci Velisi
  • 4.474
  • 34.657
  • Öğrenci Velisi
# 28 Haz 2010 14:28:10
Notu,sınavı,illede başarıyı kıstas alanların,ellerinden büyük bir silah alınmıştır.Cumhuriyet tarihinin en başarılı bakanı,Nimet ÇUBUKÇU'yu kutluyorum.Alınan kararı da destekliyorum.Başarı elbette ölçülmeli,ama böyle gaddar,dar çerçeveli sınavlarla değil.Süreç değerlendirilmeli.Bu yanlıştan dönülmesi iyi oldu.

Çevrimdışı uzo42

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.103
  • 1.231
  • Sosyal Bilgiler
  • 1.103
  • 1.231
  • Sosyal Bilgiler
# 28 Haz 2010 14:42:24
Kaldırılması iyi oldu bakanı tebrik ederim....

Çevrimdışı helles17

  • Üyeliği İptal Edildi
  • 2.570
  • 1.404
  • 2.570
  • 1.404
# 28 Haz 2010 14:56:04
bu ülke 87 yıldır bir karayollarını yapamadı, yamalı bohça gibi çoğu, bir de öğrenci seçme sınavlarını tam anlamıyla oluşturamadı, her yıl bir değişim içinde hala bir sisteme oturtulmadı...
Umarım tüm eğitim camiasına hayırlı uğurlu olur...

Çevrimdışı Fehaş

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.128
  • 9.515
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 3.128
  • 9.515
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 28 Haz 2010 15:15:59
hatalar yapılmadıkça  doğrulara ulaşmak zordur..

Doğru bir karar... yerinde bir karar...

Çevrimdışı umutzorlu

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.558
  • 30.152
  • 12.558
  • 30.152
# 28 Haz 2010 15:17:54
Şimdi haberi gazeteden okuyorum ve sadece 8. sınıf konularından sorulacak diye bir cümle var dikkatimi çeken


SADECE 8. SINIF MÜFREDATINDAN SORULACAK
SBS’de testlerin ağırlık katsayılarında değişiklik söz konusu olmayacak. Sınavda Türkçe ve Matematik test ağırlık katsayıları 4, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler test ağırlık katsayıları 3, Yabancı Dil test ağırlık katsayısı 1 olacak.

Yeni SBS’de OKS’den farklı olarak sorular sadece 8. sınıf müfredatından yöneltilecek. Sınavda soru içeriğinin 8. sınıf öğretim programına odaklı olması, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanması esas alınacak. Ancak soru ve sınav tekniğinin gereği olarak daha önce elde edilmiş kazanımlar da sorularda kullanılabilecek. OKS’de bütün ilköğretim müfredatından sorular yer alabiliyordu.

Çevrimdışı hdogan88

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.429
  • 5.146
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 1.429
  • 5.146
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 28 Haz 2010 18:18:20
3 yıl önce gelmişti zaten ona da hoşçakal diyelim...

Alıntı
“Açıkçası getirdiğimiz sistemin dershanelere yönelimi minimuma indireceğini düşünüyorum. Bizim bu inancımızı velilerimiz de paylaşır ve bu doğrultuda olumlu gelişmeler olur diye düşünüyorum. Zaten liselerimizin tamamının Anadolu liselerine dönüştürülmesinden sonra ortaöğretime herhangi bir şekilde sınav sistemiyle geçiş olmayacak, okul başarı sistemiyle geçiş olacak. Önümüzdeki yıllarda bunun gerçekleştirilmesi yönündeki tüm stratejik planlarımızı, bütçemizi, hedeflerimizi koyduk, bunu gerçekleştireceğiz.”

Bunu bugün okudum ve inanamadım... tüm liseleri Anadolu Lisesi'ne çevirdikten sonra her okulun aynı kalitede eğitim vermesini mi bekliyorlar... Galatasaray Lisesi ile XX Lisesi'nin aynı kalitede olmadığı aşikar iken ülkemizdeki tüm İlköğretim Okulları'nın aynı kalitede öğrenci değerlendirmesi yaptığını gerçekten düşünüyor musunuz? sınavla değil okul başarı puanı ile öğrenci almak bu durumda biraz fazla hayalperest durmuyor mu? Sınavların öğrenci değerlendirmede yetersiz kaldığını bende biliyorum ama alternatif olarak önerilen okul başarı puanı daha iyi bir sistem değil...

Çevrimdışı melike_snf

  • Bilge Üye
  • *****
  • 5.178
  • 12.297
  • Müdür Yardımcısı
  • 5.178
  • 12.297
  • Müdür Yardımcısı
# 28 Haz 2010 18:19:32
Bakanın geldiği günden beri yaptığı tek düzgün iş bu herhalde...

Çevrimdışı mut

  • Uzman Üye
  • *****
  • 263
  • 292
  • 263
  • 292
# 28 Haz 2010 18:36:06
Her yıl bir sınav olması hataydı.Şimdi hatadan geri dönüldü.Zararın neresinden dönersen kardır.

Çevrimdışı KASKAYA

  • Uzman Üye
  • *****
  • 586
  • 1.506
  • Okul Müdürü
  • 586
  • 1.506
  • Okul Müdürü
# 28 Haz 2010 18:44:14
bozuk bir saat bile günde 2 kez doğruyu gösterirmiş!!!!!!!.

Çevrimdışı 05071997

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 308
  • 393
  • 308
  • 393
# 28 Haz 2010 19:07:21
        Bizim eğitim ve sınav sistemlerimiz deneme yanılma zaten.Uyguladık beğenmedik vazgeçtik.Bakalım daha neler denenip vazgeçilecek.
Umarım iyice düşünülerek uzun süre uygulanılabilir çalışmalar görürüz bundan sonra.Çocuklarımızı da doğru ve istikrarlı sistemlerle yetiştiririz.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK