Arkadaşlar ,"ilkokuma yazma teknikleri"konusunu nerden bulabilirim
teknik degilde yöntemler olmasın
İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER
A-BİREŞİMSEL YÖNTEMLER:
1- HARF (ALFABE) YÖNTEMİ:
Bu yöntemle çocuğa önce harflerin adı öğretiliyor. Sonra sessiz harfle sesli harf çatılarak heceler, hecelerden sözcük , sözcüklerden cümleler oluşturuluyor.
2- SES (FONETİK) YÖNTEMİ :
Bu yöntem seslerin adını vererek değil , sesi tanıtarak işe başlamaktadır. R harfinin sesi verilirken sadece “rrrr” diye ses çıkarılır. E sesi “r” harfinin önüne eklenmez. Daha sonra bilinen ünlüler arkasına eklenerek iki hecelik sözcük oluşturulur. Seslerle adları aynı olduğu için önce ünlü harfler öğretilir sonra açık (iki harfli) hecelere geçiliyor.
3- HECE YÖNTEMİ
Heceler ( hece tablosu ) öğretiliyor. Sonra hecelerden sözcük, sözcüklerden cümleler oluşturuluyor.
B-ÇÖZÜMSEL YÖNTEMLER:
1- SÖZCÜK YÖNTEMİ
Okuma yazma çalışmalarına öğrenci için anlamlı olan sözcüklerin öğretimi ile başlanır. Öğrenciler öğretilen sözcükleri cümle içinde kullanır. Sözcüklerin yanına resimlerde konularak öğretim yapılır. Bu yöntemde öğrencinin dikkati “hece, harf, ses” gibi sözcük ayrıntılarına çekilir. Bir metnin anlaşılması ve yeni sözcüklerin okunulması için hem birleşim hem de çözümleme yönteminden yararlanılır.
2-CÜMLE (ÇÖZÜMLEME) YÖNTEMİ
Öğretime çocuğun günlük dilinden alınan cümlelerle başlanıyor. Cümlelerden sözcüklere hecelere, harflere (sese) doğru gidiliyor. Bu yöntemin evreleri şöyledir:
1- Hazırlık Dönemi
2- Cümle Dönemi
3- Kelime Dönemi
4- Hece Dönemi
5- Serbest Metin okuma yazma dönemi
3- ÖYKÜ YÖNTEMİ
Öğretime doğrudan kısa metinler okutularak başlanıyor. Metinin anlam bütünlüğü olduğu için okuma alıştırmaları çekici oluyor. Öğrenciler bir yandan çizgi çalışmaları yaparken diğer yandan metinle “dinleme- anlama” ve “konuşma” çalışmaları yapabilir.metindeki cümleler öğrencilerle birlikte belirlenerek yazılır, içlerinden kolay olan iki sözcüklü cümleler öğrencilere verilir. Cümleler belli bir zaman sonra ( 10-15 adet olduktan sonra) çözümlenmeye başlanır. Okuma yazmanın son aşaması olarak da hece çözümlenmesiyle ses çalışması yapılır.
4- KARMA YÖNTEM
Karma yöntemin uygulanmasında iç tutarlılık yoktur. Uygulayıcı bir gün cümle verir sonra ses verir, ardından hece çalışması yapabilir.(Nas, 1999 S:46,47,48)