Üslûp ve verilen çabaya saygı duymuyorum yani. Ben burada her işi ehlinin yapmasından ve kodlamayı da profesyonellerin ogretmesinden bahsediyorum. Zor olduğundan bahsettim. Alanınızı bırakıp, bir bilişim ve elektronik öğretmeninin temel yeterliliklerine sahip olmak istiyorsanız, bu gibi kurslar sadece maddi kayba neden olur. Sıfırdan kendinizi internetteki kaynaklarla geliştirmelisiniz. Siz öğrencilerinize mail hesabı almayı, sosyal medya hesabı kullanmayı, bunları kullanırken dikkat etmesi gereken tehlikeleri, kullanabileceği eğitim sitelerini, googledan bilgiye nasıl ulaşabileceğini, eba, dyned gibi sistemlerle derslerini, yabancı dilini nasıl geliştirebileceğini öğretin. Bunlar en büyük illerimizin şehir merkezlerindeki okullar da uygulanıyor mu sanki fırsat eşitliğinden bahsediyorsunuz. Bunları dağ başındaki bir köyde bile yapsanız, öğrencileriniz şehirdeki çocukların bir adım önüne geçer. Temel bilgisayar eğitimi almış öğrenciye de uzman öğretmenler tarafından kodlama ve robotik dersleri verilir. Tabiiki bu da ilgili alan öğretmenlerinin her ortaokula ve ilkokula görevlendirilmesi ile olur. Her ilkokulda nasıl din öğretmeni normu açılıp 2bin alımla en yüksek kontenjanla alınıyorlarsa Bilişim ve teknoloji öğretmenleri de aynı normla alınır, okullara bilgisayar ve teknoloji labaratuvarlari kurulur ve eğitim, işinin ehilleri tarafından verilir. Doğrusu da budur. Bunlari söylememiz mi beylik laflar ve verilen çabaya saygı göstermemek anlamına geliyor?
eSafety ve bunun okul stratejik planına alınması ve okul sitesinde yayınlanması, eba, dyned ve üstte 'Yapın' (!) diye sıraladığınız şeyler, iki BT sınıfı kapatılıp bilgisayarları dağıtılmış, bir bloğunda doğru düzgün İnterneti olmayan diğerinde de kablolu bağlantısı arada arıza veren ve Ankara'nın merkezî ilçelerinden birinde olan bir ilkokulda, bizim okulda yapıldı, yapılıyor..
Bu forumda olan ve fikrini paylaşan öğretmenler neyi, ne şekilde ne kadar yapabilirizin gayet farkında olan ve bir adım ileriye gitmek için uğraşan kişiler.
Her zaman ve her yerde onu yapamazsın bunu edemezsiniz sistem şöyle bunları atarken bizi görmezden geliyorlar diyen çıkıyor ve malesef görünen o ki çıkmaya devam da edecek, ben de diyorum 10.000 sınıf öğretmeni daha atansa, müzik resim beden eğitimi derslerine de branş öğretmenleri girse diye olmuyor.
Bir de çabalasa da sonuç alamayacağı bir sistemle uğraşmak yerine farklı davranıp,
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] gibi bir site kuran, okuma yazma öğretiminde bir çok arkadaşın kullandığı Pıtırcık harf videolarını hazırlayıp fark oluşturanlar var, aynı eTwinning projelerinde yer aldığımızda bizlere çok yardımcı oldular, olurlar.
Öncesi de var ama muhatabını bulduğum 2014 eğitimde yeni yaklaşımlar kursunda da, okula il ve ilçe ve sendikalardan gelen birileri olduğunda da BT sınıfı ve öğretmeninin okulöncesi, özel eğitim ve ilkokullarda olmasının kendimce önemini ve pedagoji bilmesinin gereğini dilim döndüğünce söylüyorum, iyi de yapıyorum
ancak müstakil ilkokulsunuz, 4+4+4 ün cilveleri deyip geçiyorlar. Ben de bu koşullarda ne yapılır onun peşine düşüyorum.
Kodlama haftasında okul öncesi öğretmenimiz öğrencilerine code.org'la başladı; uyumsuz görünen bir ufaklığın ilgisini keşfetti, rehberlikle yönlendirdiler üstün yetenekli çıktı, artık bilsemde bilimsel ve teknolojik yolculuğuna devam eder. Kimi için kodlama- robotik bir amaç kimisi için araç ve STEM, kodlama ve robotikten ibaret de değil. Çocuğun farkındalığı oluşsun ileride STEM mesleklerinden bir inde ( kız ya da erkek) ülkeye faydalı olsun.
BT ya da Teknoloji tasarım derslerinde uygulanabilecek ve çocuklarda merak uyandıracak Stem etkinlikleri ve plan noktasında çalışmaları olan öğretmen arkadaşlar vardır, ya da kendince bir sitesi ya da bloğu olan, varsa sizin de paylaşacağınız bir fikir, ürün vb, tecrübelerinizden yararlanacak öğretmen arkadaşlar ve öğrencileri olacaktır.
4.sınıftı bu sene öğrencilerim, dkab dersine ilahiyat fakültesi mezunu bir arkadaş girdi, dil konuşma güçlüğü olan bir özel öğrencime, dili kelime-i şehadete dönmüyor, sure okuyamıyor diye düşük not vermiş sözlüden , o ve diğer özel öğrencilerim hakkında konuşup dkab'den beplerini tamamlayıp hem çocukları hem öğretmen arkadaşı rahatlattık, müdürümüz rehberlik öğretmeni ama otizmli bir öğrencimizin annesini hüngür hüngür ağlattığını bilirim.. özel eğitim öğretmenimiz seminerde bep ne işe yarar sizce deyince "(bazı) öğretmenlere karşı özel öğrencileri koruyan bir kalkan" demiştim, kendi alanını da bitirse; özel çocuklara olumlu tutumu olan pedagoji ve psikolojiden anlayan her branştan öğretmenle karşılaşsın her çocuk; uslûp, tarz, yaklaşım vb çok önemli.
Sisteme takılıp kalmanın, onu buralara taşımanın bir faydası yok, bu durumu aşıp öğrencime ne şekilde faydalı olurum diye burada olanları meşgul etmenin de bir anlamı yok, bunlar son cümlelerim, bu konuda herhangi bir şey daha yazmak istemem hocam(hocam diyorum zaman zaman takip ettiğim forumlara ya da haber yorumlarında öğretmen olmayanlar müdahil olup içindekini sayıp döküp rahatlıyorlar bu bizim forumdan uzak bir durum gibi görünüyor, en azından şimdilik.)
Kolaylıklar dilerim herkese, iyi çalışmalar.