Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.
Waiting for Superman / Süpermeni beklerken belgesel filminden alıntılar :
- Ocak 2002'de, onlarca yıllık boş konuşma ve politik çekişmelerin ardından, olmaz denilen şey bir an için olabilir gibi görünmüştü.
- Biri muhafazakâr Cumhuriyetçi Başkan (George Walker Bush), diğeri Demokrat Partinin liberal kanadının lideri iki adam, Amerikan çocuklarının geleceği için partizan farklılıklarını bir kenara bırakıp, Amerika, dünyanın tek süper gücü, aya insan indirmiş olan ülke sonunda eğitim sorunlarını çözecekti.
(Ana muhalefet partisi, iktidar partisinin eğitim politikasına kayıtsız şartsız destek veriyor. Uygulanacak projenin adı : Hiçbir çocuk geride kalmasın.) - Büyük ülkemizin vatandaşları, artık ayağa kalkıp, hiçbir çocuğun, Amerika'da yaşayan hiçbir çocuğun geri kalmamasını istemelisiniz. Önemli bir söz veriliyordu. Bu sözü yerine getirmek için "Hiçbir Çocuk Geri Kalmayacak" projesinin mimarları ülkedeki tüm öğrencilerin BİLGİ DÜZEYİNİ ölçmeye karar verdiler.
- Anladığıma göre sınava girmek pek eğlenceli değil. Çok kötü. Amerika'daki çocukların temel eğitimi alıp almadıklarını bilmemiz gerekiyor.
- Şimdi aradan sekiz yıl geçti ve okuma ile matematikte yüzde yüz yeterli olma hedefimize ulaşmaya dört yıl kaldı.
- Alabama'da 8. sınıf öğrencilerinin sadece yüzde 18'i matematikte yeterli.
Komşusu Mississippi'de sadece yüzde 14.
Bu yalnızca güney eyaletlerine özgü bir durum değil.
New Jersey yüzde 40.
Connecticut yüzde 35.
New York yüzde 30.
Arizona yüzde 26 ve California'da 8. sınıf öğrencilerinin sadece yüzde 24'ü matematikte yeterli.
8. sınıf öğrencileri, ülke çapında okuma sınavına alındığında, başarı oranının eyaletlerin çoğunda yüzde 20 ile yüzde 35 aralığında olduğu görüldü.
Okumada en başarısız eyalet ise ülkenin başkenti Washington DC'ydi. (% 12)
- Bir çocuksunuz ve dördüncü, beşinci sınıfa kadar başarılısınız. Beşinci sınıfla yedinci sınıf arasında, azınlık çocuklarının büyük bir kısmı "B" düzeyi öğrencilikten "D" düzeyine gerilemeye başlıyor. O zaman şu ikisinden biri oluyor. Çocuklar her yıl daha aptallaşıyorlar veya eğitim sisteminde bir sorun var.
- Ama ben bir çocuğum. 10 yaşındayım ve iyi bir öğrenciyim. 11 yaşındayım, "C" öğrencisiyim. 12 yaşındayım, "D" öğrencisiyim. Bu durumda ne düşünürüm sanıyorsunuz? Şöyle bir bakar ve derim ki "yedinci sınıftayım ve hiçbir yere gittiğim yok."
- (Siyah ırk bir ilköğretim öğrencisinin sözleri : )Tıp fakültesine veya veterinerlik fakültesine gidip insanlar ve hayvanlarla ilgili eğitim görmek istiyorum. Çünkü gerçekten iyi bir cerrah olmak istiyorum.
- Daisy'nin tıp fakültesine giden yolu, sekizinci sınıf cebir dersiyle başlıyor. Stevenson Orta Okuluna başladığında bu dersi de alması gerekecek. Stevenson'u bitirdiğinde, sınıf arkadaşlarından sadece yüzde 13'ü matematikten başarılı olacak.
- Stevenson'a gidebilirim. Ablam oraya gidiyor ve çok eğlenceli bir yer, diyor. Ama insanlar çok şey söylüyor orası hakkında.Stevenson'dan mezun olanlar da, Los Angeles'in performansı en düşük okullarından bir olan Roosevelt Lisesine gider.
- California devlet üniversiteleri sisteminde, dört yıllık bir üniversiteye California devlet üniversiteleri sisteminde, dört yıllık bir üniversiteye kabul edilmek için "A'dan G'ye" adı verilen 15 dersi almış olmanız gerekir.
- Roosevelt lisesi öğrencilerinin sadece YÜZDE ÜÇÜ, dört yıllık üniversiteye kabul edilmek için gerekli olan dersleri alarak mezun olmaktadır.Daisy'nin sınıf arkadaşlarından yüzde 57'si ise mezun olamayacaktır.
- Biz, gelecek beş yıl içinde hangi öğrencinin okulu bırakacağını biliriz. Hangi okullara gideceklerini biliriz. Biraz da dikkat edersek aslında ellerini kaldırıp "imdat" diye bağırdıklarını bile görebiliriz.
"Tıp fakültesine veya veterinerlik fakültesine gidip insanlar ve hayvanlarla ilgili eğitim görmek istiyorum." diyen Siyah ırk bir ilköğretim öğrencisi, Stevenson Orta Okuluna kabul edilmiyor. (Kurada adı çıkmıyor.)
Kendisine bir hedef belirleyip, hedefi için gayret gösteren bir ilköğretim öğrencisi, öğrencilerinin sadece YÜZDE ÜÇÜ, dört yıllık üniversiteye kabul edilmek için gerekli olan dersleri alabilen bir liseye giden yolda ilk basamakta sistemin dışında kalıyor.
Sistemdeki ikinci tek alternatif : özel okul.Haydi bu sistemi Türkiye'de uygulayalım....
"Hiçbir çocuk geride kalmasın" projesi 12 yıllık bir projedir. (2014 yılında tamamlanmış olması gerekiyor.)
Projenin hedefi ABD'deki tüm öğrencilerin okuma ile matematikte yüzde yüz YETERLİ duruma gelmesini sağlamaktır.
Sizce hedefe ulaşılmış mıdır?
Başkent Washington DC'de öğrencilerin okuma yeterlilik oranı %12'den % 100'e çıkarılabilmiş midir?
California'daki 8. sınıf öğrencilerinin matematikte yeterlilik oranı yüzde 24'den % 100'e çıkmış mıdır?(Belgeselde kullanılan verilerin 2010 yılına ait olduğuna dikkat edelim.)