6 farklı ülkede 10 dan fazla okulu inceleme şansım oldu.
Ev okul diye bir uygulamaları var.Öğrenciler okula girerken ayakkabılarını çıkarıyorlar.Öğretmeninin anlattığı hikayeyi dinlerken yerde halı üzerinde uzanıyor yada elindeki bir oyuncakla oynuyor.
İzlanda bir ada ülkesi neye ihtiyaç var? Öncelikle her insan yüzme bilmeli değil mi?
Her okulun 100-200 metre yanında termal havuzlar var. Öğrenciler haftada 3 gün yüzme kursuna gidiyor.(Zorunlu ve ücretsiz)
Avusturya dağcılık öğrenmek zorunda çünkü her an çığ tehlikesi var.Gittiğim okulda halkada açık 100 metreye yakın tırmanma alanı vardı. Çünkü bu bilgiye sahip olmalılar.Uzman dağcılar tarafından zorunlu eğitim alıyorlar.
Atıklardan çanta yapmayı öğrenenler mi istersiniz, bahçelerinde uzun atlamadan tutun, öğrencilerin duvarlarını boyadığı alanların olduğu okullar mı?
Bizde kaynaştırma öğrencisi denilen öğrenciler onlarda da var.Her öğrenciye ayrıca bir yardımcı öğretmen veriliyor. Bir sınıfta 3-4 öğretmen olabiliyor.
Bunlar şimdilik aklıma gelenler sayın hocam...
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.
Açıklamalarınızdan anladığım kadarıyla
"sistemi" değil sistemin parçalarını inceleme imkanınız olmuş.Okula girerken ayakkabı çıkarmak, Kuzey Avrupa ve Asya ülkelerinde (Güney-Kuzey kore, Hindistan, Japonya, Endonezya vs.) yaygın bir uygulamadır.
Bu bir kültürdür. Cumhuriyet öncesinde ülkemizde de yapılan bir uygulamaydı.İzlanda konusundaki düşüncelerimi paylaşmadan önce bazı VERİLERİ paylaşmak istiyorum.
İZLANDA nüfusu (2013 sayımına göre)
323.810 kişidir.Üniversite dahil tüm kademelerdeki azami öğrenci sayısı 60.000 civarındadır.
Türkiye'de
sadece özel okullarda öğrenim gören öğrencilerin sayısı asgari 850.000'dir.
Türkiye'de (termal havuzu olan, yüzme öğrenme zorunluluğu olan vs.) İzlanda şartlarında (kalitesinde) eğitim - öğretim gören 60.000 öğrencinin okuduğu okulların listesini vermemi ister misiniz?
(Araştırmaya vakıf okullarından başlayabilirsiniz.)
Şimdi İzlanda eğitim - öğretim sistemini anlamak için İzlanda Milli Eğtim Bakanı gibi düşünelim.
- İzlanda'da yaşayan öğrencilere ne öğretmeliyim?- Otomobil tamirini öğretsem... Avuç içi kadar yer, kaç tane otomobil var, kaç otomobil arızalanacak kadar çok kullanılıyor. Yok otomobil tamircisine ihtiyacımız olmaz.
- Buzdolabı tamircisi... Ülkede güneşi göremiyoruz, buzdolabı kullanan insan mı var ki tamirci yetiştireyim?
- İnşaat yapmayı öğretsem... Ülkede nüfus artışı mı var? Yılda üç beş bina yapmak için öğrencilere inşaat yapmayı mı öğreteyim. Gerekirse komşu ülkeye bir kaç öğrenci gönderir öğrenmelerini sağlarım.
- ...
- İyi de ben bu öğrencilere ne öğreteceğim? En iyisi yüzme öğreteyim. Hem öğrenciler eğlenir, hem de ben bir şeyler öğretiyormuş görüntüsü vermiş olurum
Dünyanın her yerinde "öğrencilere ne öğretelim?" sorusu sorulur ve aynı cevap verilir matematik, fizik, kimya, dil bilgisi....
Bazıları çeşni olsun diye araya yüzmeyi sıkıştırıverir.
Bazıları da, çeşni olsun diye okulda boya üretir, bilgisayar montajı yapar, mobilya üretir vs.
Son zamanlar elektrikli otomobil yapmak, çeşitli işlevleri olan robotlar üretmek modası da yaygınlaşmaya başladı.
Maksat çeşit olsun
Adana Ceyhan'da bulunan Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesi'nde günde 2 ton boya üretiliyor ...
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] Okullara gönderilen bilgisayarların montajını yapıldığı yer : Ankara Yenimahalle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] KAYSERİde Endüstri Meslek lisesi ögrencileri ve öğretmenleri elektrikli otomobil yaparak fuarda sergiledi.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] Yozgat Yerköy Endüstri Meslek Lisesi Robot Yarışmasında Birinci Oldu
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]