Benim göndereceğim değerlendirme şu arkadaşlar.
Ama kimsenin kullanmasını tavsiye etmem.
TÜRKÇE
Okuma yazma yöntemi baştan ayağa değiştirilmelidir. Sesten cümleye şeklindeki yöntem, anlayarak okuma düzeyini olumsuz etkilemiştir. Okuma yazmaya çocukların duygu dünyalarında olmayan saçma sapan kelimelerle başlamak bir talihsizliktir. Okuma yazma için çocukların konuşmayı öğrenmelerinin gerçekleşme aşamaları dikkate alınmalıdır. Anne, baba, Allah, kalem, kitap, okul, kedi, mavi vs. gibi çocukların sıklıkla kullandıkları akraba terimleri, eşyalar, renklerin vs. bulunduğu kelimeler görsel olarak okutulmak suretiyle okumaya giriş yaptırılmalıdır. Okuma yönteminde dilimizde kullanılan işlek ekler doğru değerlendirilmemektedir. Küçük çocuklar konuşmaya başladığında kelimeleri eksiz olarak tekrar eder ilerleyen zamanlarda ekleri kullanmaya başlarlar. Okuma öğretiminde de bu kullanılmalı –i, -e, -de, -den, –dı, -di, mış, miş, -ecek, -acak, -yor, -ler, -lar, gibi ekler okuma öğretilirken zamanla öğretilmelidir. Ayrıca bitişik eğik el yazısı TÜRKÇE için uygun değildir. Çünkü ç, ğ, i, ö, ş, t, ü gibi noktalı ve çizgili harflerin bulunduğu kelimelerin yazımından sonra geriye dönüp bunları tamamlamak yazı hızını yavaşlatmaktadır. Üstelik kitaplarda, gazetelerde, televizyonlarda ve dijital ortamlarda kullanılmayan bu yazı, okumayı öğrenmede de olumsuz etki yapmakta, ailelerin destekleyemediği bir yazı olması sebebiyle okunaklı yazmanın önünde engel teşkil etmektedir. Bitişik eğik yazı çok güzel yazabilen öğrencilerde dahi kalıcı olmamaktadır. Ayrıca ikinci kademede kullanılmaması sebebiyle öğretmende boşuna çalışıp yorulduğu düşüncesi hasıl olmaktadır. Türkçe kitabı metinleri çok özenli seçilmelidir. Öğrencilerde ahlâkî ve manevi kişisel gelişim adına bir şey ifade etmeyen metinler kitaplardan çıkarılmalıdır.
MATEMATİK
Matematik dersinde 1. Sınıf düzeyinde kesirler, cebir, sıvı ölçme gibi konular olmamalı ileri sınıflara bırakılmalıdır. Uzamsal ilişkiler ise anasınıfında bitmesi gereken bir mevzudur.
HAYAT BİLGİSİ
1. Sınıfta Türkçe ve Matematik dersleri dışında ders olmamalıdır. Hayat Bilgisi konuları Serbest Etkinlik dersinde etkinliklerle işlenmelidir. 1. Sınıfta kendini tanıma, aile ve okul konusunun dışına çıkılmamalı bu alanda çocuklarda kalıcı davranış değişiklikleri oluşturmaya yönelik etkinlikler yapılmalıdır.
GÖRSEL SANATLAR
1. Sınıfta “Görsel Sanatlar” dersi adı altında bir ders bulunmamalı bu alanda verilecek kazanımlar diğer Türkçe ve Matematik derslerinde yapılacak görsel etkinliklerde verilmelidir. Ayrıca yetenek gerektiren bu ders notla değerlendirilmemelidir.
OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER
Oyun ve Fiziki Etkinlikler dersinin temel felsefesinde kazandırılması hedeflenen değerler oldukça yerindedir. Ancak bu isimle bir ders olması gereksizdir. Serbest Etkinlik dersi adı altında işlenebilir. Bu dersin başarıya ulaşması için okulların fiziki olarak ve materyal açısından desteklenmesi gereklidir. Özel okul teşviği için 1 (bir) öğrenciye ödenen para küçük bir okulun materyal ihtiyacını rahatlıkla karşılayacaktır. Bu bağlamda Millî Eğitim Bakanlığı ilkokullara yetim muamelesi yapmaktan vazgeçmeli en donanımlı okullar ilkokullar olmalıdır. Adında oyun olan bir dersin 1. sınıfta notla değerlendirilmesi de yersizdir.
MÜZİK
1. Sınıfta “Müzik” adı altında bir ders bulunmamalı bu derste verilmesi düşünülen kazanımlar diğer derslerin işlenişi sırasında öğretilecek olan şarkı ve müzikli etkinliklerle verilmelidir. Yetenek gerektiren bu dersin karnede notla değerlendirilmesi de anlamsızdır.