ESKİ HALİ
METİN İNCELEME
Bir metnin anlamını bulma, üzerinde düşünme metin hakkında, çıkarımlar yapma ve metni değerlendirme biçimidir. Anlama; inceleme, seçim yapma, bir karara varma, yorumlama, analiz-sentez yapma ve değerlendirme gibi çeşitli zihinsel etkinlikleri gerektirir. Anlama sürecinde öğrenci ön bilgileri
ışığında metinde sunulan yeni bilgileri incelemeli, onlar üzerinde düşünmeli ve zihninde yapılandırmalıdır. Bu nedenle metni anlama çalışmalarına ağırlık verilmelidir.Metni okuduktan sonra öğrencilerden kendilerine ilginç gelen bir bölümü nedenleriyle birlikte anlatmaları, zihinlerinde canlandırarak görselleştirmeleri istenmelidir. Metnin türüne göre hikâye haritası, duygusal, abartılı sözleri buldurma, gerçek ve hayal ürünü olanları belirleme, karşılaştırmalar yapma, varlıkları, olayları sınıflama, metne uygun başlıklar buldurma gibi çalışmalar yapılabilir.
YENİ HALİ
Metin inceleme sürecinde metin içi, metin dışı ve metinler arası anlam kurma çalışmaları yapılmalıdır. 1-3. sınıflarda çocuğun zihinsel gelişim düzeyine uygun olarak “metin içi anlam kurma” ile ilgili beceriler kazandırılmalıdır. Anlam kurma çalışması, metindeki bir kelime üzerinde yapılabileceği gibi cümlede, paragrafta veya paragraflar arasında yapılabilir. Metin içi anlam kurmada öğrenciler, metinde verilenleri doğru olarak belirleyebilmeli, bazen aynı ifadelerle bazen de kendi ifadeleriyle verilen mesajı bozmadan metin içi anlam kurma çalışmaları yapabilmelidir. Metinde yer alan giriş, gelişme ve sonuç bölümleri ayrı ayrı incelenmelidir. Anlamanın gerçekleştirilmesi metin içi, metin dışı ve metinler arası okuma yoluyla oluşturulacak sorularla sağlanabilir. Anlam kurma çalışmalarında, metin içi soruların yanı sıra üst sınıflarda metin dışı ve metinler arası anlam kurmaya yönelik sorulara da yer verilmelidir.
Metni okuduktan sonra öğrencilerden kendilerine ilginç gelen bir bölümü nedenleriyle birlikte anlatmaları, zihinlerinde canlandırarak görselleştirmeleri istenmelidir. Metnin türüne göre hikâye haritası, duygusal, abartılı sözleri buldurma, gerçek ve hayal ürünü olanları belirleme, karşılaştırmalar yapma, varlıkları, olayları sınıflama, metne uygun başlıklar buldurma gibi çalışmalar yapılabilir. Bu çalışmalarla öğrenci yeni bilgileri araştırmakta, anlamakta, yorumlamakta ve metnin analizini yapmış olmaktadır. Sürecin sonunda öğrenci, ön bilgileriyle yeni edindiği bilgileri karşılaştırarak “Neler öğrendim?” sorusuna cevap aramalı, metni sevip sevmediğine karar vermeli, metin yazarı hakkında fikir sahibi olmalıdır. Süreç bittiğinde metni derinlemesine anlamış olacaktır.