Türkiye'nin Kitap Okuma Karnesi

Çevrimdışı demirbilek

  • Uzman Üye
  • *****
  • 726
  • 1.296
  • 726
  • 1.296
11 Nis 2008 15:58:01
Türkiye Okuyor' projesinin tanıtım programında konuşan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Harun Yenice, Türkiye'nin kitap okumada Afrika ülkelerinin bile gerisinde kaldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde ülke genelinde başlatılan 'Türkiye Okuyor' adlı projenin Kars'ta tanıtımı yapıldı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki toplantıya Vali Mehmet Ufuk Erden ve eşi Yeşim Erden, AK Parti Milletvekili Zeki Karabayır, Belediye Başkan vekili Turhan Çiçek, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Yenice, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Programın açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Harun Yenice, Türkiye'deki okuma oranlarına dikkat çekti. Türkiye'de okuma kültürünün yok denecek kadar az olduğu vurgulayan Yenice, okumayı geliştirmek, okuma alışkanlığı kazandırmak ve bilinçli fertler yetiştirmek amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin başlattığı 'Türkiye Okuyor' projesi kapsamında Kars'ta Vali Mehmet Ufuk Erden'in desteğiyle 'Okuyoruz' projesinin başlatıldığını dile getirdi. "Bu projenin neden başlatıldığı sorgulandığında, ne kadar yerinde bir karar olduğunu göreceğiz" diyen Yenice şunları kaydetti:

"Şöyle ki, bir yılda ABD 72 bin, Rusya 58 bin, Japonya 42 bin ve Fransa 27 bin kitap basarken, Türkiye yalnızca 7 bin kitap basıyor. Türkiye'de nüfusun yüzde 0.4'ü dergi; 0,22'si gazete okuduğu halde yüzde 95'i televizyon seyrediyor. Bunun yanı sıra kütüphanelere baktığımızda ise, 1996 yılında bin 260 olan kütüphane sayısı 2001 yılında bin 412'ye, kitap sayısı da 10 milyonda 12 milyona yükselmiş. Ama buna karşılık 1996 yılında 22 milyon 523 bin 449 olan okur sayısı ise 2001 yılında 11 milyona; kayıtlı üye sayısı 1 milyondan 254 bine ve satın alınan kitap sayısı da 129 binden 13 bine düşmüştür."

TÜRKİYE'DE YILDA 6 KİŞİ 1 KİTAP OKUYOR

Türkiye nüfusunun yüzde 88'inin okuma yazma bildiğini kaydeden Yenice, buna rağmen Türkiye'nin çocukların okuma becerileri açısından 35 ülkede 28. sırada, ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitabın 235. sırada olduğunu söyledi. Yenice, öğrencilerin sadece yüzde 19'unun 25'ten fazla kitap sahibi olduğuna değinerek şu bilgileri verdi: "Türkiye'de yılda kitaba harcanan para sadece 45 sent. Kütüphanelere gidenlerin sadece yüzde 8'i kitap okumaya gidiyor. Öğretmenlerin ancak yüzde 34'ü kitap okuyor. Anne-baba çaba harcamıyor. Ailelerin yüzde 25'i çocuklarının okuma alışkanlığını geliştirmek için çaba harcıyor. En çok basılan 5 kitap: Keloğlan, Nasreddin Hoca, Türk Masalları, Dede Korkut, Ömer Seyfettin Hikayeleri. En çok satan Yabancı Kitaplar: La Fontaine Masalları, Ezop masalları, Anderson Masalları, Çocuk Kalbi. Bu kadar veriden sonra kendimizi tekrar sorgulayalım. Çünkü Türkiye kitap okumada Afrika ülkelerinin bile gerisinde kalmıştır. Şöyle ki, Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, Amerika'da 12'si, İngiltere ve Fransa'da 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de bu oran yüzde 0,01'dir. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporuna göre kitap okuma oranında Türkiye 170 ülke arasında 86. sıradadır. Yılda bir Japon 25, bir İsveçli 60, bir Fransız 7 kitap okurken Türkiye'de 6 kişi 1 kitap okuyor. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Buradan da anlaşılacağı gibi kitap okuma alışkanlığı kazandıramamışız ve kazanamamışız."

Daha sonra kürsüye çıkan Vali Mehmet Ufuk Erden is okulları gezdiklerinde öğrencilerin çok sayıda kitap okuduklarını gördüğünü ifade ederek, bu durumdan çok memnun olduğunu dile getirdi. Bilginin en kıymetli değer olduğunu vurgulayan Vali Erden, "Onun ötesindeki değerler bunun kadar kıymetli değil. İnsanoğlu akıl sahibi, fikir sahibi, düşünen, düşüncelerinden yeniden düşünce üretebilen en kıymetli varlıktır. Akıl insanlar için önemli bir anahtardır. Ama bu dolu olursa bu anahtar açar bütün kapıları. Dolu olması için bilgi sahibi olmak gerekir. Bilgi sahibi olmak için de çağlarca süzülmüş tarihin derinliklerinden ve tüm bilgiler kitaplarla ulaşabiliriz. Gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerde fark bilgide, düşüncede daha yüce olmalıdır. Ve bu bilgiyi bu fikri ve düşünceleri hayata geçirilmelidir." diye konuştu.

Çevrimdışı fguclu

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.386
  • 1.409
  • 1.386
  • 1.409
# 11 Nis 2008 16:42:22
aslında çok zengin kültüre sahip ülkemin insanları herşeyi o kadar çabuk tüketmeye alışmış ki okuyup öğrenmek yerine çoğu zaman  dinleyip öğrenmeyi tercih ediyorlar.TV kültürünün buna etkisi de cabası...her şeyi görsellikten ibaret görüp,soyut duyguların bizde oluşturacağı ince zevk duygusunda mahrum kaldık...daha çocuklarımız kücücükken hayatın içine daldık,onlara okuma,araştırma bilincini kazandıramadık,sonra da dövünüp durduk niye böyle diye...

Çevrimdışı huldzar

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 170
  • 24
  • 170
  • 24
# 11 Nis 2008 16:56:18
Sadece kitap okumadamı?Hoşgörüsüzlükte nerelerdeyiz acaba?

Çevrimdışı aydogmus

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.393
  • 882
  • Müdür Yetkili
  • 1.393
  • 882
  • Müdür Yetkili
# 11 Nis 2008 18:57:55
geçen ay sunay akın konya'ya gelmişti..ferhat özen'in 7 yıl çalışarak yaptığı bir "DÜNYA KİTAP OKUMASI HARİTASI"ndan bahsetti..haritayı da gösterdi..sonradan bu haritayı aradım ama bulamadım..o haritayı sizlerin de görmesini isterdim..ya da görmeseniz dah mı iyi olur bilmem :(
haritayı bulamadım ama bilgi açısından haritayla ilgili bu yazıyı paylaşmak isterim:

TURKUAZ MI, SİMSİYAH MI?18.05.2007
MEHMET YILDIRIM ÖZEL     

 
            Sunay Akın’ın en son gösterisinde, çok dikkatimi çeken birkaç isimden birisi olmuştu Ferhan Özen ve soyadına yakışır bir şekilde hazırladığı “Dünya Kitap Okuma Haritası”. UNESCO’nun yayımladığı istatistikler, grafikler dünya haritası üzerine uyarlanarak böyle bir harita çıkarılmış ve ülkeler de belirli renklere boyanmış...

            Eğitimci ve araştırmacı Ferhan Özen, Cumhuriyet Bilim Teknik’te de yayınlanan “Dünya Kitap Haritasında Türkiye Koyu Karanlıkta” başlıklı makalesinde konuyu detaylıca irdelemiş.

İşte, karşılaştırma için bazı rakamlar:

* Fransa’da kişi başına 7, Almanya’da 6, İsveç’te 11, Japonya’da 18 kitap düşüyor.

* Türkiye’de kişi başına düşen kitaptan söz edilemiyor bile. Çünkü, ilginç hatta üzücü bir tespit olsa da, Türkiye’de bir kitap başına tam 12 bin 89 kişi düşüyor.

* Türkiye’de bir yılda basılan kitap, Japonya’da bir günde basılıyor.

             Üniversite mezunuyla hiç okul görmemişi eşitledi televizyon. Üç-dört okul bitirenle hiç okula gidememişler aynı, sıradan dizileri izliyor, kaliteli ve düz anlatıma dayanan programlardan ise sıkılıyor.

            Gösteri çağı olarak nitelenen bu çağın en önemli özelliği görmeyi, düşünmenin yerine koyması olmuştur. Çünkü düşünmenin görülecek bir yanı yoktur. Böyle yapınca da, hayatımızın rotası “Yaşanılan” yerine çokça “Seyredilen” tarafına ağırlıklı dönüyor...

           Seçimlerimizin en temelinde 3 ana rol ile bütünleşiyoruz :

          Seyirciler : Yaşamda neler olup bittiğine sadece “seyirlikleri” ile eşlik ediyor...

          Yolcular : Araç veya rota fark etmeksizin kendilerini "güvende" hissettikleri şekilde yola   çıkıyor...

      Sürücüler : ise, “bilgi ve öğrenme” ile vizyonları paralelinde direksiyonlarını kendi elinde tutuyor...

          Kitaba yönelmek, yani okumak, kişiyi bilgilendirmeden daha önemli bir işleve, beyin hücrelerini çalıştırmak gibi son derece önemli bir işleve sahip. Görsel araçlar her şeyi gözler önüne serdiği için beynin yazılanı ya da söyleneni canlandırmak, soyutu algılamak gibi bir çabaya girmesini gereksizleştiriyor. Beyin tembelleşiyor, beyin hücrelerindeki bu tembelleşme beyin ölümüne (beynin düşünme, analiz-sentez yapma işlevini yitirmesi) dek varıyor...

         Bu araştırmada güzel ülkemiz hangi renkle mi gösterilmiş?

         Ferhan Özen’in bir özel okulda yaptığı araştırmanın sonuçları da hayli ürkütücü: Lise son sınıf öğrencilerinin %45'i en son 6 yıl önce ders dışı bir kitap okuduğunu söylüyor. (Demek ki lise son sınıftaki öðrencilerin %45'i ders kitabından başka kitap tanımıyor.) Öğrencilerin % 22'si ise, en son 4 yıl önce ders dışı bir kitap okuduğunu söylüyor. % 6'sı 3 yıl önce; % 3'ü 1 yıl önce; %2'si 6 ay önce ders dışı bir kitap okuduğunu söylüyor.

          Lise son sınıf öğrencilerinin % 7'si ders kitabı dışında öykü, roman, gezi, inceleme, deneme, şiir gibi herhangi bir türde kitap okuduğunu anımsamıyor. Bu öğrencilerin % 70'i TV, internet vb. varken kitap okumanın gereksizliğini düşünüyor. %27'si okulların okuma alışkanlığı kazandıramadığı görüşünde...

          Evet, artık rengimizi belli etmenin zamanı geldi...

          Dünya Kıtalar ve Büyük Bölgelerde Kitap Okuma ve Kitap Üretimi Dağılımı
Haritasında, Türkiye siyahla gösterilen koyu karanlık bölgede. Bu bölgenin, aynı zamanda çoğunlukla demokrasiyle tanışmamış ülkeler topluluğundan oluşması da dikkat çekiyor. ABD ve AB’nin sömürmeye devam ettiği Afrika ülkeleriyle aynı renkte buluşuyoruz!..

         En çok okuyan ülkeler mi? Turkuaz mavisinde; aslında geleceğin aydınlık ve bilgiyle dolu miraslarına dair çok anlamlı bir ifade ile…

         Dünya üzerinde sıralamada bulunduğumuz birçok alandaki (GSMH, ulusal şirket değerlerimiz, dış ticaret rakamlarımız, vb…) sıralamalarımız, bu haritanın bize yansıttıkları ile çokça yakından ilgili diye düşünüyorum…

         Ortalama günlük 4,2 saat televizyon izlediğimizi, sözlü kültüre yaşamlarımızda ağırlıklı yer verdiğimizi ve rahmetli Uğur Mumcu’nun ifade ettiği gibi “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğumuzu” düşünürsek, simsiyahı hiç de hak etmeyen bir coğrafyayı, mavinin güzel, ışıklı tonlarına boyamak için yapacağımız aslında çok güzel şeyler var… 

Çevrimdışı efsunkar13

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.729
  • 4.028
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 2.729
  • 4.028
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 11 Nis 2008 19:13:07
Öyleyse okuyan bir Türkiye yaratalım....

Çevrimdışı M.TARIK

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.153
  • 2.487
  • 1.153
  • 2.487
# 11 Nis 2008 19:42:47
Güzel bir paylaşım.Arkadaşlara çok teşekkürler.
Bizim okulda 1.dersin ilk 10-15 dakikası kitap okumaya ayrılıyor.Geçen yıldan bu yana uyguluyoruz.Okumaları hızlandı.Anlama ve anlam çıkarma gelişti.Tavsiye ederim.Sizlerde uygulayın.

Çevrimdışı erdemc28

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.985
  • 443
  • 1.985
  • 443
# 11 Nis 2008 20:27:38
Türkiye Okuyor' projesinin tanıtım programında konuşan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Harun Yenice, Türkiye'nin kitap okumada Afrika ülkelerinin bile gerisinde kaldığını ifade etti.
---------------------
 harun yeniceyi sarıkamışta çalışırken tanıdım...kendisi bir zamanlar ilksan genel müdürüydü..sarıkamışlı...ne demişse doğru demiştir artık...
 :( :( :( :( :(

Çevrimdışı sevilkara

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 165
  • 116
  • 165
  • 116
# 11 Nis 2008 20:39:15
arkadaşlar çok güzel bir konuya değinilmiş,
kitap okumanın ne kadar gerekli olduğuna inanan bir öğretmen olarak ben de öğrencilerimle yoğun bir kitap okuma yarışına girdik,şunu kabul edelim ki öğrettiğimiz birçok bilgi kullanılabilir değil,bu yüzden kitap okutarak düşünebilme,analiz yapabilme,yeni düşünceler üretme yetneğine kitap okuma sayesinde  kavuşabiliriz.
                      sevgiler...

Çevrimdışı laz-mustafa

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 247
  • 45
  • 247
  • 45
# 11 Nis 2008 20:43:55
Trabzon valisi Nuri Okutan,tüm okullara 20 dk lık okuma saati uygulaması getirdi.Sonra bu uygulamayı tüm kamu kurum ve kuruluşlarına yaygınlaştırdı.Son 3 ay içinde okulumuza 967 adet kitap gönderdi.TRABZON OKUYOR....

Çevrimdışı nevcivan

  • Uzman Üye
  • *****
  • 404
  • 625
  • 404
  • 625
# 12 Nis 2008 15:29:31
Şimdi bu vahim durumu düzeletmek için biz öğretmenler neler yapabiliriz?
Kitap okuma alışkanlığını kazandırmalıyız tabiki, ama nasıl?
Öncelikle öğrencinin seviyesine uygun severek okuyacağı kitaplar almalıyız.
Okul kitaplığındaki kitapların çoğunu kaldırdım. Onların yerine 2 ve 3. sınıf seviyesinde resimli kitaplar aldım. Şimdi çocuklar kitap okumadan büyük zevk alıyor. Sadece bu dönem 40 kitabı geçen öğerencilerim epey var. ( 40 lı set almıştım.)

Okurken sıkılacakları kitapları kesinlikle okutmuyorum. Çünkü sıkılarak okudukları kitabın faydadan çok zararı olur düşüncesindeyim. Okuma zevki vermek yerine okumadan soğutabileceğini düçünüyorum.

Çevrimdışı bursa2008

  • Uzman Üye
  • *****
  • 231
  • 144
  • 231
  • 144
# 14 Nis 2008 19:41:05
Biz elimizden geleni yapıyoruz ancakevde de anne baba kitap okumalı..

Çevrimdışı deniz74

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 326
  • 366
  • 326
  • 366
# 14 Nis 2008 20:55:23
Çocuklara oku,oku derken......
Acaba okumaz yazmazmı yetiştiriyoruz.
Anlamadım gitti.......  :(

Çevrimdışı Munzevi

  • Uzman Üye
  • *****
  • 478
  • 74
  • 478
  • 74
# 14 Nis 2008 21:04:53
Oku , oku .. Ama benim gibi düsün ..

Oldu , ara beni  .. Numaram ayni ..

Çevrimdışı cezacan

  • Yeni Üye
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
# 23 Eyl 2008 14:55:12
arkadaslar birde grafik koyun rica edicem

Çevrimdışı umutzorlu

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.558
  • 30.154
  • 12.558
  • 30.154
# 19 Ara 2009 21:57:54
Türkiye´nin kitap okuma karnesi zayıf çıktı. Bin kişiden sadece birinin kitap okuduğunu ortaya koyan araştırma utanç verici rakamlarla dolu. Gençlerin yüzde 70´i hiç kitap okumuyor.

Çocuk Vakfınca yapılan ''Türkiye'nin Okuma Alışkanlığı Karnesi'' araştırmasında, temel ihtiyaç maddeleri sıralamasında Türkiye'de kitabın 235. sırada yer aldığı, kitap için yılda kişi başı 45 sent harcandığı ve genel olarak düzenli kitap okuma alışkanlığı oranının binde 1 olduğu belirlendi.

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, araştırma sonuçlarına göre, nüfusun yüzde 88'inin okur-yazar olduğu belirtilerek, Türkiye'nin temel okur-yazarlık düzeyinin iyi durumda olduğu, ancak ilköğretimin 6. sınıfından itibaren okuma ilgisinin azaldığı, 6-13 yaş grubu okullaşma oranının kızlarda yüzde 87, erkeklerde yüzde 92 olduğu kaydedildi.

Erkeklerde 25 yaş ve üstü nüfusun yüzde 71'inin ilkokul mezunu, 25 yaş ve üstü kadın nüfusunda ise bu oranın yüzde 27 olduğu, okul öncesi nüfusun (0-6 yaş grubu) 8.5 milyon olduğu, 0-2 yaş grubundakilerin yüzde 1'inin, 3-4 yaş arasındakilerin yüzde 3'ünün ve 5-6 yaş grubundakilerin ise yüzde 16'sının okul öncesi eğitim aldığı bildirildi. Öğrencilerin yüzde 60'ının mevcudu 30 ve daha kalabalık sınıflarda okuduğu belirtilen açıklamada, dünya ortalaması 26 olan derslik başına düşen öğrenci sayısında, en kalabalık sınıfların İstanbul'da bulunduğu, okullarda program dışı okuma etkinliklerine çok az yer verildiği, çocuk kitapları, gazete ve dergilerden yararlanma oranının çok düşük olduğu, öğrencilerin kütüphane alışkanlığının zayıf olduğu, köy çocuklarının yüzde 60'ının ilköğretimde ders kitabı dışında kitap okumadan mezun olduğu kaydedildi.

-KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARIN OKUMA ALIŞKANLIKLARI-

Açıklamada, araştırmaya göre, kız öğrencilerin öğretmenlerini, erkeklerin ise ailelerini model aldığı, ders dışında düzenli kitap okuma oranının kızlarda yüzde 86, erkeklerde yüzde 72 olduğu, üst gelir grubundakilerin roman, alt gelir grubundakilerin de daha çok hikaye kitapları okuduğu belirtildi. Türkiye'de en çok basılan çocuk kitabı türleri arasında hikaye, roman ve masal kitaplarının bulunduğu kaydedilen açıklamada, çizgi roman yayıncılığının televizyonun yaygınlaşmasına paralel olarak büyük ölçüde azalma gösterdiği, en az yayının ise çocuk hakları kültürü alanında yapıldığı bildirildi.

EN ÇOK BASILAN KİTAPLAR

Açıklamada, araştırmaya göre en çok basılan 5 kitabın sırasıyla; Keloğlan masalları, Nasrettin Hoca fıkraları, anonim Türk masalları, Dede Korkut hikayeleri ve Ömer Seyfettin hikayeleri olduğu, yabancı kitaplar arasında en çok basılan eserler arasında ise La Fontaine fablları, Andersen masalları, Grim masalları ve Çocuk Kalbi'nin yer aldığı kaydedildi.

-TÜRK ÇOCUKLARI NE KADAR KİTAP OKUYOR?-

Araştırma sonuçlarına göre, Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Projesi (PIRLS) çerçevesinde 35 ülke arasında Türkiye'nin 28. sırada olduğu, ihtiyaç maddeleri sıralamasında Türkiye'de kitabın 235. sırada yer aldığı, uluslararası ortalamada öğrencilerin evlerinde 25'ten fazla kitap bulunurken, Türkiye'de çocukların sadece yüzde 19'unun evinde 25'ten fazla kitaba sahip olduğu belirtildi.

GENÇLERİN YÜZDE 70'İ YETMİŞİ HİÇ OKUMUYOR

Türkiye'de yılda kişi başı yapılan kitap harcamasının 45 cent olduğu, gençlerin yüzde 70'inin hiç kitap okumadığı, genel olarak düzenli kitap okuma alışkanlığı oranının ise binde 1 olduğu bildirildi.

YÜZDE 40'IMIZ KÜTÜPHANE GÖRMEMİŞİZ

Açıklamada, araştırmaya göre, Türkiye'de nüfusun yüzde 40'ının hayatı boyunca kütüphaneye gitmediği, yüzde 31'inin birkaç kez gittiği, kütüphaneye gidenlerin ise sadece yüzde 8'inin kitap okumak amacıyla gittiği kaydedildi.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK