Şahsen bende Anayasa Mahkemesinden iptal kararı çıkacağına inanmıyorum, Danıştayda olduğu gibi görüşülür geçilir. Bu saatten sonra MEB de iptal yoluna gitmez.
Sınava başvurabilmek için en az 10 yılını doldurmuş ve bir takım süreçleri tamamlamış olmak gerekiyordu. Bununla ilgili bir itiraz oldu mu bilmiyorum ama buna itiraz ya sınavı erteletir ya da ileri bir süreçte değerlendirmek üzere rafa kaldırırdı. Bildiğim kadarıyla hiç bir meslekte kariyer basamakları için yıl şartı yok olmamalı da zira anayasanın eşitlik ilkesine aykırı. Adaylığı kalkmış her öğretmen bu sınava girebilmeliydi. Bu konuda bir iptal gelirse işte o zaman işler karışır...
Tabi birde eski kararlar var...
ÖMK 8. Madde (Yeni Kanun):
MADDE 8 – (1) 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin “II – Tazminatlar” kısmının “B – Eğitim, Öğretim Tazminatı” bölümünde yer alan “% 40’ına” ibaresi “% 120’sine” şeklinde, “% 20’sine” ibaresi “% 60’ına” şeklinde değiştirilmiştir.
~~Uzman ve başöğretmen olunca alınacak ücretin bağlı olduğu kanun birde önceki kanunun iptal edildiği anayasa mahkemesi maddesine bakalım...
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı:
Esas Sayısı : 2004/83
Karar Sayısı : 2008/107
Karar Günü : 21.5.2008
2) 30.06.2004 tarih ve 5204 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun ikinci maddesinin Anayasaya Aykırılığı
5204 sayılı Kanunun iptali istenen ikinci maddesi hükmü ile yine öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılışı esas alınarak en yüksek Devlet memuru aylığının uzman öğretmenlere %20’sinin, başöğretmenlere ise %40’ını aşmayacak şekilde ilave “Eğitim, Öğretim Tazminatı” verilmesi öngörülmektedir. Bu madde de, öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılması esas alınmış olduğundan öğretmenliğin özel bir uzmanlık mesleği olduğu hususundaki kazanılmış haklar ihlal edildiğinden bu hüküm de Anayasanın 2 nci maddesindeki “hukuk devleti” ilkesi ile bağdaşmamaktadır.
Diğer taraftan öğretmenler arasında farklı ücret politikası uygulamak; eşit işe eşit ücret ilkesinin ortadan kaldırılması anlamına geleceğinden Anayasanın 10 uncu maddesinde ifade edilen “kanun önünde eşitlik” ilkesine aykırı düşecektir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 43 üncü maddesine göre özel bir uzmanlık mesleğinin mensubu olan öğretmenler, aynı hukuki statü içerisinde özdeş durumda bulunan kişilerdir. Aynı durumda bulunan kişilerin yasanın öngördüğü haklardan aynı esaslara göre yararlanmaları eşitlik ilkesinin gereğidir.
Bir yasa kuralının Anayasanın herhangi bir kuralına aykırılığının tespiti onun kendiliğinden Anayasanın 11 inci maddesine de aykırılığı sonucunu doğuracaktır. (Anayasa Mahkemesinin 03.06.1988 tarih ve E.1987/28, K.1988/ 16 sayılı kararı, AMKD., sa.24, shf. 225).
Açıklanan nedenlerle 5204 sayılı Kanunun 2 nci maddesi, Anayasanın 2 nci, 10 uncu ve 11 inci maddelerine aykırı olduğundan iptali gerekmektedir.
Karar sizin....
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]